Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παπαθανάσης (υφ. Ανάπτυξης): Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαίου 2020 - Πως θα λειτουργούν

Παπαθανάσης (υφ. Ανάπτυξης): Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαίου 2020 - Πως θα λειτουργούν
Τι ανέφερε ο Ν. Παπαθανάσης για τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4/5
Τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά, τόνισε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Ν. Παπαθανάσης, αναφερόμενος στα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της άρσης των περιοριστικών  μέτρων.
«‪Στις 4 Μαΐου‬ κάνουμε το πρώτο βήμα της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Το βήμα αυτό είναι καλά μελετημένο και τα αποτελέσματά του θα αξιολογηθούν, όπως έχει γίνει και σε προηγούμενες φάσεις.
Μοιραζόμαστε όλοι μας την ίδια ευθύνη και η πολιτεία επιπροσθέτως την ευθύνη και την υποχρέωση να παρέχει δίχτυ ασφάλειας και στήριξης για τη διασφάλιση των θέσεων απασχόλησης εργασίας και την ανάταξη και επιτάχυνση της οικονομίας», είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, επαναλειτουργούν από το φυσικό τους κατάστημα, υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες τη Δευτέρα  τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα με γραφική ύλη, τα καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικού εξοπλισμού,  ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια και τα κουρεία,  τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα για γυάλισμα υποδημάτων, όπως επίσης και  τα καταστήματα των οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Για τις επιχειρήσεις με κωδικό δραστηριότητας 9602, δηλαδή κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, σημείωσε πως το ωράριό τους μπορεί να είναι από 7:00 - 22:00 τις καθημερινές και από 7:00 - 21:00 τα Σάββατα, ενώ σε περίπτωση που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαθέτουν και τον κωδικό δραστηριότητας για άλλες υπηρεσίες, όπως μασάζ, πιλάτες, πέρσοναλ τρέϊνινγκ, απαγορεύεται ρητά η παροχή τους.
Για τα καταστήματα τροφίμων ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν από  7:00- 21:00 τις καθημερινές και από τις 9:00 - 20:00 τα Σάββατα μέχρι τις 9 Μαΐου.
Μάλιστα,  η  χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ είναι υποχρεωτική μόνο για το προσωπικό που χειρίζεται μη τυποποιημένα προϊόντα τρόφιμα,  ενώ ισχύει η σύσταση για το υπόλοιπο προσωπικό και τους πελάτες.
Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι η ώρα έναρξης για τα εμπορικά καταστήματα είναι στις 10:00, μέτρο που αφορά τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής, πλην των νησιών και στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στους δήμους που το απαρτίζουν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε κωδικό δραστηριότητας που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές ότι πωλούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω κωδικούς δραστηριότητας.
Επίσης, παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών για τις τουριστικές περιοχές ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Για αύριο, ‪Κυριακή 3 Μαΐου,‬ανέφερε ότι  τα καταστήματα που δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές.
Τέλος, για τα γραφεία τόνισε πως  ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και η απόσταση 1,5 μ., προσθέτοντας πως οφείλουν να αναρτήσουν στην είσοδο πινακίδα για τον επιτρεπόμενο εντός του χώρου ατόμων.
Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, όπως η αναλογία των τετραγωνικών μέτρων για τους πελάτες, η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, κατάλογος με ραντεβού όπου χρειάζεται, αλλά και τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών, ενώ υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις για τις παραβάσεις.
Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης υπενθύμισε ότι καταγγελίες για αισχροκέρδεια και μη τήρηση των μέτρων μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές στον τηλεφωνικό αριθμό 1520.

Αναστολή λειτουργίας μόνο σε τμήματα επιχείρησης με κρούσμα κορωνοϊού και όχι στο σύνολό της

Μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των οργανωμένων αγορών τροφίμων και των φαρμακαποθηκών στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου COVID-19, και όχι στο σύνολο της επιχείρησης, θα γίνεται αναστολή της λειτουργίας τους.
Αυτό αναφέρεται στο ένατο άρθρο της νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά σε θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
Η παρ. 3 του άρθρου πρώτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (A'76), αντικαθίσταται ως εξής:
«Η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διανομής και ανεφοδιασμού των καταστημάτων που εμπορεύονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, των υπεραγορών (super market), των υπαίθριων αγορών (λαϊκές αγορές), των οργανωμένων αγορών τροφίμων και των φαρμακαποθηκών, για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό COVID-19, αφορά μόνο τα τμήματα των εγκαταστάσεων της επιχείρησης στα οποία εντοπίζεται κρούσμα της νόσου, και όχι το σύνολο της επιχείρησης αυτής»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης