Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός - Ελλάδα: Στους 144 οι νεκροί και 2.626 τα κρούσματα - Η γεωγραφική εξάπλωση του ιού - Άρση του lockdown στις 4 Μαΐου

Κορωνοϊός - Ελλάδα: Στους 144 οι νεκροί και 2.626 τα κρούσματα - Η γεωγραφική εξάπλωση του ιού - Άρση του lockdown στις 4 Μαΐου
Τη Δευτέρα 4/5 το πρώτο βήμα σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων

(upd3) Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, η οποία αναμένεται από αύριο, Δευτέρα 4/5, οπότε και θα αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και θα ανοίξει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας.
Και ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στη μετάβαση στη νέα κανονικότητα που δημιουργεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, μέσα από τα 6 στάδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, η αγωνία είναι στα ύψη τόσο για τη συμπεριφορά των πολιτών, όσο και για το πώς αυτό το πρώτο βήμα θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, που ήδη μετρά 144 νεκρούς και 2.626 κρούσματα.
Ως ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα περιέγραψε την επιστροφή στην καθημερινότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρουσιάζοντας και στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία (1.496 κρούσματα) εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ σε 3 νομούς - Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα - δεν υπήρξε κανένας ασθενής.
Στη λίστα των θυμάτων από το νέο κορωνοϊό στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο προστέθηκε ακόμη ένας άνθρωπος, ενώ 6 είναι τα νέα κρούσματα και ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα 2.626, όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία ενημέρωση το απόγευμα της Κυριακής 3/5.
Στο μεταξύ, στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί τη Δευτέρα 4/5 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με αφορμή και την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων.

Το πρώτο βήμα στη νέα κανονικότητα

Συνοπτικά, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 4/5 καταργείται η αποστολή sms ή χειρόγραφη δήλωση, αφού η μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας του είναι ελεύθερη, ενώ ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα (βιβλιοπωλεία,  καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού,  ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια και τα κουρεία,  τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, όπως επίσης και  τα καταστήματα των οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας).
Επιπλέον, από τις 4/5 ξεκινούν  τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες,  ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).
Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Και ενώ το ενδιαφέρον και η προσοχή όλων είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα, τα επόμενα βήματα που έχουν ανακοινωθεί, με βασικότερο το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης ανά την επικράτεια και στα νησιά, είναι υπό αίρεση.

Στο Προεδρικό Μέγαρο στις 4/5 ο Μητσοτάκης – Θα ενημερώσει για την πανδημία την ΠτΔ

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί αύριο,ερχόμενη Δευτέρα 4/5, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης,  προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα,  με αφορμή και την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων.
Σε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 στις 12:00 το μεσημέρι προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την οικονομική διάσταση της πανδημίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιείται στο εξής σε τακτική μηνιαία βάση.

Στους 144 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό – Στα 2.626 τα κρούσματα

Μια ακόμη απώλεια από τον κορωνοϊό μετρά η Ελλάδα, καθώς κατέληξε την Κυριακή (3/5) μια 76χρονη γυναίκα στο ΝΙΜΙΤΣ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα σε 144.
Τα νέα κρούσματα είναι 6 και ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 2.626, ενώ 37 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.
Όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 3/5 ο υποπτέραρχος Δ. Χατζηγεωργίου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε τον Σωτήρη Τσιόδρα που είχε ανειλημμένη υποχρέωση, από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Ακόμη, ανέφερε ότι 78 πολίτες έχουν εξέλθει των ΜΕΘ.
Ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε ότι από το σύνολο των 2.626 κρουσμάτων στη χώρα μας, ποσοστό 55,4% αφορά άνδρες.
Επιπλέον, τα 595 κρούσματα σχετίζονται με ταξιδιώτες και 1.303 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Περαιτέρω, ο κ. Χατζηγεωργίου μίλησε για σταδιακή επιστροφή σε μερική κανονικότητα και σημείωσε πως "δεν ξεχνάνε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό", ενώ υπογράμμισε ότι τώρα που αίρονται οι περιορισμοί θα πρέπει όλοι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μάσκα.
Όπως είπε κάνοντας αναφορά στη χρήση μάσκας από τη Δευτέρα 4/5,  «παρότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους, η Επιτροπή συστήνει να γίνεται χρήση της μάσκας σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να τηρηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις».
Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν συστήνονται στους πολίτες, οι μάσκες με βαλβίδες εκπνοής (ffp2/ ffp3) που προορίζονται για γιατρούς και  επανέλαβε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η μάσκα, είτε είναι αυτοσχέδια είτε αγορασμένη από το φαρμακείο.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά για να είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε και είναι σημαντικά για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, που είναι η απόσταση πάνω από 1,5 μέτρο και  η υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

Χαρδαλιάς: Σύνθετο και δύσκολο εγχείρημα η επιστροφή στην κανονικότητα

Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, εβδομάδα είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείας, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, τόνισε την Κυριακή (3/5/2020) κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ενόψει της σταδιακής άρσης του lockdown αρχής γενομένης από τις 4/5/
«Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, συνεχίσουμε με την ίδια εποχή στη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε.
Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας,
Σημείωσε ότι αύριο Δευτέρα 4/5/2020, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί.
Επισήμανε ότι οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
«Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς», σημείωσε.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα – Στην Αττική το 55,9% - Κανένας ασθενής σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα

Τα 2.626 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας και από αυτά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιάς, την Κυριακή 3/5, η πλειοψηφία, τα 1.496, εντοπίστηκαν στην Αττική.
Ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε αναλυτικά για τους νομούς και τους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα και τόνισε ότι σε Ευρυτανία, Λακωνία και Φωκίδα δεν υπήρξε κανένα κρούσμα.
Από το σύνολο των 2.626 κρουσμάτων, όπως εξήγησε, τα 1.040 είναι ενεργά, με  330 άτομα να νοσηλεύονται και 710 να αναρρώνουν κατ' οίκον, ενώ τα υπόλοιπα 1.586 είναι μη ενεργά κρούσματα, καθώς 497 άνθρωποι  που νοσηλευτήκαν έλαβαν ήδη εξιτήριο και 945 ανάρρωσαν κατ' οίκον.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, το 55,9% των κρουσμάτων, δηλαδή 1.496, εντοπίστηκαν στην Αττική και μάλιστα 237 σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς ειδικών ομάδων πληθυσμού, τα 198 καταγράφηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δ. Ελλάδα, 93 στην Αν. Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες
Σε επίπεδο νομών, η πλειοψηφία των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Καστοριά με 85 κρούσματα, την Κοζάνη με 71 κρούσματα, την Ξάνθη με 52 κρούσματα, τη Λάρισα με 50 κρούσματα και την Ηλεία με 48 κρούσματα.
Πάντως, σε επίπεδο δήμων, την πρωτιά κατέχει ο Δήμος Αθηναίων με 314 κρούσματα και ακολουθούν ο Δήμος Κηφισιάς με 116, ο  Δήμος Θεσσαλονίκης με 85, ο Δήμος Καστοριάς  με 79, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού με 73, ο Δήμος Πειραιά με 59, ο Δήμος Χαλανδρίου με 52, ο Δήμος Γλυφάδας  με 49, ο Δήμος Περιστερίου με 46, ο Δήμος Λαρισσαίων  με 42, ο Δήμος Πατρέων  με 38, ο Δήμος Νέας Σμύρνης  με 37, ο Δήμος Αμαρουσίου με 35, ο Δήμος Νέας Ιωνίας με 35, ο Δήμος Ξάνθης με 34, ο  Δήμος Εορδαίας με 31.
Έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον, κατά τον ίδιο, παρουσιάζουν η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Ν. Ιωνία Αττικής, λόγω τόσο της ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς, όσο  και της σχέσης του αριθμού των κρουσμάτων με τον αριθμό του πραγματικού γενικού πληθυσμού του δήμου.

Η άρση των περιορισμών από τις 4/5 - Ποιους αφορά, τι προβλέπεται

Το πρώτο βήμα σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πραγματικότητα θα γίνει αύριο, Δευτέρα 4/5.
Όπως ανακοινώθηκε, στις 4/5 ανοίγουν:
-βιβλιοπωλεία,
-καταστήματα οπτικών,
-καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
-καταστήματα πώλησης φυτών,
-ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού),
-Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,
-καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας,
-κουρεία, κομμωτήρια και
-κέντρα αισθητικής.
Για τις επιχειρήσεις με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σε περίπτωση που αυτές διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.
Επιπλέον, από τις 4/5 επαναρχίζουν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Ωράριο και κανόνες λειτουργίας

Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί ενώ το ωράριο σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα είναι από τις 07:00 το πρωί έως τις 22:00 τις καθημερινές και από τις 07:00 έως τις 21:00 τα Σάββατα.
Σημειώνεται πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες ενώ πέρα από τον κανόνα της απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο, θα ισχύουν και κανόνες ως προς το πόσοι θα μπορούν να βρίσκονται εντός των καταστημάτων.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σε ένα κατάστημα έως 20 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα, από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ. θα μπορούν να υπάρχουν 4 άτομα και 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ενώ άνω των 100 τ.μ. θα μπορούν να βρίσκονται 12 άτομα και 1 άτομο ανά 15 τ.μ.
Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ.
Από τη Δευτέρα 4/5, απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ των περιφερειών ενώ παραμένει η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών ειδών ενώ θα ισχύσει και νέο ωράριο εργασίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρία κύματα (στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00) ενώ οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα – εξαιρούνται τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνοι – θα πηγαίνουν στις δουλειές τους σε δύο κύματα, στις 09:00 και στις 10:00.

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις από τις 4/5

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, από τη Δευτέρα 4/5 καταργούνται οι περιορισμοί με την αποστολή SMS στον αριθμό 13033 και γραπτών βεβαιώσεων.
Επιτρέπονται οι μετακινήσεις εντός του νομού, αλλά παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό καθώς και οι μετακινήσεις σε νησιά.
Παράλληλα, και για την αποφυγή συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες, συστήνεται η χρήση ΙΧ και για αυτό το λόγο αναστέλλεται η ισχύς του Δακτυλίου για όλο τον Μάιο.
Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική, ενώ προβλέπεται αύξηση στη συχνότητα των δρομολογίων κατά τις ώρες αιχμής από τις 07:00 έως τις 10:00 το πρωί και από τις 14:00 έως τις 17:00 το απόγευμα.
Image

Το δεύτερο στάδιο: 11/5

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στις 11 Μαΐου θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Συγκεκριμένα:
-    Επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και λειτουργούν τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των μαθητών της ίδιας τάξης
-    Ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου
-    Λειτουργούν οι σχολές οδηγών και τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών
-    Επιτρέπεται η πώληση βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές
Και εδώ ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί στις αποστάσεις καθώς και το ωράριο.

Το τρίτο στάδιο: 18/5

Το τρίτο στάδιο θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου, όταν και προβλέπεται:
-    Να λειτουργήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και οι τάξεις των Γυμνασίου
-    Να λειτουργήσουν τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, με σύσταση για τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, εκτιμάται πως αυτή η ημερομηνία είναι και η πιθανότερη για την άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης και εκτός νομού.

Το τέταρτο στάδιο: 25/5

Στην επόμενη φάση ακολουθεί το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων – μόνο για εξωτερικούς χώρους και με σύσταση για μάσκα - , των ζωολογικών πάρκων και των βοτανικών κήπων, αν και επισημαίνεται πως δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις
Και εδώ το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10:00 το πρωί ενώ ισχύουν οι κανόνες τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων.

Το πέμπτο στάδιο: 1/6

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα (malls) και όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εξωτερικούς χώρους.
Και εδώ το ωράριο εργασίας είναι από τις 10:00 το πρωί, παραμένουν οι χωροταξικοί περιορισμοί και οι κανόνες όσον αφορά την εξυπηρέτηση των πελατών εντός των καταστημάτων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους και για τους καταναλωτές.
Περιορισμοί υπάρχουν και για τα εστιατόρια και για τα καφέ, με τα τραπεζοκαθίσματα να πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων το ένα από το άλλο και να προβλέπονται έως και 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.
Και σε αυτήν την περίπτωση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης για τους εργαζόμενους.

Το έκτο στάδιο: Εντός του Ιουνίου

Κατόπιν και εντός του Ιουνίου θα αρχίσει η δραστηριότητα και άλλων επιχειρήσεων, με τις ακριβείς ημερομηνίες να αναμένονται σε μεταγενέστερο στάδιο και ανάλογα με την πορεία της νόσου.
Συγκεκριμένα, εντός του Ιουνίου:
-    Ανοίγουν τα θερινά σινεμά
-    Επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.
Θα ακολουθήσει η λειτουργία των πάρκων αναψυχής, των θεματικών πάρκων και των παιδότοπων σε εξωτερικούς χώρους ενώ από τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν όλα τα εστιατόρια και τα καφέ σε εσωτερικούς χώρους, οι επιχειρήσεις διασκέδασης, τα καταλύματα διακοπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Image

Πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων

Για όσους – είτε επιχειρήσεις είτε πολίτες/καταναλωτές - δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, προβλέπονται πρόστιμα.
Οι επιχειρήσεις που θα σπάσουν την καραντίνα, θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ στα 1.000 ευρώ θα είναι το πρόστιμο για τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων.
Παράλληλα, στα 150 ευρώ είναι το πρόστιμο για όσους δεν θα φορούν μάσκα εντός των μέσων μαζικής μεταφοράς και σε όποιους άλλους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση τους.

Αλλαγές στα μέσα μεταφοράς

Μεγάλες αλλαγές θα υπάρξουν στους κανόνες όσον αφορά την χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Συγκεκριμένα,
-Είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.
Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
-Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
-Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
-Στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και θα κατέβει στα 6 λεπτά.
-Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι τα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
-Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα πάνε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
Επιπρόσθετα για να διευκολυνθούν οι πολίτες ανακοινώθηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για το Μάιο και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.
Για τα ταξί εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Οι σκέψεις για τις 25 Μαΐου που αφορούν τα νησιά

Πάντως, στις 18 Μαΐου, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια, κάτι που δεν θα ισχύσει για τα νησιά, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό μέχρι σήμερα, η ελεύθερη μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα θα μπορεί να γίνει  από την 1η Ιουνίου, μαζί με το άνοιγμα των καφέ, της εστίασης και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», δεν αποκλείεται αυτό το μικρό  «πακέτο» των τεσσάρων άρσεων (μετακίνηση σε νησιά, καφέ, εστιατόρια και 12μηνα ξενοδοχεία), εφόσον όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν επανακάμψει τις επόμενες ημέρες μετά την πρώτη άρση των περιορισμών όπως έγινε σε άλλες χώρες, να μεταφερθεί μία εβδομάδα, δηλαδή να ισχύσει από τις 25 Μαΐου.        
Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τότε μπορεί και το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου σε κάποια σημεία του και να «ρυμουλκηθεί» νωρίτερα, όπως για παράδειγμα τα εποχικά ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου μπορεί να ανεβάσουν ρολά στα μέσα Ιουνίου.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία,
Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από την πορεία της νόσου και τις εισηγήσεις των ειδικών, που σημαίνει ότι όλα μπορεί να αλλάξουν.
Άλλωστε, το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους ειδικούς, είναι να εφαρμοστούν σε περίπτωση που χρειαστεί τοπικά lockdown σε συνοικίες, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ή ακόμα και σε νομούς έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ νέου εξάπλωση της νόσου.  
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης