Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αυτορυθμίζεται η κτηματαγορά στο κέντρο της Αθήνας - Πτώση τιμών από 8% μέχρι 40%

Αυτορυθμίζεται η κτηματαγορά στο κέντρο της Αθήνας  - Πτώση τιμών από 8% μέχρι 40%
Tο κέντρο των Αθηνών αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης της κτηματαγοράς καταγράφοντας σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις που ξεπέρασαν ακόμη και το 60%
Μειώσεις της τάξης του 8-17% εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές πώλησης των ακινήτων που πωλούνται στο κέντρο της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια κλπ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και το 40%.
Να σημειωθεί ότι το κέντρο των Αθηνών αποτέλεσε τον βασικό πυρήνα ανάπτυξης της κτηματαγοράς καταγράφοντας σε πολλές περιπτώσεις αυξήσεις που ξεπέρασαν ακόμη και το 60%, κυρίως περιοχές που είχαν καταγράψει μεγάλες μειώσεις στις τιμές πώλησης και διέθεταν το κατάλληλο value for money -  επενδυτικό κλίμα για τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα έδειχνε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.
Παράλληλα, πολλές περιοχές του κέντρου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ζήτησης, λόγω της ραγδαίας αύξησης της οικονομίας διαμοιρασμού (Airbnb) και της ανάγκης ανεύρεσης οικονομικών ακινήτων που θα ανακαινίζονταν άμεσα και θα εγγράφονταν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με στόχο, την άμεση εκμετάλλευση τους λόγω των ικανοποιητικών εισοδημάτων που διασφάλιζε η βραχυχρόνια μίσθωση.
Ταυτόχρονα, δεν ήταν λίγοι οι ξένοι επενδυτές ή/και ξένοι διαμεσολαβητές που συμμετείχαν στο «σαφάρι» αγοράς ακινήτων με στόχο την εκμετάλλευση μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, και ταυτόχρονα την απόκτηση της πολυπόθητης golden visa.
Τα παραπάνω, αφορούν  τους κύριους λόγους που τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν ραγδαίες αυξήσεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας.
Είναι ενδεικτικό ότι στον Δήμο Αθηναίων το 2017, πραγματοποιήθηκαν 2.967 μεταβιβάσεις ακινήτων, το 2018 καταγράφηκε αύξηση κατά 95,6 % με τον αριθμό των μεταβιβάσεων στις 5.804 και το 2019 5.303.
Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας «Αρχικά, οι επενδυτές επέλεγαν κυρίως ακίνητα που έχριζαν ανακαίνιση και διαθέτονταν σε τιμές που δεν ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ/τμ . Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτοτελή ακίνητα πλησίον της Ομόνοιας μεταβιβάστηκαν σε τιμές που δεν ξεπερνούσαν τα 400 ευρώ/τμ στις αρχές της τελευταίας διετίας.
Λόγω της αυξημένης ζήτησης για αγορά ακινήτων στο κέντρο των Αθηνών, οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη και 60 % εντός της διετίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητήσουν νέες περιοχές.
Δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που κινήθηκαν σε περιοχές όπως η Κυψέλη, περιοχή που λόγω της γραμμής 4 του μετρό αλλά και των χαμηλών τιμών αποτέλεσε την εναλλακτική λύση για επενδύσεις.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2017 η ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης συγκαταλεγόταν στις περιοχές που ακόμη και τα πιο ακριβά σημεία γύρω από το λόφο Ελικώνος το κόστος αγοράς κατοικήσιμου διαμερίσματος άνω των 35 ετών πωλούνταν από 550 ευρώ/τμ , ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που διαμερίσματα της ίδιας ηλικίας στην ευρύτερη περιοχή που έχριζαν ανακαίνισης πωλούνταν προς 250€/ τμ .
Η  πολλά υποσχόμενη Κυψέλη σήμερα μετά την ραγδαία αύξηση των τιμών, (μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του τετραγωνικού μέτρου αυξήθηκε από 500€/τμ -600 ευρώ/τμ που ήταν το 2018, σε 800 ευρώ/τμ -1.000ευρώ/τμ σήμερα) αλλά και λόγω του παγώματος της αγοράς λόγω κορωνοϊού, έχει βάλει φρένο στην περιοχή.
Μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019 , παρατηρήθηκαν  πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών «ξεχασμένων» εσωτερικών διαμερισμάτων άνω των 35 ετών που χρίζουν ανακαίνισης να ζητούν ακόμη και 1.000 ευρώ/τμ , τη στιγμή που το ακίνητό τους όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν στα αζήτητα και αν ρωτήσεις τους ίδιους αν έδιναν τα χρήματα αυτά που ζητούν για να το αγοράσουν, σου απαντούν όχι», αναφέρουν χαρακτηριστικά .
«Η επιλεκτική πληροφόρηση από τη πλευρά των ιδιοκτητών καθώς και η λογική να καλύψουμε τη «χασούρα» των 10 ετών άμεσα,  εκμεταλλευόμενοι τη στιγμιαία αυξημένη ζήτηση που καταγράφεται σήμερα, έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά πολλές περιοχές του κέντρου. 
Περιοχές που μπορούν  να αλλάξουν τη σημερινή τους εικόνα και να επιστρέψουν στην αίγλη του παρελθόντος, τείνουν να βρεθούν και πάλι στα αζήτητα.
Παράλληλα, στην κακή πληροφόρηση των ιδιοκτητών συντελούν πολλοί παράγοντες, όπως οι συνεχόμενες έρευνες με ζητούμενες τιμές πώλησης μέσω αγγελιών που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν στρεβλώσεις στην κτηματαγορά . Μη ξεχνάμε ότι στη χώρα μας σήμερα, δεν έχουμε τον επαρκή αριθμό αγοραπωλησιών , ταυτόχρονα, δεν καταγράφονται οι τιμές πώλησης των ακινήτων,  με αποτέλεσμα να μην έχουμε μια ορθή εικόνα για την πραγματική πορεία των τιμών αλλά την διαίσθηση .  
Οι ιδιοκτήτες των άλλοτε περιοχών που αποτέλεσαν την «επενδυτική ευκαιρία» , τους τελευταίους μήνες  βλέπουν ότι η ζήτηση είναι παγωμένη σε σχέση με το άμεσο – κοντινό παρελθόν των 6 μηνών.
Το άλλοτε «μότο» των ιδιοκτητών,  ότι δεν μπορείς πλέον  να βρεις σπίτι στο κέντρο της Αθήνας κατοικήσιμο κάτω από 800€/τμ ή/και 1.000 €/τμ αρχίζει να χάνει την ισχύ του.
Το τελευταίο διάστημα, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που κατανοούν πλέον ότι αν δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη περιοχή τους , οι επενδυτές θα αναζητήσουν άλλους επενδυτικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα, να μειώνουν τις απαιτήσεις τους για να μην χάσουν την ευκαιρία πώλησης του ακινήτου τους που ακόμη και οι ίδιοι δεν θα αγόραζαν στη τιμή που ζητούσαν αρχικά.   
Μη ξεχνάμε ότι η κτηματαγορά κατέγραψε αυξητικές τάσεις λόγω των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Πολλοί επενδυτές πλέον, αφήνουν το κέντρο της Αθήνας και κατευθύνονται στον Πειραιά στοχεύοντας σε ακίνητα που μπορούν να δώσουν υπεραξία άμεσα. Η ζήτηση καταγράφεται θετική το τελευταίο διάστημα τόσο λόγω των αυξήσεων των τιμών στο κέντρο των Αθηνών ( δύσκολη η εύρεση αγοράς κατοικιών έως 800 ευρώ/τμ), όσο και των νέων έργων ανάπλασης που υλοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή», επισημαίνει ο κ.Μπάκας.
Για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κτηματαγορά στη χώρα μας και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί, «θα πρέπει να  λειτουργήσει με τους σωστούς όρους της οικονομίας και  όχι με στιγμιαίες εκρήξεις.
Σίγουρα χρειαζόμαστε επενδύσεις από το εξωτερικό αλλά δεν είναι αυτές που θα μπορέσουν να αλλάξουν  και να ξυπνήσουν την κτηματαγορά σε Πανελλαδικό επίπεδο. Δεν μπορεί ένας βασικός κλάδος της οικονομίας  όπως η κτηματαγορά, να βασίζεται αποκλειστικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων» καταλήγει ο ίδιος.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης