Έως 16/7 η ΕΚΤ θα αυξήσει σε 1,25 τρισ και επιμηκύνει μέχρι μέσα 2021 το Πρόγραμμα Πανδημίας – Veto από δικαστήριο της Γερμανίας;

Έως 16/7 η ΕΚΤ θα αυξήσει σε 1,25 τρισ και επιμηκύνει μέχρι μέσα 2021 το Πρόγραμμα Πανδημίας – Veto από δικαστήριο της Γερμανίας;
Στις 4 Ιουνίου ή 16 Ιουλίου 2020 η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ύψος του Προγράμματος Πανδημίας από 750 δισεκ. σε 1,25 τρισεκ.
Στις 4 Ιουνίου ή 16 Ιουλίου 2020 το αργότερο η ΕΚΤ θα λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το Πρόγραμμα Πανδημίας, το παράλληλο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ ύψους 750 δισεκ. ευρώ. 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρλσρούη συνεδριάζει στις 5 Μαίου 2020 για να αποφασίσει εάν το πρόγραμμα Πανδημίας είναι νόμιμο και συμβατό με την Γερμανική νομοθεσία, όπως επίσης και το νέο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Είναι πολύ πιθανό τελικώς το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί κατά του προγράμματος Πανδημίας, ωστόσο η ΕΚΤ θα δηλώσει σε αυτή την περίπτωση ότι η γερμανική νομοθεσία επιδρά στην Bundesbank στην Γερμανική Κεντρική Τράπεζα και όχι στην ευρωζώνη την οποία εποπτεύει η ΕΚΤ.
Ακόμη και εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θεωρήσει ότι το Πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ τα 750 δισεκ. ευρώ αγορές κρατικών ομολόγων στο οποίο εντάσσονται και τα ελληνικά ομόλογα, είναι αντισυνταγματικό, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί πλην Γερμανίας.

Τι περιμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ;

Η πορεία των αγορών χρηματιστηρίων και ομολόγων το επόμενο διάστημα αλλά και η συμπεριφορά των οικονομιών κατά την επιστροφή της κανονικότητας θα αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες για τις νέες αποφάσεις της ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει πιθανότητα στις 16 Ιουλίου ή και στις 4 Ιουνίου

1)Απαιτείται αύξηση του Προγράμματος Πανδημίας;
Το Πρόγραμμα Πανδημίας έχει ύψος 750 δισεκ. ευρώ και αποτελεί ένα παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης και μαζί και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν φέρουν επενδυτική βαθμίδα είναι ομόλογα σκουπίδια.
Εάν υπάρξει αύξηση του προγράμματος Πανδημίας από 750 δισεκ. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500 δισεκ στα 1,25 τρισεκ. ευρώ.

 2)Το Πρόγραμμα Πανδημίας ολοκληρώνεται τέλος του 2020.
Θα υπάρξει παράταση;
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να παραταθεί έως το Ιούνιο του 2021 δηλαδή να πάρει 6 μήνες παράταση.

3)Τι θα γίνει με τις λήξεις των ομολόγων;
Η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος Πανδημίας θα μπορούσε να επαναγοράζει τα κρατικά ομόλογα που λήγουν.

Στις 4 Ιουνίου ή 16 Ιουλίου 2020 η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ύψος του Προγράμματος Πανδημίας από 750 δισεκ. σε 1,25 τρισεκ.
Θα μπορούσε να επιμηκύνει την λήξη του Προγράμματος Πανδημίας από τέλος του 2020 στα μέσα του 2021.
Επίσης θα μπορούσε να αποφασίσει και επαναγορές ομολόγων που λήγουν.
Με μια τέτοια στρατηγική θα έδινε καθαρό μήνυμα στις αγορές που έχουν πάθει εξάρτηση από τα τοξικά προγράμματα της ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα Πανδημίας, όπως και η Ποσοτική Χαλάρωση αποτελούν δύο προβληματικά τοξικές επιλογές της ΕΚΤ συντηρώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χαμηλά και αυξάνοντας τα όρια του χρέους.
Το λάθος συνεχίζει να διαιωνίζεται.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS