Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιτάχυνση της άρσης των μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση - Εφαρμογή τοπικών lockdown εάν χρειαστεί

Επιτάχυνση της άρσης των μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση -  Εφαρμογή τοπικών lockdown εάν χρειαστεί
Σε λιγότερο από 24 ώρες θα γίνει το πρώτο βήμα της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, η οποία αναμένεται από αύριο, Δευτέρα 4/5, οπότε και θα αρθούν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα και θα ανοίξει το 10% της οικονομικής δραστηριότητας.
Και ενώ το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στη μετάβαση σε 6 στάδια στη νέα κανονικότητα που δημιουργεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, η αγωνία είναι στα ύψη τόσο για τη συμπεριφορά των πολιτών, όσο και για το πώς το «άνοιγμα» αυτό θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, που ήδη μετρά 144 νεκρούς και 2.620 κρούσματα.
Σε λιγότερο από 24 ώρες θα γίνει το πρώτο βήμα της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.
Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 4/5 καταργείται η αποστολή sms ή χειρόγραφη δήλωση, αφού η μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας του είναι ελεύθερη, ενώ ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα (βιβλιοπωλεία,  καταστήματα με γραφική ύλη, καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού,  ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια και τα κουρεία,  τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, όπως επίσης και  τα καταστήματα των οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας).
Επιπλέον, από τις 4/5 επαναρχίζουν τα τακτικά χειρουργεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία, επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοιχτούς χώρους και σε μη οργανωμένες παραλίες,  ενώ ανοίγουν και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία με περιορισμό στις συναθροίσεις (έως 10 άτομα).
Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, σε ιατρεία, νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, καθώς και σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
Και ενώ το ενδιαφέρον και η προσοχή όλων είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα, τα επόμενα βήματα που έχουν ανακοινωθεί, με βασικότερο το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης ανά την επικράτεια και στα νησιά, είναι υπό αίρεση.

Σκέψεις για μετακίνηση στα νησιά από 25 Μαΐου, αντί 1η Ιουνίου


Πάντως, στις 18 Μαΐου, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει την ελεύθερη μετακίνηση σε όλη την επικράτεια, κάτι που δεν θα ισχύσει για τα νησιά, καθώς σύμφωνα με το σχεδιασμό μέχρι σήμερα, η ελεύθερη μετακίνηση στη νησιωτική Ελλάδα θα μπορεί να γίνει  από την 1η Ιουνίου, μαζί με το άνοιγμα των καφέ, της εστίασης και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», δεν αποκλείεται αυτό το μικρό  «πακέτο» των τεσσάρων άρσεων (μετακίνηση σε νησιά, καφέ, εστιατόρια και 12μηνα ξενοδοχεία), εφόσον όλα πάνε καλά και η πανδημία δεν επανακάμψει τις επόμενες ημέρες μετά την πρώτη άρση των περιορισμών όπως έγινε σε άλλες χώρες, να μεταφερθεί μία εβδομάδα, δηλαδή να ισχύσει από τις 25 Μαΐου.        
Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τότε μπορεί και το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου σε κάποια σημεία του και να «ρυμουλκηθεί» νωρίτερα, όπως για παράδειγμα τα εποχικά ξενοδοχεία που προγραμματίζεται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου μπορεί να ανεβάσουν ρολά στα μέσα Ιουνίου.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση, όλα εξαρτώνται από την πορεία της νόσου και τις εισηγήσεις των ειδικών, που σημαίνει ότι όλα μπορεί να αλλάξουν.
Άλλωστε, το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους ειδικούς, είναι να εφαρμοστούν σε περίπτωση που χρειαστεί τοπικά lockdown σε συνοικίες, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες ή ακόμα και σε νομούς έτσι ώστε να μην υπάρξει εκ νέου εξάπλωση της νόσου.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης