Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Ν. Κορέας - Στο -2,68% ο Kospi, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα

tags :
Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Ν. Κορέας - Στο -2,68% ο Kospi, αργία σε Ιαπωνία και Κίνα
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -4,37% στις 23.567 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/5) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα η Wall Street, όσο και και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,68% στις 1.895,37 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει πτώση -2,56% στις 4.595,88 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -4,37% στις 23.567 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά -2,47% στις 10.720,48 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,41% στις 5.319,80 μονάδες, ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία και την ηπειρωτική Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Την περασμένη Παρασκευή, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με απώλειες, καθώς ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε κατά -3,20% στις 8.604,95 μονάδες, ενώ οι απώλειες για τον δείκτη S&P 500 διαμορφώθηκαν στο -2,81% και τις 2.830,71 μονάδες.
Χθες (4/4) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, κατηγόρησε την Κίνα για την εξάπλωση του COVID-19, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει να θεωρηθεί υπόλογη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απείλησε τον Πεκίνο με επιβολή νέων δασμών στο εμπόριο, προκειμένου να τιμωρήσει τη χώρα για το γεγονός ότι υποβάθμισε τη σοβαρότητα της νόσου.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Κίνα κάλυψε το μέγεθος της πανδημίας και το επίπεδο μεταδοτικότητας της ασθένειας, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε τις απαραίτητες ιατρικές προμήθειες.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, σημαντική επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Νότια Κορέα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 0,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ετήσιας ανόδου 1% τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.
Παράλληλα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,6%, έναντι πτώσης -0,2% τον Μάρτιο του 2020.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφθωεί στο 0,4% ενώ σε μηνιαία βάση ανέμεναν πτώση του ΔΤΚ κατά -0,3%.
Όσον αφορά τον βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, από τον οποίον εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων, σημειώθηκε ετήσια άνοδος 0,3% έναντι 0,7% τον Μάρτιο του 2020 και έναντι εκτιμήσεων στο 0,4%.
Οι τιμές στους τομείς γεωργίας και κτηνοτροφίας αυξήθηκαν κατά 2,9% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι τιμές για τι επιχειρήσεις κοινής ωφελείες σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,3%.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη χώρα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του COVID-19.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 41,6 μονάδες, έναντι 44,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας ακόμα περισσότερο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ η ζήτηση από το εξωτερικό κατέγραψε επίσης σημαντική πτώση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης