Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από την κρίση του κορωνοϊού στην ευφορία της bull market: Δεδομένα και επιφυλάξεις

Από την κρίση του κορωνοϊού στην ευφορία της bull market: Δεδομένα και επιφυλάξεις
Αισιοδοξία γεννά στις αγορές η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, όμως υπάρχουν κίνδυνοι
Μεγάλη αισιοδοξία έχει γεννήσει στους επενδυτικούς κύκλους η προοπτική άρσης των lockdowns και χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά.
Οι επενδυτές έχουν την τάση να προβαίνουν σε τοποθετήσεις εν αναμονή κάποιου γεγονότος ή προεξοφλώντας κάποια εξέλιξη.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και την τρέχουσα περίοδο, με το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας να αναμένει ανάκαμψη τόσο στην οικονομία όσο και στις αγορές ειδικότερα.
Έτσι, παρά τα ζοφερά οικονομικά δεδομένα των ανά τον κόσμο κρατών και τα πενιχρά εταιρικά κέρδη (ή, στις περισσότερες περιπτώσεις, ζημίες), οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει ρεκόρ κερδών σε μηνιαία βάση από τον Οκτώβριο του 2015,
Ο δε δείκτης FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε bull market.
Η προοπτική χαλάρωσης των δρακόντειων μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας απέφερε κέρδη.
Από τα χαμηλά της 18ης Μαρτίου, ο Stoxx Europe 600 έχει σημειώσει άνοδο 22%, με τους τομείς που είχαν χτυπηθεί περισσότερο να σημειώνουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κλάδος των ταξιδίων σημείιωσε άνοδο 46%, η ενέργεια 41% και η βιομηχανία αυτοκινήτων 35%.
Πολλοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Sanford Bernstein & Co. και της Barclays Plc, σημειώνουν ότι η ανάκαμψη δεν ενέχει «κινδύνους».
Μετοχές και περιουσιακά στοιχεία που είναι επικίνδυνα δεν ακολουθούν πλέον την τάση.

Πάντως, ο επικεφαλής μετοχών της Amundi SA, Kasper Elmgreen, παραμένει επιφυλακτικός σε σχέση με το τρέχον ράλι.
Αναφέρει δε ότι αναζητά κυκλικές μετοχές (Cyclical Stocks) υψηλής ποιότητας, που θα αποτυπώνουν την ανάκαμψη της ζήτησης.
Η ανταγωνιστική τοποθέτηση και οι ισχυροί ισολογισμοί είναι απαραίτητοι για τη συλλογή μετοχών, υποστηρίζει, προσθέτοντας:
Οι τράπεζες και ασφαλιστικές που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς ακόμη έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις, ενώ παράλληλα τυγχάνουν της στήριξης των κεντρικών τραπεζών.
Ελκυστικός, επίσης, εκτιμάται πως είναι ο τομέας luxury στην Κίνα, αλλά και οι μετοχές των κορυφαίων εταιρειών αθλητικής ένδυσης.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη των αυτοκινητοβιομηχανιών θα σημειώσουν μεγάλη πτώση το 2020.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να είναι αργά για τους επενδυτές να «ποντάρουν» στην ανάκαμψη.
Ο οικονομικός αναλυτής της Societe Generale, Andrew Lapthorne, προειδοποιεί ότι η οικονομική επίπτωση της πανδημίας εντείνεται καθημερινά.
Η ανεργία αυξάνεται, η συνολική ζήτηση έχει καταρρεύσει και το κόστος που έχουν αναλάβει τα κράτη για να επιτευχθεί η ανάκαμψη έχει πια εκτοξευθεί στα ύψη.
«Δεδομένων των κινδύνων που εγκυμονούν οι μελλοντικές οικονομικές προκλήσεις, η δραματική επιστροφή των παγκόσμιων αγορών στην ανάκαμψη μετά τα χαμηλά επίπεδα τα οποία άγγιξαν εν μέσω πανδημίας παραμένει αίνιγμα, καθώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια ξεκάθαρη νίκη ενάντια στον σιωπηλό εχθρό και επιστροφή στην κανονικότητα» αναφέρει ο Andrew Lapthorne.
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, οι μετοχές που σημειώνουν υψηλές αποδόσεις επωφελούνται για άλλη μία φορά από την άνοδο της στερλίνας, καθώς ο FTSE 250 και το εγχώριο νόμισμα συσχετίζονται.
Έτσι, παρά το lockdown, ο FTSE 250 έχει υπερβεί κατά πολύ τον το FTSE 100 από τις 18 Μαρτίου.

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα εργοτάξιά τους τις επόμενες εβδομάδες, κάτι το οποίο αποτελεί ενθαρρυντικό νέο και συνεπάγεται πως οι εταιρείες θα αρχίσουν να εισπράττουν.
Ως εκ τούτου, θα περιοριστεί ο κίνδυνος ρευστότητας, λένε οι αναλυτές της UBS.
Mάλιστα, θεωρούν πως ο κλάδος διαθέτει αρκετή ρευστότητα ώστε να αντέξει για τρεις μήνες ακόμα, σε περίπτωση παράτασης του lockdown ή μηδενικών εσόδων.
Τούτου λεχθέντος, να επισημανθεί πως στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται πτώση στις κατασκευές νέων οικιών κατά 35%, σύμφωνα με την εταιρεία Knight Frank LLP.

Όσον αφορά τη λιανική στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει σημειώσει αύξηση 28% από τις 19 Μαρτίου, παρά τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα και τη ραγδαία πτώση στις πωλήσεις.
Ορισμένα είδη ειδών έχουν καταρρεύσει εξαιτίας των αρνητικών ταμειακών ροών αλλά και των ευπαθειών που παρουσιάζουν πολλές εταιρείες στους ισολογισμούς τους.
Όμως η πτώση θα παρασύρει ακόμα περισσότερους, υποστηρίζει ο αναλυτής της Shore Capital, Clive Black, που πολλά εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της έλλειψης ρευστότητας.
«Η βραχυπρόθεσμη και η μεσοπρόθεσμη ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο μας ανησυχούν.
Μένει να δούμε πόσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν ξανά και πόσες θα επιβιώσουν από την τρέχουσα κρίση κορωνοϊού» αναφέρει ο Clive Black.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης