Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Κατέρρευσε η μεταποίηση τον Απρίλιο, στις 33,4 μονάδες ο PMI - Ιστορικό χαμηλό για την Ελλάδα στις 29,5 μονάδες

Ευρωζώνη: Κατέρρευσε η μεταποίηση τον Απρίλιο, στις 33,4 μονάδες ο PMI - Ιστορικό χαμηλό για την Ελλάδα στις 29,5 μονάδες
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων
Συνεχίζεται η κατάρρευση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, εν μέσω του lockdown στις μεγάλες οικονομίες, λόγω του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit, κατρακύλησε στις 33,4 μονάδες τον Απρίλιο, από 44,5 τον Μάρτιο.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1997, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Η HIS Markit κάνει λόγοι για ισχυρό πλήγμα στη ζήτηση, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Την ίδια ώρα, η εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Ο δείκτης που καταγράφει την παραγωγή υποχώρησε στις 18,1 μονάδες, από 38,5.
Ο δείκτης που νέων παραγγελιών κατρακύλησε στις 18,8 μονάδες, από τις 37,5 μονάδες του Μαρτίου.
Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο, οι δείκτες PMI υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
Ελλάδα και Ισπανία κατέγραψαν τους χαμηλότερους δείκτης PMI, με την Ιταλία και τη Γαλλία να ακολουθούν.
Την καλύτερη απόδοση σημείωσε η Ολλανδία, ωστόσο σε επίπεδα συρρίκνωσης.

Image

Image



Image

Στις 29,5 μονάδες κατέρρευσε ο ελληνικός PMI

Ο δείκτης PMI στην Ελλάδα υποχώρησε στις 29,5 μονάδες, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, τα τελευταία στοιχεία της έρευνας PMI υπέδειξαν τη σημαντικότερη μείωση της παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα που έχει καταγραφεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας εδώ και 21 έτη.
Η έξαρση και κλιμάκωση της πανδημίας του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) σε όλη την Ευρώπη οδήγησε στην εκτεταμένη ακύρωση ή στην αναστολή παραγγελιών, καθώς η ζήτηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό μειώθηκε κατακόρυφα με πρωτοφανής ρυθμούς.
Κατά συνέπεια, οι εταιρείες απέλυσαν προσωπικό με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας, καθώς η έλλειψη νέων εργασιών οδήγησε σε πλεονάζον διαθέσιμο προσωπικό.
Η αβεβαιότητα και οι φόβοι αργής ανάκαμψης είχαν αρνητικό αποτέλεσμα στα επίπεδα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, τα οποία υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, τόσο οι προμηθευτές όσο και οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές χρέωσης στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν, και κυρίως, να διατηρήσουν τους πελάτες.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 29.5 μονάδες στο ξεκίνημα του δεύτερου τριμήνου, αισθητά χαμηλότερα από τις 42.5 μονάδες του Μαρτίου.
Η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Μάιο του 1999, παρότι ενισχύθηκε ελαφρώς από την περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου παράδοσης προμηθειών (γεγονός που συνήθως υποδεικνύει βελτίωση της απόδοσης των κατασκευαστών).
Βασικός παράγοντας της υποχώρησης του κύριου δείκτη σε χαμηλή τιμή-ρεκόρ ήταν η εντονότερη συρρίκνωση της παραγωγής που έχει καταγραφεί σε διάστημα 21 ετών.
Τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως μετά την κλιμάκωση της πανδημίας COVID-19 περιόρισαν την παραγωγική ικανότητα, ενώ η πρόδηλη μεταστροφή των συνθηκών ζήτησης μείωσε τον όγκο παραγγελιών.
Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων τον Μάιο του 1999, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν εξίσου σημαντικά λόγω της ακύρωσης και της αναστολής των παραγγελιών από βασικούς προορισμούς εξαγωγών.
Κατ’ αναλογία με τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης των πελατών, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής των συγκεκριμένων στοιχείων, τον Νοέμβριου του 2002. Όπως αναφέρθηκε, το αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό και το κλείσιμο των εργοστασίων συνέβαλλαν σημαντικά στην πρωτοφανή μείωση του αριθμού εργαζομένων, μια τεράστια μεταστροφή από τη δημιουργία θέσεων εργασίας που είδαμε στο ξεκίνημα του έτους.
Οι προβλέψεις σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα ήταν απαισιόδοξες τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες αναμένουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί μέσα στο επόμενο έτος.
Το αρνητικό κλίμα αποδόθηκε κυρίως στους φόβους για αργή ανάκαμψη, μεγαλύτερο διάστημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση σε πιστώσεις.
Συγχρόνως, οι εταιρείες προσπάθησαν να προσελκύσουν πελάτες να πραγματοποιήσουν αγορές μειώνοντας τις τιμές χρέωσης με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2009.
Οι προμηθευτές μείωσαν επίσης τις τιμές τους, καθώς η επιβάρυνση κόστους υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών.
Οι κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη μείωση των αγορών προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2015, καθώς η ζήτηση για πρώτες ύλες περιορίστηκε.
Παρά τη μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν σημαντικά, καθώς οι αυστηρότεροι έλεγχοι των συνόρων και τα υλικοτεχνικά προβλήματα που προκλήθηκαν από την έξαρση του ιού οδήγησαν σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI, είπε:
«Οι επιπτώσεις της κλιμάκωσης της εξάπλωσης του ιού COVID-19 σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Απριλίου προκάλεσαν παράλυση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα.
Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 21 ετών, καθώς εφαρμόστηκαν παντού έκτακτα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και κλείσιμο των εργοστασίων.
Η αισθητή επιδείνωση της απόδοσης του μεταποιητικού τομέα αποτελεί μια εικόνα πολύ διαφορετική από το ξεκίνημα της χρονιάς, περίοδο κατά την οποία ο τομέας φαινόταν να ισχυροποιείται ολοένα περισσότερο.
Τα αποτελέσματα της έντονης μείωσης της ζήτησης των πελατών δεν άφησαν στις εταιρείες άλλη επιλογή από το να απολύσουν προσωπικό.
Ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας υπερέβη κατά πολύ οποιαδήποτε αντίστοιχη μείωση έχουμε δει στην ιστορία της έρευνας, καθώς οι εταιρείες πραγματοποίησαν επίσης σημαντικές περικοπές στις τιμές χρέωσης, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν παραγγελίες.
Οι Έλληνες κατασκευαστές αναμένουν ότι η παραγωγή θα μειωθεί μέσα στο επόμενο έτος, καθώς η απαισιοδοξία οφείλεται στην επέκταση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, στις μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης σε πιστώσεις και στις ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα ανάκαμψης.
Οι τρέχουσες προβλέψεις μας υποδεικνύουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα θα συρρικνωθεί κατά 4,1% το 2020.
Η ανάκαμψη του μεταποιητικού τομέα θα συνδεθεί με οποιαδήποτε αύξηση της δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών, λόγω της σημασίας της παραγωγής τροφίμων και ποτών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα».

Γερμανία: Νέα «βουτιά» για τον μεταποιητικό κλάδο τον Απρίλιο 2020 - Στις 34,5 μονάδες ο δείκτης PMI

Νέα συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (4/5) η Markit, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στην παραγωγή των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI που αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στις 34,5 μονάδες, έναντι 45,4 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009.
Παρά το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία αποδείχθηκαν οριακά καλύτερα σε σχέση με τις προκατακρτικές εκτιμήσεις στις 34,4 μονάδες, ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καταγράφοντας πτώση τόσο στον τομέα καταναλωτικών αγαθών όσο και στον τομέα επενδυτικών αγαθών.
Την ίδια στιγμή, οι νέες παραγγελίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008, όταν ξεκινήσει η οικονομική κρίση, ενώ οι θέσεις εργασίας στον κλάδο μειώθηκαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Μάιο του 2009.
Η αγοραστικής δραστηριότητα των επιχειρήσεων υποχώρησε επίσης με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των νέων επιχειρήσεων παρέμεινε κοντά στα ιστορικά χαμηλά του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τη Markit, το 62% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίστηκαν προβληματισμένες αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του κορωνοϊού στη ζήτηση και την ποροσφορά του κλάδου.
«Η πτώση στην παραγωγή του Μαρτίου πλέον ωχριά μπροστά στην άνευ προηγουμένου πτώση που είδαμε τον Απρίλιο, μετά από έναν ολόκληρο μήνα περιοριστικών μέτρων τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Phil Smith, διευκρινίζοντας ότι «η παραγωγή σημείωσε βουτιά, καθώς ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είτε έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσιά της, είτε μείωσε τις ώρες εργασίας, εν μέσω μίας κατάρρευσης στη ζήτηση από το εξωτερικό».
«Ακόμα και με τις περισσότερες επιχειρήσεις να επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς, υπάρχουν ακόμα ορισμένα τεράστια ερωτηματικά, όπως οι συνθήκες ζήτησης στις οποίες επιστρέφουν οι επιχειρήσεις και η χρονική διάρκεια της επίδρασης στις αλυσίδες εφοδιασμού», πρόσθεσε ο κ. Smith, επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως οι επιχειρήσεις αναμένουν συνέχιση των αναταραχών στη ζήτηση και την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020, καθιστώντας απίθανο το ενδεχόμενο μίας ανάκαμψης τύπου V».

Image

Γαλλία: Σε χαμηλά 22 ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Απρίλιο 2020 - Στις 31,5 μονάδες ο δείκτης PMI  

Περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (4/5) στοιχεία της Markit, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 31,5 μονάδες, έναντι 43,2 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση τον Απρίλιο, εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, με τον σχετικό υποδείκτη να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν επίσης με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση του προσωπικού στον κλάδο, με τον υποδείκτη να διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2009.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις παρέμειναν απαισιόδοξες σχετικά με τις προοπτικές των επόμενων δώδεκα μηνών, επικαλούμενες το ενδεχόμενο μίας παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης λόγω της πανδημίας.
«Καθώς η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τον πρώτο ολόκληρο μήνα περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η πτώση στην παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψε επιτάχυνση τον Απρίλιο», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Eliot Kerr, προσθέτοντας ότι «η παραγωγή υποχώρησε σε ρυθμούς-ρεκόρ, εν μέσω μίας ευρύτερης αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, η οποία προκάλεσε ζημίες τόσο στην προσφορά όσο και στη ζήτηση».
«Παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά από τις 11 Μαΐου, οι επιχειρήσεις παρέμειναν ιδιαίτερα απαισιόδοξες για τις προοπτικές του κλάδου», πρόσθεσε ο κ. Kerr, διευκρινίζοντας ότι «η προσοχή γύρω από ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων πιθανότατα θα περιορίσει την ταχύτητα επιστροφής στην κανονικότητα, και επομένως αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα».

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης