Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί η ΕΚΤ: Σε τουλάχιστον τρία χρόνια θα ανακάμψει πλήρως η οικονομία της Ευρωζώνης

Προειδοποιεί η ΕΚΤ: Σε τουλάχιστον τρία χρόνια θα ανακάμψει πλήρως η οικονομία της Ευρωζώνης
Σύμφωνα με το «δυσμενές» σενάριο που διαμορφώθηκε από την ΕΚΤ αναμένεται πτώση 12% του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποιεί ότι είναι πιθανό να χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να ανακάμψει πλήρως η οικονομία της Ευρωζώνης από το «έκτακτο και σοβαρό σοκ» της κρίσης του κορωνοϊού. 
Ο Philip Lane είπε στους Financial Times ότι σύμφωνα με το «δυσμενές» σενάριο που διαμορφώθηκε από την ΕΚΤ - που συνεπάγεται πτώση 12% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της ευρωζώνης φέτος - η οικονομία δεν θα επιστρέψει στα προ Covid -19 πριν από το 2023. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το ίδιο αποτέλεσμα θα παραγόταν στο «μεσαίο» σενάριο του που συνεπάγεται οικονομική συρρίκνωση 8% το 2020.
Μόνο στο «ήπιο» σενάριο για οικονομική συρρίκνωση 5% φέτος, η ευρωζώνη θα ανακάμψει πλήρως στα μέσα του 2021. 
«Η κλίμακα και η διάρκεια του πανδημικού μακροοικονομικού σοκ εξαρτάται από το πόσο παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα, ο αντίκτυπός τους σε διάφορους τομείς και η ταχύτητα με την οποία ομαλοποιείται η οικονομική δραστηριότητα», σημείωσε ο κ. Lane.
 Η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 3,8% τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (30/4).
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτώση θα είναι πολύ πιο απότομη την περίοδο Απρίλιο έως Ιούνιο, διότι τα αυστηρά μέτρα που έχουν παγώσει πολλές οικονομικές δραστηριότητες εισήχθησαν τον Μάρτιο.  
Συνεχίζοντας τόνισε, πως η ΕΚΤ θα προσαρμόσει περαιτέρω τα εργαλεία της εάν αυτό απαιτηθεί.
«Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του μεγέθους του PEPP και την προσαρμογή της σύνθεσής του όσο χρειάζεται και για όσο χρειάζεται», επισήμανε.  
Ο Lane, ο οποίος αποχώρησε από τη διοίκηση της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας το 2019, κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να εντείνουν τις κοινές δημοσιονομικές προσπάθειές τους - κάτι που θα αφαιρούσε μέρος της πίεσης από την κεντρική τράπεζα. 
«Πρόσθετες, τολμηρές και συνεχείς πολιτικές δράσεις παραμένουν απαραίτητες για την προστασία από τους αρνητικούς κινδύνους και την υποστήριξη της ανάκαμψης», υπογράμμισε. 
Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους επενδυτές για την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να αποτρέψει την πώληση ομολόγων αυτών των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.  
Ορισμένοι επενδυτές αμφισβήτησαν αυτήν τη δέσμευση αφού η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine  Lagarde δήλωσε τον Μάρτιο ότι δεν είναι ο ρόλος της να «κλείσει το spread» στις αγορές κρατικών χρεών - αναφερόμενη στο χάσμα μεταξύ των αποδόσεων ιταλικών και γερμανικών ομολόγων που ήταν ένας βασικός δείκτης κινδύνου για την Ιταλία. 
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «έναν επιπλέον ρόλο σταθεροποίησης της αγοράς», δεδομένης της θέσης της ως κεντρικής τράπεζας για 19 χώρες μέσα σε μια νομισματική ένωση.
Ρόλος της είναι να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε «αυτοεκπληρούμενη δυναμική ανόδου στις αποδόσεις και παροχή ρευστότητας σε μεμονωμένες αγορές κρατικών ομολόγων» που ενδέχεται να προκύψουν σε μια κρίση. 
«Αυτή η μη θεμελιώδης αστάθεια στα spread επηρεάζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες και είναι βασικό καθήκον για την κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίσει τέτοιες αποσταθεροποιητικές δυνάμεις», πρόσθεσε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης