Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προς πάγωμα το DTC εάν οι ελληνικές τράπεζες εγγράψουν ζημίες από κόκκινα δάνεια, μονόδρομος οι ΑΜΚ το 2021 – Στα 50 δισ διεθνώς οι προβλέψεις

Προς πάγωμα το DTC εάν οι ελληνικές τράπεζες εγγράψουν ζημίες από κόκκινα δάνεια, μονόδρομος οι ΑΜΚ το 2021 – Στα 50 δισ διεθνώς οι προβλέψεις
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω των ελαστικών κριτηρίων για τα προβληματικά δάνεια ήδη έχουν επιλέξει την στρατηγική τους για το 2020
Οι νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια είναι μονόδρομος, ακόμη και εάν γίνει χρήση των ελαστικών κριτηρίων για το τι λογίζεται ως προβληματικό δάνειο. 
Ήδη διεθνώς οι τράπεζες έχουν εγγράψει 50 δισεκ. νέες προβλέψεις απόρροια της κρίσης που έχει προκαλέσει στις οικονομίες ο κορωνοιός.
Οι ελληνικές τράπεζες λόγω των ελαστικών κριτηρίων για τα προβληματικά δάνεια ήδη έχουν επιλέξει την στρατηγική τους για το 2020.
Μεταθέτουν το πρόβλημα, προβαίνουν ήδη σε ρυθμίσεις, λογίζουν τόκους που δεν λαμβάνουν και δεν εγγράφουν στην κατηγορία των προβληματικών ανοιγμάτων… υπάρχοντα προβληματικά δάνεια.
Με την στρατηγική αυτή το 2020 η αύξηση των NPEs θα είναι ασήμαντη αλλά στην πράξη θα καταγραφούν το 2021.
Το 2021 θα είναι κακή χρονιά για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα γιατί το πρόβλημα που μετατέθηκε το 2020 θα πρέπει υποχρεωτικά να εμφανιστεί το 2021.
Με βάση ορισμένες πηγές, εξετάζεται το εξής σενάριο.
Εάν το 2021 υποχρεωθούν να εγγράψουν μεγάλες ζημίες από την διενέργεια υψηλών προβλέψεων από τα νέα προβληματικά δάνεια που θα δημιουργηθούν το 2020 αλλά και την επιδείνωση των παλαιών προβληματικών δανείων, να μην ενεργοποιηθεί ο νόμος του DTA της αναβαλλόμενης φορολογίας που ανέρχεται στις ελληνικές τράπεζες στα 22 δισεκ. και του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που ανέρχεται στα 16 δισεκ. ευρώ.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία εάν μια τράπεζα εγγράψει ζημία κατά την ολοκλήρωση μιας οικονομικής κρίσης, υποχρεούται να διενεργήσει αύξηση κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου – ΤΧΣ κατά το ύψος της ζημίας που αναλογεί στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα υποστούν dilution, δηλαδή αραίωση γιατί θα υλοποιηθεί αύξηση, χωρίς να μπουν νέα κεφάλαια κατ΄ ουσία απλά το δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχή του.
Ο νόμος του DTA και DTC ήταν αποτρεπτικός για την εμπροθοσβαρή εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε κάποιες εμπροσθοβαρείς κινήσεις π.χ. η Eurobank τις προσεχείς ημέρες κλείνει το deal με την DoValue των 240 εκατ +40 εκατ για την FPS και την τιτλοποίηση Cairo ύψους 7,5 δισεκ.
Πιθανότατα το ποσό θα κατατμηθεί σε τρεις δόσεις των 80 εκατ ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ μάλλον αποσύρονται από την συμφωνία.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν 28-29 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Ταυτόχρονα με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες διαθέτουν αντί 6 περίπου 9 δισεκ. κεφαλαιακό μαξιλάρι το οποίο όμως στην πράξη είναι μηδέν γιατί θα απαιτηθούν τουλάχιστον 9 δισεκ. νέες προβλέψεις για να καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκια τους χωρίς να προσμετρώνται τα νέα NPEs που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοιού.
Νομοτελειακά εντός 12 μηνώ θα είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Εάν συνδυαστούν οι μελλοντικές αυξήσεις με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια θα μετριαστεί το dilution.
Οι ελληνικές τράπεζες από το 2018 έχουν αποφύγει να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, το 2020 θεωρείτο μονόδρομος αλλά η ελαστικοποίηση των κριτηρίων παρέτεινε τον χρόνο.
Οι ελληνικές τράπεζες εντός του 2021 εάν δεν προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις θα βρεθούν σε ακόμη χειρότερη θέση από ότι βρίσκονται γιατί επί της ουσίας σήμερα δεν διαθέτουν κεφαλαιακό μαξιλάρι… υπάρχει μεν αλλά στην πράξη εάν εξυγιανθούν σήμερα, το κεφαλαιακό απόθεμα είναι μηδέν.

Διεθνώς οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια φθάνουν τα 50 δισεκ. μόνο στο α΄ τρίμηνο του 2020

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα διαθέσουν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες προβλέψεις για να καλύψουν τον πιστωτικό κίνδυνο.
Με βάση τα διεθνή πρακτορεία μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών, οι αμερικανικές τράπεζες ήταν οι πιο προσεκτικές - αυξάνοντας τα κεφαλαιακά τους αποθέματα για πιθανές επισφάλειες κατά 350% από το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε 25 δισεκατομμύρια δολάρια - ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αυξήσει τις προβλέψεις από 269% σε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το προσεχές διάστημα η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η ολλανδική ING και η Ιταλία UniCredit, δημοσιεύουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2020 και εκεί θα φανεί το μέγεθος των προβλέψεων.
Η HSBC, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα πήρε 3 δισεκ. νέες προβλέψεις στο α΄ τρίμηνο και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να φθάσει στα 11 δισεκ.
Η Deutsche Bank, αύξησε τις προβλέψεις μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2020, έναντι 2,1 δισεκατομμυρίων λιρών της βρετανικής Barclays.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ωστόσο κάνουν χρήση των ελαστικών κριτηρίων για το τι νοείται προβληματικό δάνειο, για το οποίο δεν λογίζονται οι 90 ημέρες αλλά οι 180 ημέρες καθυστέρηση ως κριτήριο λόγω της Πανδημίας του κορωνοιού.
Με βάση τα μοντέλα κινδύνου και προσομοίωσης στο ΑΕΠ η Deutsche Bank διενέργησε λιγότερες προβλέψεις.
Πρόκειται για μια «πολύ πιο επιεική λογιστική προσέγγιση ανέφερε η Citigroup το 2020, η Deutsche υποθέτει μείωση του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ κατά 6,9% που φαίνεται επίσης αισιόδοξη.
Η  JPMorgan, δήλωσε ότι εκτιμά ότι οι πιστωτικές απώλειες θα μπορούσαν να φθάσουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2020 στην Deutsche bank.
Οι ρυθμιστικές αρχές στην ευρωζώνη ειδικά η ΕΚΤ και ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών ο SSM ελαστικοποίησαν τα κριτήρια για τα NPEs για να μην μειωθεί η πιστωτική επέκταση.
Ωστόσο το πρόβλημα με τον ένα ή άλλο τρόπο θα καταγραφεί το 2021.
Επίσης αποτελεί λάθος σύγκριση για τις τράπεζες, καθώς όσες επιλέξουν εμπροσθοβαρείς προβλέψεις θα δώσουν ενημέρωση στην αγορά, ενώ όσες κάνουν χρήση ελαστικών κριτηρίων απλά μεταθέτουν το πρόβλημα για το μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης