Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ισχυρή διόρθωση σε τράπεζες -9%, Aegean -24% και ΧΑ -4,12% στις 602 μον., ορατές οι 580-550 μον. – Πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και sell in May and go away

Ισχυρή διόρθωση σε τράπεζες -9%, Aegean -24% και ΧΑ -4,12% στις 602 μον., ορατές οι 580-550 μον. – Πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας και sell in May and go away
Aναμενόμενη η ισχυρή διόρθωση μετά τα σωρευτικά κέρδη του Γενικού Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο +12,53% τον μήνα Απρίλιο
(upd18) Iσχυρή πτώση - διόρθωση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στιs 602 μονάδες με τις τράπεζες να δέχονται ισχυρές πιέσεις έως -9%, ακολουθώντας την διεθνή πτώση με επίκεντρο τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον κορωνοϊό.
Η Aegean έκλεισε με ισχυρές απώλειες -24,32% απόρροια της κρατικής βοήθειας που θα δεχθεί η ελληνική αεροπορική εταιρία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε την Κίνα με επιβολή νέων δασμών στο εμπόριο, προκειμένου να τιμωρήσει τη χώρα για το γεγονός ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα της νόσου ενώ σύμφωνα με το Associated Press, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Κίνα κάλυψε το μέγεθος της πανδημίας και το επίπεδο μεταδοτικότητας της ασθένειας, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες.
Αρνητικά επιδρά και το γεγονός ότι ο Warren Buffett ανακοίνωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλύτερων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών που είχε στην κατοχή του, δηλαδή της United, American, Southwest και Delta Airlines, που η συνολική τους αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ύφεση -5,5% το 2020 στην Ευρωζώνη και πλήρης ανάκαμψη μετά το 2024, δείχνουν τα αποτελέσματα της Έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SPF), εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού
ενώ κατέρρευσε η μεταποίηση τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη με τον δείκτη PMI στις 33,4 μονάδες και ιστορικό χαμηλό για την Ελλάδα στις 29,5 μονάδες.
Από την άλλη, παρά την έντονη προσπάθεια των επιστημόνων και τις ελπίδες για ένα αποτελεσματικό φάρμακο απέναντι στον κορωνοιο εντούτοις έντονη επιφυλακτικότητα αποτελεί η άρση των lockdown καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων ενώ η ισχυρή πτώση της πρώτης συνεδρίασης του Μαίου επαληθεύει το
χρηματιστηριακό ρητό  " sell in May and go away "  δηλαδή πουλήστε τον Μάιο και φύγετε... 
Είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 68 αφορούν νέα φάρμακα, ενώ οι υπόλοιπες παλαιότερες θεραπείες ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει περισσότερες από 25 κλινικές δοκιμές ενώ την ίδια στιγμή  έξι εμβόλια έχουν ήδη προχωρήσει σε στάδια κλινικών δοκιμών...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 600 μονάδων με ορατές πλέον τις 580 μονάδες ενώ δεν κατάφερε παρά τις έντονες προσπάθειες του προηγούμενου μήνα να ξεπεράσει τις 650 μονάδες.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, το βασικό σενάριο είναι να ξαναδεί τις 580 με 550 μονάδες τις προσεχείς εβδομάδες δηλαδή να κινηθεί πτωτικά και εν συνεχεία να ακολουθήσει μια πλαγιοανοδική πορεία σε βάθος μηνών ενώ με τις  θετικές εξελίξεις για ένα αποτελεσματικό φάρμακο, η ελληνική αγορά θα μπορούσε να προσεγγίσει τις 780 μονάδες.
Ο μήνας Απρίλιος έκλεισε με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη +12,53% ενώ απώλειες -4,95% κατέγραψε ο Τραπεζικός Δείκτης.
Στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -8,8% και ακολούθησαν Πειραιώς -8,29%, Alpha Bank -8,25% και Eurobank -7,93%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, εκτός τις ισχυρές απώλειες -24,32% της Aegean Airlines, σημαντικά υποχώρησαν Viohalco -8,32%, Lamda -7,17%,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,87%......ενώ και στην Autohellas ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις -13,74% καθώς κατέχει ποσοστό στην Aegean.
Και ενώ στις 4 Ιουνίου ή 16 Ιουλίου 2020 το αργότερο η ΕΚΤ θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το Πρόγραμμα Πανδημίας, το παράλληλο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ ύψους 750 δισεκ. ευρώ αύριο 5/5 το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν το πρόγραμμα Πανδημίας είναι νόμιμο και συμβατό με την Γερμανική νομοθεσία, όπως επίσης και το νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες..
Σημειώνεται ότι ακόμη και εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρήσει ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ τα 750 δισεκ. ευρώ αγορές κρατικών ομολόγων στο οποίο εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα, είναι αντισυνταγματικό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί πλην Γερμανίας.
Το πρόγραμμα Πανδημίας, όπως και η Ποσοτική Χαλάρωση αποτελούν δύο προβληματικά τοξικές επιλογές της ΕΚΤ συντηρώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαμηλά και αυξάνοντας τα όρια του χρέους.
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 4/5 το πετρέλαιο, μετά τα κέρδη που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια υπερπροσφορά δε θα υποχωρήσει άμεσα και ότι η ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου θα είναι βραδύτερη απ' ότι αναμενόταν αρχικά ενώ αρνητικά επιδρούν οι νέες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα οι οποίες ενδέχεται να περιορίσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιδρώντας  και την αγορά ενέργειας.
Ειδικότερα, μετά την αρχική πτώση, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο +1,5% στα 26,80 δολ. ανά βαρέλι ενώ η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 στο +2% στα 20,18 δολ. ανά βαρέλι
Στην σημερινή αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,16% και το ιταλικό 10ετές στο 1,77% - με υψηλό ημέρας 1,85% - και με το μεταξύ τους spread στις 39 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 257 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 14914 μονάδες  από 12378 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,28% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,99%.
Λίγο πριν το κλέισιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -8,38% και ο Γενικός Δείκτης  στο -4,56%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -4,12% στις 602 μονάδες έχοντας υψηλό στις 622,01 μονάδες και χαμηλό στις 599,60 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 36,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,19 εκατ. ευρώ και όγκου 91,7 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Motor Oil.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 602 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580 και 550  μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 312 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 330μονάδες και ακολουθούν οι 350  και οι 380 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Οι νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια είναι μονόδρομος, ακόμη και εάν γίνει χρήση των ελαστικών κριτηρίων για το τι λογίζεται ως προβληματικό δάνειο.  
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω των ελαστικών κριτηρίων για τα προβληματικά δάνεια ήδη έχουν επιλέξει την στρατηγική τους για το 2020. 
Μεταθέτουν το πρόβλημα, προβαίνουν ήδη σε ρυθμίσεις, λογίζουν τόκους που δεν λαμβάνουν και δεν εγγράφουν στην κατηγορία των προβληματικών ανοιγμάτων… υπάρχοντα προβληματικά δάνεια.
Με την στρατηγική αυτή το 2020 η αύξηση των NPEs θα είναι ασήμαντη αλλά στην πράξη θα καταγραφούν το 2021.
Εάν το 2021 υποχρεωθούν να εγγράψουν μεγάλες ζημίες από την διενέργεια υψηλών προβλέψεων από τα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν το 2020 αλλά και την επιδείνωση των παλαιών προβληματικών δανείων, να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας που ανέρχεται στις ελληνικές τράπεζες στα 22 δισεκ. και του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που ανέρχεται στα 16 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία εάν μια τράπεζα εγγράψει ζημία κατά την ολοκλήρωση μιας οικονομικής κρίσης, υποχρεούται να διενεργήσει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου – ΤΧΣ κατά το ύψος της ζημίας που αναλογεί στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα υποστούν dilution, δηλαδή αραίωση γιατί θα υλοποιηθεί αύξηση, χωρίς να μπουν νέα κεφάλαια κατ΄ ουσία απλά το δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχή του.
Νομοτελειακά εντός 12 μηνώ θα είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Εάν συνδυαστούν οι μελλοντικές αυξήσεις με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια θα μετριαστεί το dilution.
Οι ελληνικές τράπεζες εντός του 2021 εάν δεν προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη θέση από ότι βρίσκονται γιατί επί της ουσίας σήμερα δεν διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι… υπάρχει μεν αλλά στην πράξη εάν εξυγιανθούν σήμερα, το κεφαλαιακό απόθεμα είναι μηδέν.

Η επικαιρότητα

Στην «επόμενη μέρα» μεταβαίνουν σταδιακά αρκετές χώρες στον κόσμο, καθώς λήγει το αμφιλεγόμενο μέτρο του lockdown αλλά τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν, αφού η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται.
Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στην ανάπτυξη του εμβολίου, που θα απαλλάξει οριστικά τον πλανήτη από το έρεβος της Covid -19 και εργώδεις είναι οι προσπάθειες σε ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους συντονισμός.   
Απέναντι σε αυτή τη διάχυτη αβεβαιότητα και απαισιοδοξία, η ελπίδα έρχεται από την επιστημονική κοινότητα, η οποία είναι και αυτή που θα δώσει το οριστικό τέλος σε αυτόν τον παγκόσμιο «εφιάλτη» είτε με μια κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είτε με ένα εμβόλιο.
Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα τόσο για την αποτελεσματικότητα δύο φαρμάκων, του remdesivir της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead και το tocilizumab που δοκιμάζουν Κινέζοι επιστήμονες, όσο και για την πιθανότητα να κυκλοφορήσει έως τον ερχόμενο Οκτώβριο το εμβόλιο.
Ο Dr Fauci ένας από τους κορυφαίους λοιμωξιολόγους των ΗΠΑ και διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH), δήλωσε ότι,  με σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίου, θα προχωρήσουν στην παραγωγή εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο.
Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διεθνώς ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια και οι νεκροί προσεγγίζουν τους 248 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, έχουν υπερβεί το 1,13 εκατ.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.159.245 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 67.686.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 218.011 και 25.428 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 28.884 νεκρούς και 210.717 κρούσματα
Το πρώτο κρίσιμο βήμα ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα κάνει από σήμερα 4/5 η χώρα μας με το βλέμμα της κυβέρνησης και των επιστημόνων να είναι στραμμένο στο εάν και στο πώς αυτή η «χαλάρωση» θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επιστροφή περίπου του 10% των επαγγελματιών - εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα 11/5 αναμένεται να προστεθεί και ένα ακόμα 35% της εμπορικής δραστηριότητας.
Σημειώνεται  ότι οι  νεκροί ανέρχονται στους 146 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα  2.626

Απώλειες  στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/5) οι ασιατικές αγορές, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η Wall Street, όσο και και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τη Νότια Κορέα καθώς ο ετήσιος πληθωρισμός στη τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες -4,47 , ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα πτώση -2,68% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία και Κίνα είναι κλειστές λόγω αργίας

Ισχυρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με φόντο τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τον κορωνοϊό.
Χθες (4/4) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, κατηγόρησε την Κίνα για την εξάπλωση του COVID-19, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να θεωρηθεί υπόλογη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε τον Πεκίνο με επιβολή νέων δασμών στο εμπόριο, προκειμένου να τιμωρήσει τη χώρα για το γεγονός ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα της νόσου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -3,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -4%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2,9%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3% ενώ οριακά κέρδη +0,10% καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,95%, ο S&P στο -0,60% και ο Nasdaq στο +0,30% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,21% (17,93 δολ.).
Σημειώνεται, ότι το ETF GREK είναι ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου που απαρτίζεται από τις βασικότερες μετοχές της Ελλάδος και διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενώ από τις 28/4 τέθηκε σε ισχύ το reverse split, με αναλογία 1 νέα προς 3 παλαιές με τιμή 18,45 δολ. από 6,15 δολ.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική 

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με την Εθνική να κλείνει με τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,13 ευρώ, με πτώση -8,8%  με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6120 ευρώ, με πτώση -8,25%, με όγκο 6,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 945 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1170 ευρώ, με πτώση -8,29% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 488 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3390 ευρώ, με πτώση -7,93% με όγκο 11,9 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,685 ευρώ, με άνοδο +1,03% και με κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2035 ευρώ, με πτώση -8,33% και όγκο 433 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή πτώση στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Aegean -24%

Με ισχυρή πτώση έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Aegean -24% μετά τις δηλώσεις του Ε. Βασιλάκη, ότι θα χρειαστεί κρατική ενίσχυση και ακολούθησαν Viohalco,  Lamda, ΓΕΚΤΕΡΝΑ....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,24 ευρώ, με πτώση -4,43% και κεφαλαιοποίηση στα 8,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,15 ευρώ, με άνοδο +0,41% και αποτίμηση 5,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -6,04% και αποτίμηση 578 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9520 ευρώ, με πτώση -4,78% και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,0850 ευρώ με πτώση -1,4% και αποτίμηση 2,71 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,48 ευρώ, με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,87 ευρώ με πτώση -2,98% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,07 ευρώ, με πτώση -2,54% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,51 ευρώ με πτώση -4,26% και κεφαλαιοποίηση 930 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,93 ευρώ με πτώση -2,52% και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,35 ευρώ, με πτώση -6,34% και κεφαλαιοποίηση 676 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,3350 ευρώ, με πτώση -6,71% και κεφαλαιοποίηση 173 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0624 ευρώ, με πτώση -6,59% και κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,16% Η Ιταλία στο 1,77% από 1,85%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 4 Μαΐου 2020 στα ελληνικά ομόλογα με έντονη ανησυχία στουσ επενδυτές για την νέα κόντρα ΗΠΑ και Κίνας με επίκεντρο τις ευθύνες για τον κορωνοιό.
Η υποβάθμιση της Ιταλίας κατά 1 κλίμακα σε ΒΒΒ- από την Fitch επέδρασε στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,77% και στα επίπεδα αυτά έχει σταθεροποιηθεί.
Στην Ελλάδα, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,16% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,77%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,16% με το αμερικανικό 10ετές 0,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 39 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,75 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,29% με απόδοση αγοράς 1,36% και απόδοση πώλησης 1,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,50%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,40 μονάδες βάσης και απόδοση 1,75% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 100,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,58 μονάδες βάσης και απόδοση 2,11% με απόδοση αγοράς 2,16% και απόδοση πώλησης 2,06%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16% με απόδοση αγοράς 2,20% και απόδοση πώλησης 2,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,58 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,33 μονάδες βάσης και 2,17% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,48 μονάδες βάσης και απόδοση 2,23%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 272 μονάδες βάσης από 265 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 257 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 14.914 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,57% ή 257 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Πορτογαλία, Ισπανία στο επίκεντρο   

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο την Ισπανία και Πορτογαλία… λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας ενώ στην Ιταλία καταγράφεται σταθεροποίηση μετά τις αρχικές πωλήσεις.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 4 Μαΐου 2020 στο 1,80%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/5/2020 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,77% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,98%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης