Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και μάκρο - Στο -2,84% ο Nikkei, αργία σε Κίνα και Ν. Κορέα

tags :
Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω Wall και μάκρο - Στο -2,84% ο Nikkei, αργία σε Κίνα και Ν. Κορέα
Ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -5% στις 5.245,9 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή 1η Μαΐου οι αγορές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δεχόμενες πιέσεις τόσο από την πτώση που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία δείχνουν τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,84% στις 19.619,35 μονάδες, μετά την άνοδο του +2,14% που σημείωσε χθες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -5,01% στις 5.245,90 μονάδες, αντιστρέφοντας τα κέρδη της τάξεως του +2,39% που είχε σημειώσει κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Στη Νέα Ζηλανδία, ο δείκτης S&P/NZX 50 έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,79% στις 10.449,01 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι αγορές σε Νότια Κορέα, ηπεριωτική Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Ινδονησία παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας για την Πρωτομαγιά.
Η μετοχή της Toyota υποχώρησε κατά -2,58%, ενώ οι μετοχές των Sony και Fast Retailing έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -1,81% και -1,78% αντίστοιχα.
Παράλληλα, οι μετοχές των Commonwealth Bank και Westpac κατέγραψαν σημαντική πτώση στις αγορές της Αυστραλίας, καθώς υποχώρησαν κατά -6,14% και -5,77% αντίστοιχα.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι εξαγωγές στη Νότια Κορέα υποχώρησαν με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά τη ζήτηση από τις χώρες του εξωτερικού.
Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν «βουτιά» της τάξεως του -24,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, έναντι ήπιας πτώσης -0,7% τον Μάρτιο του 2020.
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -15,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας αύξησης +0,3% τον προηγούμενο μήνα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο της Νότιας Κορέας να παρουσιάσει έλλειμμα για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, και συγκεκριμενα στα 950 εκατ. δολ.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ιαπωνία για τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε περαιτέρω συρρίκωνση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 41,9 μονάδες, έναντι 44,8 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα ετών.
Μάλιστα, η πτώση του δείκτη PMI αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Markit, στις 43,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την απασχόληση υποχώρησε με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Ιούνιο του 2009, καθώς οι χαμηλότερες λειτουργικές απαιτήσεις οδήγησαν ορισμένες επιχειρήσεις στη μείωση του εργατικού τους δυναμικού.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2009, ενώ ο υποδείκτης αισιδοξίας των επιχειρήσεων για τους επόμενους μήνες κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2012, όταν και δημιουργήθηκε από τη Markit.
«Η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου στην Ιαπωνία εντάθηκε τον Απρίλιο, καθώς οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού παρέλυσαν και η παγκόσμια ζήτηση υποχώρησε περαιτέρω», δήλωσε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, διευκρινίζοντας ότι «η πτώση στην παραγωγή και τις νέες παραγγελίες είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση στις αρχές του 2009».
«Οι προοπτικές για τους παραγωγούς αγαθών στην Ιαπωνία θα συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την παγκόσμια ανάκαμψη, όταν αυτή συμβεί εν τέλει», προσθέτει ο κ. Hayes, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι να περάσουμε την κορύφωση της πανδημίας και να ανακάμψει η ζήτηση, ένα μεγάλο μέρος της ιαπωνικής μεταποιητικής οικονομίας θα παραμείνει κλειστό».
Χθες, οι αγορές στις ΗΠΑ έκλεισαν με απώλειες, δεχόμενες πιέσεις από τη νέα αύξηση που σημειώθηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, με τον συνολικό αριθμό τους να αγγίζει πλέον τα 30 εκατ. από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 25 Απρίλιου, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κατέγραψαν άνοδο 2,2 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αγγίζοντας τα 18 εκατ.
Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -1,17% στις 24.345,72 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί κατά +11,1% για το σύνολο του Απριλίου, ενώ ο τεχνολιγκός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες της τάξεως του -0,28% στις 8.889,55 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,92% στις 2.912,43 μονάδες, με τα συνολικά κέρδη για τον Απρίλιο να διαμορφώνονται στο +12,7% γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το 1987.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης