Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα χρήσιμα μαθήματα από την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα

Goldman Sachs: Τα χρήσιμα μαθήματα από την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι στις περισσότερες χώρες η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα συμβεί πριν το 2021
Αν και τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα της Κίνας ενδεχομένως να διαφέρουν πολύ από εκείνα άλλων χωρών, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι κινεζικές αρχές προχωρούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μετά τον κορωνοϊό προσφέρει μερικά «χρήσιμα μαθήματα» για τις άλλες οικονομίες.
Η Κίνα άρχισε την άρση των μέτρων του lockdown στην Ουχάν -το επίκεντρο του κορωνοϊού- τον περασμένο μήνα όταν νέα κρούσματα εντοπίζονταν σε πολλές άλλες χώρες.
Αλλά -σύμφωνα με τον Andrew Tilton από την Goldman Sachs- η μέχρι στιγμής πορεία της Κίνας αποδεικνύει ότι χρειάζεται χρόνος για μια πλήρη οικονομική ανάκαμψη.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν χρήσιμα μηνύματα εκεί» δήλωσε ο ίδιος στο CNBC.
«Πιστεύω ότι ο βιομηχανικός τομέας πιθανόν να επανακάμψει πριν τον τομέα των υπηρεσιών.
Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει και σε άλλες χώρες.
Είναι πιο εύκολο να επανακάμψει η πλευρά της προσφοράς» είπε ο ίδιος.
Ο Tilton συμπλήρωσε ότι οι χώρες θα μπορούσαν να δουν ισχυρή ανάκαμψη όταν οι περιορισμοί αρθούν διότι κάποιες εταιρείες θα ξαναρχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους γρήγορα.
Άλλα -σύμφωνα με τον ίδιο- άλλοι κλάδοι, όπως ο τουριστικός τομέας, ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα όπου επλήγη από τον κορωνοϊό και φαίνεται πως είναι η πρώτη χώρα που κατάφερε να τον περιορίσει.
Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs επεσήμανε ότι οι κινεζικές αρχές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στο να επιστρέψουν σε επιχειρήσεις -όπως κινηματογράφοι και θέατρα- να ανοίξουν ξανά.
Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με τον ίδιο- ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για την επιστροφή σε μια κατάσταση που πλησιάζει στο «κανονικό», κάτι που σε άλλες χώρες αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί έως το 2021.
Σημειώνεται ότι πολλές χώρες επέβαλαν μέτρα lockdown -διαφόρων βαθμών- για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Αυτοί οι περιορισμοί περιλαμβάνουν κλείσιμο των συνόρων και την αναστολή λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης