Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ και Κίνας, στα 19,5 δολ. ή -1,3% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 26,2 δολ.

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ και Κίνας, στα 19,5 δολ. ή -1,3% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 26,2 δολ.
Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του αμερικανικού WTI ενισχύθηκε κατά +23%
(upd3) Πτώση καταγράφει σήμερα Δευτέρα 4 Μαΐου το πετρέλαιο, μετά τα κέρδη που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια υπερπροσφορά δε θα υποχωρήσει άμεσα και ότι η ανάκαμψη στη ζήτηση πετρελαίου θα είναι βραδύτερη απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Την ίδια στιγμή, οι νέες εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα ενδέχεται να περιρίσουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και την αγορά ενέργειας.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,79% στα 26,23 δολ. ανά βαρέλι.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 υποχωρεί κατά -1,31% στα 19,52 δολ. ανά βαρέλι.
Image
Image
Σημειώνεται ότι η τιμή για το αμερικανικό WTI ενισχύθηκε κατά +17% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για το Brent διαμορφώθηκε στο +23%, μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.
«Καθώς η αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης υποχωρεί, το πετρέλαιο αντιστρέφει τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου», υπογραμμίζει η CMC Markets, καθώς η άνοδος του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους ξένου συναλλάγματος.
«Οι επενδυτές του Brent έχουν ανησυχίες σχετικά με τα στοιχεία του μεταποιητικού κλάδου από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα οποία θα δημοσιευθούν αργότερα εντός της ημέρας, μεταφέροντας την επιχειρηματολογία για την καταστροφή της ζήτησης στο συμβόλαιο του Brent», προσθέτει η CMC Markets.
Την Παρασκευή (1/5) τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία του OPEC+ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ δύο από τις κορυφαίες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, η Exxon Mobil και η Chevron δήλωσαν ότι θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ωστόσο, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο νέων εμπορικών εντάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
«Η επανάληψη του εμπορικού πολέμου θα είναι επιζήμια για τις τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα», επισημαίνει η εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, AxiCorp.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η μειωμένη παραγωγή του OPEC+, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης, θα συμβάλουν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου για το επόμενο έτος, προβλέποντας ότι η τιμή του Brent θα διαμορωθεί κατά μέσο όρο στα 55,63 δολ. ανά βαρέλι, έναντι 52,5 δολ. ανά βαρέλι προηγουμένως.
Παράλληλα, η τιμή για το αμερικανικό WTI αναμένεται να διαμορφωθεί στα 51,38 δολ. ανά βαρέλι το 2021, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων της Goldman Sachs στα 48,5 δολ. ανά βαρέλι.
«Η παραγωγή πετρελαίου ξεκινήσει να υποχωρεί γρήγορα εξαιτίας ενός συνδυασμού μείωσης στη δραστηριότητα, αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων και περικοπών στην παραγωγή ΟΠΕΚ και Ρωσίας», επεσήμανε η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι «η ζήτηση αρχίζει να ανακάμτπει από μία χαμηλή βάση, δεχόμενη ώθηση από την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας και τη ζήτηση στον τομέα μεταφροών των ανεπτυγμένων οικονομιών».
Όσον αφορά τις εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ, τα στοιχεία της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes έδειξαν μείωση των εξεδρών κατά 53 για την περασμένη εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό τους να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2016, και συγκεκριμένα στις 325.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης