Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Γιατί η Σουηδία έχει ήδη κερδίσει την αντιπαράθεση με την πολιτική του lockdown και των σκληρών μέτρων

Κορωνοϊός: Γιατί η Σουηδία έχει ήδη κερδίσει την αντιπαράθεση με την πολιτική του lockdown και των σκληρών μέτρων
Η Σουηδία χωρίς να μετρά ατελείωτες λίστες θυμάτων κατάφερε να αποφύγει το κοινωνικοοικονομικό χάος
Καθώς η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική συνεχίζουν να πλήττονται από σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες εξαιτίας της επιλογής τους να επιβάλλουν lockdown άλλες χώρες έχουν υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού.
Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επιβάλλει τόσο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Πρόκειται για χώρες, όπως η Σουηδία, η Ισλανδία, η Λευκορωσία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν.
Παραδόξως για ορισμένους, τα αποτελέσματά τους ήταν τόσο καλά ή καλύτερα από τις χώρες με lockdown, αλλά και χωρίς να υπομένουν το κοινωνικοοικονομικό χάος άλλων κρατών.
Μόνο για αυτόν τον λόγο, η Σουηδία και άλλες χώρες σαν κι αυτή, έχουν ήδη κερδίσει τη συζήτηση για την πολιτική, καθώς και την επιστημονική.
Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου που θεώρησε σκόπιμο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κίνας σε όλα, από την καραντίνα, το οικονομικό πάγωμα και την ιχνηλάτηση επαφών, οι χώρες που δεν επέβαλαν lockdown έχουν επιλέξει μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση - διατηρώντας τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους και, αποφεύγοντας μια ατελείωτη αλυσίδα προβλημάτων όπως σημειώνει ο ιστότοπος 21stCenturyWire.com.
Η Σουηδία συγκεντρώνει πάνω της περισσότερη προσοχή από ό, τι στο παρελθόν και έχει γίνει αντικείμενο τόσο κριτικής όσο και θαυμασμού για όσους αντιτίθενται ή τάσσονται υπέρ του lockdown.
Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά στους αριθμούς των θανάτων από την Covid -19, η Σουηδία δεν μετρά βαρύτατες απώλειες και παράλληλα απέφυγε την έντονη πίεση στην κοινωνία και την απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών.



Απέφυγε αυτό που είναι ορατό τώρα στις ΗΠΑ με 30 εκατομμύρια νέους να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι σουηδικές υγειονομικές αρχές έχουν εκδώσει μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών για κοινωνικές αποστάσεις και άλλα μέτρα κοινής λογικής που καλύπτουν τομείς όπως η υγιεινή, τα ταξίδια, οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η προστασία των ηλικιωμένων και του ανοσοποιητικού.



Η ανοσία της αγέλης

Έχουν διατηρήσει ανοιχτά όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και δευτεροβάθμια σχολεία, ενώ κλείνουν τα κολέγια και τα πανεπιστήμια που λειτουργούν μέσω διαδικτύου.
Ομοίως, πολλά μπαρ και εστιατόρια έχουν παραμείνει ανοιχτά και οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να στήνονται σε ουρές 2 μέτρων για να αγοράσουν τρόφιμα.
Σύμφωνα με τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας, τώρα η χώρα βρίσκεται στη φάση επίτευξης της ανοσίας της αγέλης.
Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο σκανδιναβικό μοντέλο έχει ήδη κερδίσει τη συζήτηση.
Επειδή η Σουηδία αποφάσισε να ακολουθήσει πραγματική επιδημιολογική επιστήμη και να ακολουθήσει μια στρατηγική κοινής λογικής για την ανοσία της αγέλης, δεν χρειάζεται να «επιπεδώσει την καμπύλη» επειδή η στρατηγική της προσέγγιση έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της επίτευξης μιας πολύ πιο σταδιακής και ευρύτερης εξάπλωσης.
Ο Anders Tegnell, κυβερνητικός σύμβουλος επιδημιολογίας της Σουηδίας εξηγεί: «Όλοι προσπαθούμε να κρατήσουμε τη διάδοση αυτής της ασθένειας όσο το δυνατόν χαμηλότερη, κυρίως για να αποτρέψουμε την υπερβολική καταπόνηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αλλά δεν αποφασίσαμε να την έχουμε χωρίς καμία διασπορά.
Καταφέραμε να διατηρήσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων αρκετά χαμηλό, οπότε οι μονάδες εντατικής θεραπείας να συνεχίσουν να λειτουργούν και υπήρχε πάντα ένα 20% άδειων κρεβατιών και αρκετός  εξοπλισμός, ακόμη και στη Στοκχόλμη, όπου υπήρξε τεράστιο άγχος στην υγειονομική περίθαλψη. Έτσι, η στρατηγική μας λειτούργησε ».
Ταυτόχρονα η Σουηδία δεν έχει λόγο να ανησυχεί για το λεγόμενο «δεύτερο κύμα» της νόσου, που πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία για το lockdown.
Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν παγιδευτεί στην πεποίθηση πως η Covid -19 θα επανεμφανιστεί και θα πλήξει μαζικά τον πληθυσμό,
Σίγουρα, μπορεί να υπάρξει δεύτερο κύμα αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι επίσης άμεσο αποτέλεσμα της απόφασης για επιβολή lockdown.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο επιδημιολόγο Knut Wikkowski, η απόφαση για lockdown καθυστέρησε μόνο το αναπόφευκτο για χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και μάλλον έκανε το πρόβλημα της Covid -19 ακόμη χειρότερο από ό, τι θα ήταν προηγουμένως.
Το αποτέλεσμα ως προς τον αριθμό των θυμάτων θα ήταν μάλλον ο ίδιος, εξηγεί.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, η κορύφωση της επιδημίας έφτασε μία ολόκληρη εβδομάδα, πριν ο Boris Johnson επιβάλλει το lockdown στις 23 Μαρτίου.

H κριτική των ΜΜΕ

Καθώς οι δυτικές χώρες με lockdown μετατοπίζονται όλο και περισσότερο σε ένα οικονομικό και κοινωνικό «καθαρτήριο», χώρες χωρίς μέτρα αποκλεισμού όπως η Σουηδία φαίνεται να είναι ο στόχος των δυτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. 
Αυτό μοιάζει να είναι κάτι παραπάνω από τίποτα, καθώς ορισμένοι δημοσιογράφοι αισθάνονται ήττα αφού είχαν αρχίσει νωρίς τη δρακόντεια πολιτική lockdown, υποστηρίζοντας αναμφισβήτητα την ενιαία προσέγγιση των κυβερνήσεών τους στη διαχείριση έκτακτης ανάγκης, για άλλη μια φορά επικαλούμενη την αρχή της ΤΙΝΑ (Δεν Υπάρχει Εναλλακτική λύση.
Παρ 'όλα αυτά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η πολιτική πίεση ήταν σχεδόν αδυσώπητα στη Σουηδία επειδή δεν συμμορφώθηκε με το lockdown της Δύσης.

Η αναγνώριση από τον ΠΟΥ

Η χώρα έχει επίσης επικριθεί σφοδρά από 2.300 ακαδημαϊκούς που ζητούσαν από την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί αμέσως στο lockdown.
Ωστόσο, η χώρα δεν ενέδωσε και έκτοτε έχει κερδίσει την αναγνώριση από διάφορους επιφανείς ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες, όπως ο καθηγητής Heneghan, ο οποίος χαιρέτισε τη Σουηδία για την ψυχραιμία της
Αυτή η προσήλωση φαίνεται τελικά να αποδίδει καρπούς, καθώς ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, αναγνωρίζουν την επιτυχία της Σουηδίας.
Η εφημερίδα «The New York Post» αναγνώρισε αδιαμφισβήτητα ότι η Σουηδία έλαβε επαίνους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «μοντέλο» για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Ο Δρ Micheal Ryan, επικεφαλής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, δήλωσε: «Αυτό που έχει κάνει διαφορετικά είναι ότι στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη σχέση της κυβέρνησης με τον πολίτη του και στην ικανότητα και την προθυμία των Σουηδών να εφαρμόζουν μόνοι τους μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας». 
«Υπό αυτή την έννοια, έχουν εφαρμόσει την πολιτική αυτή μέσω αυτής μίας εταιρικής σχέσης με τον πληθυσμό…. Νομίζω ότι η Σουηδία αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο εάν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια κοινωνία στην οποία δεν έχουμε lockdown.
Έτσι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι η Σουηδία που θα μπορούσε να είναι το φυσιολογικό μοντέλο- και όχι οι αντιδραστικές μεσαιωνικές πολιτικές καραντίνας που επέλεξαν άλλα κράτη.
Ο ΠΟΥ πραγματικά δίνει ένα επιχείρημα ενάντια στην εμμονική κοινωνική απομόνωση και τη συλλογική οικονομική αυτοκτονία.
Τέτοιες λέξεις από τον ΠΟΥ θα πρέπει, θεωρητικά, να είναι καθησυχαστικές για τις χώρες που ακολουθούν πιστά την αρχή της ΤΙΝΑ, ακόμα και εάν η Σουηδία έχει επιλέξει μια σύντομη και πιο πρακτική διαδρομή μέσα στο μάτι του κυκλώνα.
Πάνω από οτιδήποτε άλλο, αυτό το αίνιγμα μιλά για τη σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των κυβερνήσεών τους.
Πράγματι, είναι η κοινωνική σύμβαση μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών της που αποτελεί τον πυρήνα της διαμόρφωσης πολιτικής.
Η καθηγήτρια Cecilia Soderberg-Naucler από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας εξηγεί γιατί το κράτος ήταν υποχρεωμένο να ακολουθήσει την κατεύθυνση αυτή.
«Πρέπει να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια συνθήκη με πλήρες χάος.
Κανείς δεν έχει δοκιμάσει αυτήν τη διαδρομή, οπότε γιατί πρέπει να το δοκιμάσουμε πρώτα στη Σουηδία, χωρίς συγκατάθεση μετά από ενημέρωση;» διερωτήθηκε.
Αυτή η έννοια των ανθρώπων που μιλούν ευθύνη για τις ενέργειές τους και για τη δημόσια ευημερία κατοχυρώνεται στην πραγματικότητα στο Σύνταγμα της Σουηδίας.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος δεν χρειάζεται να απειλεί και να εκβιάζει τους πολίτες του για πράγματα όπως να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις και να μην αγοράζουν «μη απαραίτητα αντικείμενα» όταν ψωνίζει ή να μην συνωστίζονται, όπως κάνουν ορισμένες κυβερνήσεις.
Οι Σουηδοί γνωρίζουν τους κινδύνους και ακολουθούν τις κυβερνητικές οδηγίες.
Αναγνωρίζουν επίσης ότι οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι και δεν θα χρησιμοποιήσουν την αστυνομία και τα δικαστήρια για να τιμωρήσουν τους πολίτες εάν δεν ακολουθούν τις αυστηρές εντολές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης