Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγώνας δρόμου η επιστροφή στην κανονικότητα: Τα κράτη αναζητούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με 3,26 εκατ. κρούσματα, 233,5 χιλ. νεκρούς

Αγώνας δρόμου η επιστροφή στην κανονικότητα: Τα κράτη αναζητούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με 3,26 εκατ. κρούσματα, 233,5 χιλ. νεκρούς
Με αγώνα δρόμου μοιάζουν οι προσπάθειες ανεύρεσης θεραπείας, αλλά και παραγωγής ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό μέχρι τον Οκτώβριο
(upd4)Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κράτη και φαρμακευτικές εταιρίες με ανανεωμένες τις ελπίδες από τις ανακοινώσεις για δύο φάρμακα, το remdesivir της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead και το tocilizumab που δοκιμάζουν Κινέζοι επιστήμονες, τα οποία δίνουν αισιόδοξα μηνύματα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών σε ασθενείς του κορωνοϊού αλλά και από την πιθανότητα να κυκλοφορήσει έως τον Οκτώβριο το εμβόλιο.
Σε αυτό το θετικό κλίμα οι περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο σχεδιάζουν ή ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα προς την επόμενη ημέρα με κύρια ανησυχία εάν αυτά θα οδηγήσουν σε πισωγύρισμα και ενδεχομένως σε νέο κύμα μέτρων, αφού σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του ΠΟΥ ένα δεύτερο κύμα είναι αναπόφευκτο καθώς η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ανοσία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 3,26 εκατομμύρια και οι νεκροί τους 233,5 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ.
Οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται στο 7,1% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 30,7%.
Ωστόσο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα τελευταία νέα από την επιστημονική κοινότητα.
Η αισιοδοξία έρχεται από τις έρευνες της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead, η οποία ανακοίνωσε ότι η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε και ότι τα μηνύματα είναι θετικά καθώς το 50% των ασθενών που έλαβε θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών, είδε σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
Την ίδια στιγμή, Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο tocilizumab ωφελεί τις σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό, καθώς μπορεί να «φρενάρει» τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποβαίνει αυτοκαταστροφική για τον ασθενή.
Και όλα αυτά τη στιγμή που τις ελπίδες για την τελική νίκη κατά του κορωνοϊού ενισχύουν και τα μηνύματα από τη συνεργασία του Oxford University και του Serum Institute στην Ινδία για την ανάπτυξη και τη δοκιμή ενός εμβολίου εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, όσο και από το πεδίο των τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορωνοϊού, που ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία Abbott, το οποίο θεωρείται 99% αξιόπιστο και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Μαΐου.
 
Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.260.964.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 231.808 ενώ θεραπεύτηκαν 1.008.498 άνθρωποι.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.056.402 - Στους 61.867 οι νεκροί.
- Η Ιταλία μετρά 27.967 νεκρούς και 205.463 κρούσματα.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 239.639 και 24.543 νεκρούς.
- Στους 24.410 οι νεκροί στη Γαλλία, 169.053 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 26.842 και τα κρούσματα σε 172.478
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 162.375 και οι νεκροί σε 6.563.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 6.028 και τα κρούσματα σε 94.640.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 247 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.765.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.944 και 4.637 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 13.965 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 425.
- Στους 7.594 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 48.519 τα κρούσματα.
- Στα 6.754 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.586 στην Ελβετία που μετρά και 1.737 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 140 οι νεκροί.
- Στους 3.174 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 120.204 τα κρούσματα.
Image
Ενθαρρυντικά μηνύματα από τα φάρμακα remdesivir

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα.
Η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences ανακοίνωσε ότι η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε και ότι τα μηνύματα είναι θετικά καθώς το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών είδαν σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
Η εταιρεία είπε επίσης ότι μια άλλη δοκιμή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ πέτυχε τον κύριο στόχο της, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
H Gilead αναφέρει ότι θα υποβάλλει τα στοιχεία της κλινικής δομικής προς δημοσίευση τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Gilead, αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία.
Η κλινική δοκιμή του φαρμάκου από την Gilead πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, με τη μελέτη να διεξάγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
«Αυτά τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν βραχύτερη, πενθήμερη θεραπεία, με το remdesivir, παρουσίασαν παρόμοια κλινική βελτίωση με τους ασθενείς που έλαβαν 10ήμερη θεραπευτική αγωγή», δήλωσε η Aruna Subramanian, μέλος της επιτημονικής ομάδας που ηγείται της μελέτης.

Hahn (FDA): Έρχεται fast track έγκριση για το Remdesivir – Κινούμαστε με ταχύτητα φωτός

«Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κινείται αστραπιαία για να επανεξετάσει όλα τα δεδομένα σχετικά με το πειραματικό φάρμακο για τον Covid-19, Remdesivir» δήλωσε ο επικεφαλής του FDA, Stephen Hahn, έπειτα από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είχαν οι πρώτες κλινικές δοκιμές.
Ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, μοιράστηκε τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών την Τετάρτη που έδειξαν ότι το remdesivir είχε σημαντική επίδραση στη θεραπεία του ιού.
Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες.
Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) και την Ασία.
Ο Fauci υποστήριξε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη.
«Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ένα φάρμακο λειτουργεί, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη της ομάδας που λαμβάνει το ψευδοφάρμακο.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με περισσότερους ανθρώπους, εταιρείες και ερευνητές, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε ο Fauci, αναφέροντας πως  η ρεμδεσιβίρη μπορεί πλέον να γίνει η στάνταρ θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19.
Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.

Κίνα: Αισιοδοξία και για το φάρμακο tocilizumab

Την αισιοδοξία ενισχύουν και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής του φαρμάκου tocilizumab που έγινε στην Κίνα.
Κινέζοι επιστήμονες παρουσίασαν ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα κλινικής δοκιμής τους, τα οποία δείχνουν ότι η θεραπεία με το φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) tocilizumab ωφελεί τους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid-19.
Είχε προηγηθεί ανάλογη προκαταρκτική ανακοίνωση προ ημερών από γαλλική επιστημονική ομάδα για το ίδιο φάρμακο.
Οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών με κορωνοϊό συχνά σχετίζονται με την ενεργοποίηση στον οργανισμό τους μεγάλου αριθμού Τ-λεμφοκυττάρων, φλεγμονωδών μονοκυττάρων και αυξημένων επιπέδων κυτταροκινών, ιδίως της ιντερλευκίνης-6.
Το υπό δοκιμή φάρμακο τοσιλιζουμάβη μπορεί να «φρενάρει» αυτήν τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών» λόγω της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος που αποβαίνει αυτοκαταστροφική για τον ασθενή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας και του Νοσοκομείου Ανχούι της Χεφέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), χορήγησαν το φάρμακο σε 21 ασθενείς ηλικίας 25 έως 88 ετών σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, εκ των οποίων όλοι πλην ενός είχαν χρειαστεί χορήγηση οξυγόνου.
Από την πρώτη μέρα της θεραπείας με tocilizumab, ο πυρετός έπεσε σε όλους τους ασθενείς στα φυσιολογικά επίπεδα και στη συνέχεια παρέμεινε σταθερός.
Μέσα σε πέντε ημέρες θεραπείας, οι 15 ασθενείς είχαν πλέον μειωμένη ανάγκη οξυγόνου, ενώ τα επίπεδα λεμφυκυττάρων και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτη φλεγμονής) είχαν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σε δέκα και 16 ασθενείς, αντίστοιχα.
Οι βλάβες στους πνεύμονες είχαν εξαφανιστεί στους 19 από τους 21 ασθενείς.
Όλοι οι ασθενείς πήραν εξιτήριο μεταξύ της δέκατης και της 31ης ημέρας μετά τη θεραπεία, ενώ δεν παρουσίασαν παρενέργειες σε αυτήν.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι μολονότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι προκαταρκτικά, δείχνουν πως το tocilizumab μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για σοβαρά περιστατικά Covidi-19.
To tocilizumab μπλοκάρει τον υποδοχέα της κυτταροκίνης ιντερλευκίνη-6.
Στους ασθενείς με πνευμονία λόγω του κορονοϊού μία «καταιγίδα κυταροκινών» μπορεί να προκληθεί ως αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς στη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV-2, οδηγώντας σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και μερικές φορές σε θάνατο.
Η χορήγηση του tocilizumab, το οποίο μπλοκάρει τον υποδοχέα της ιντερλευκίνης-6, μπορεί να ελαττώσει τους δείκτες φλεγμονής και να επιταχύνει την κλινική βελτίωση.

Ελπίδες και για παραγωγή εμβολίου έως τον Οκτώβριο

Την παραγωγή του πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό που αναπτύχθηκε από το Oxford University σχεδιάζει να αρχίσει το Serum Institute στην Ινδία εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων.
Στην περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στεφθούν από επιτυχία, το Serum Institute ελπίζει πως το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά έως τον Οκτώβριο.
Η εταιρεία έχει συνεργασία με το Oxford University ως ένα από τα 7 ινστιτούτα που παρασκευάζουν το εμβόλιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute Adar Poonawalla δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα του ινστιτούτου συνεργάζεται στενά με τον Dr Hill του Oxford University.
Περιμένει να αρχίσει η παραγωγή του πιθανού εμβολίου σε 2-3 εβδομάδες και να παραχθούν 5 εκατομμύρια δόσεις σε μηνιαία βάση τους 6 πρώτους μήνες -στη συνέχεια ελπίζει η παραγωγή να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.
Το Serum Institute συνεργάστηκε στο παρελθόν με επιστήμονες του Oxford University σε project εμβολίου για την ελονοσία και ο Poonawalla μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είναι από τους καλύτερους επιστήμονες.
Ο Poonawalla περιμένει πως το εμβόλιο για την Covid-19 θα βρίσκεται στην αγορά έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, μόνο αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Το Serum Institute θα παράγει το εμβόλιο προσδοκώντας επιτυχία στις κλινικές δοκιμές έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στη Βρετανία.
Ακολούθως, στο ινστιτούτο έλαβαν την απόφαση και το ρίσκο να ξεκινήσουν με δική τους ευθύνη την παραγωγή.
Η απόφαση ελήφθη για να υπάρχουν αρκετές δόσεις διαθέσιμες, αν αποδειχτούν επιτυχείς οι κλινικές δοκιμές, δήλωσε ο Poonawalla.

Νέο τεστ ιχνηλάτισης αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, θεωρείται 99% αξιόπιστο

Ένα νέο τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση του κορωνοϊού, το οποίο θεωρείται 99% αξιόπιστο, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς πήρε την έγκριση των ειδικών.
Η εταιρεία Abbott, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που το παράγει πήρε την πιστοποίηση για το τεστ εφόσον έδειξε ότι ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τεστ αναγνωρίζει την πρωτεΐνη IgG την οποία παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν έρχεται σε επαφή με τον κορωνοϊό και μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για μήνες έως και χρόνια.
Η Abbott ισχυρίζεται πως το τεστ κατάφερε να ανιχνεύσει αντισώματα από τη μόλυνση του κορωνοϊού σε ποσοστό 99%, 14 μέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων στο άτομο.
Με το τεστ αυτό θα μπορεί ο ιός να ανιχνεύεται και στα άτομα που δεν είχαν συμπτωματολογία και έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό.

ΠΟΥ: Αναπόφευκτο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού - Δεν υπάρχει ανοσία πληθυσμού ή εμβόλιο

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι αναπόφευκτο επειδή η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει ανοσία, δήλωσε σε συνέντευξη της στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Ρωσία, Melita Voinovich.
«Πρόκειται για έναν απολύτως νέο ιό και ανοσία στον ιό αυτό έχει αποκτήσει ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού.
Γι' αυτό λοιπόν, έως ότου υπάρξει ειδική προστασία, το εμβόλιο, δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα», δήλωσε η Voinovich.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας ώστε να μην επιτραπεί κατά την διάρκεια του δεύτερου κύματος να υπάρξει μια απότομη έξαρση της διασποράς του ιού.
«Αναμένουμε ότι το σύστημα υγείας και το σύστημα υγειονομικής και επιδημιολογικής εποπτείας θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μαζί ώστε να εντοπίζονται οι μικρές εστίες και να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό», πρόσθεσε η ίδια.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνει η ίδια στη ανάγκη τήρησης του περιορισμού των επαφών καθώς, όπως λέει, αν αξιοποιηθούν οι γνώσεις που έχουν αποκτηθεί, «θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το επίπεδο των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα έως ότου μάθουμε πως δημιουργείται η ανοσία».
Η Melita Voinovich, αναφερόμενη στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά σήμερα, είπε ότι δεν έχουν σημαντικό αποτέλεσμα στην θεραπεία ασθενών με κορωνοϊό, αλλά βοηθούν σε ξεχωριστές περιπτώσεις.
Image
Βαρύ το πλήγμα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ: Στους 61.867 οι νεκροί, πάνω από 2.500 θάνατοι σε 24 ώρες

Βαρύ είναι το πλήγμα που πληρώνουν οι ΗΠΑ από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 2.500 θάνατοι με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 61.867.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων που καταγράφεται σε μια χώρα παγκοσμίως.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί 1,056.402 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, ο υψηλότερος παγκοσμίως, εξέλιξη πάντως που ο πρόεδρος Trump απέδωσε και στο ότι οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει και τα περισσότερα τεστ σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς έχουν ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια.
Ο πρόεδρος Trump, αφού κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του κορωνοϊού, κατηγορώντας την ότι δεν ενημέρωσε σωστά τη διεθνή κοινότητα και αφού επιτέθηκε στο Πεκίνο λέγοντας ότι κάνει ότι μπορεί για να ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «ο κορωνοϊός θα φύγει».
«Θα φύγει, θα εξαλειφθεί» είπε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Trump, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πώς και το πότε.
Την ίδια στιγμή, πάντως, μια σειρά από Πολιτείες κάνουν τις πρώτες κινήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων και για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSantis ανακοίνωσε την Τετάρτη 29/4 το σχέδιο του για μια περιορισμένη επανεκκίνηση της οικονομίας της Πολιτείας από την ερχόμενη εβδομάδα, αν και υπογράμμισε πως διατηρεί τους περιορισμούς στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Μαϊάμι.
Σημειώνεται πως η Φλόριντα ήταν από τις τελευταίες Πολιτείες που επέβαλαν lockdown.
Από την άλλη πλευρά, μετά το πρώτο κύμα καύσωνα για το 2020 το περασμένο Σαββατοκύριακο και τις δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν σε παραλίες στη Νότια Καλιφόρνια, αγνοώντας τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Gavin Newsom αποφάσισε να κλείσει όλες τις δημόσιες παραλίες και τα πάρκα από σήμερα Παρασκευή 1η Μαΐου.
Η απόφαση ελήφθη όταν εικόνες που έφτασαν από τις παραλίες στην κομητεία Orange και την κομητεία Ventura τις έδειχναν ασφυκτικά γεμάτες το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς οι κάτοικοι χύθηκαν στην ακτή αναζητώντας ανακούφιση από τον καύσωνα, με εκτιμήσεις να μιλούν τουλάχιστον 90.000 παραθεριστές στην παραλία Newport Beach της κομητείας Orange.

Νέα πυρά Trump κατά του Πεκίνου: Η Κίνα θα κάνει ότι μπορεί για να χάσω τις προεδρικές εκλογές

Νέα πυρά κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε πως το Πεκίνο θα κάνει ότι μπορεί για να χάσει τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου.
Σε συνέντευξη του στο Reuters ο Trump είπε ότι απόδειξη των προθέσεων του Πεκίνου, είναι ο τρόπος με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση χειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ για άλλη μια φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει αποζημίωση από την Κίνα για τις συνέπειες της πανδημίας.
«Μπορώ να κάνω πολλά» είπε ο Trump, τονίζοντας ότι εξετάζει διάφορες επιλογές προκειμένου να υπάρξουν «συνέπειες» στην Κίνα, κατηγορώντας για ακόμα μια φορά το Πεκίνο ότι έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κόσμο πολύ νωρίτερα και πολύ σαφέστερα.
Ερωτηθείς εάν εξετάζει την επιβολή δασμών ή τη διαγραφή χρεών των ΗΠΑ προς την Κίνα, ο Trump απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορώ να κάνω.
Εξετάζουμε τι έγινε.
Η Κίνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να χάσω αυτή την κούρσα» τόνισε ο Trump αναφερόμενος στην εκλογική αναμέτρηση της 3ης Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας πως πιστεύει ότι το Πεκίνο θέλει να κερδίσει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Jo Biden, για να χαλαρώσει η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στην Κίνα, ειδικά στο εμπόριο, καθώς και σε άλλα πεδία.
«Οι Κινέζοι ηγέτες κάνουν μόνιμα δημόσιες σχέσεις για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως είναι αθώοι για τα πάντα» υποστήριξε ο Trump, αναφέροντας πως ανατράπηκε πολύ άσχημα η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας.
Επιπλέον, ο Trump εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο που ενεργούν πολλοί κυβερνήτες υπό την πίεση της πανδημίας, αλλά πρόσθεσε πως κάποιοι πρέπει να βελτιωθούν, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποιον.

Χαλαρώνει το lockdown η Ιταλία από τις 4/5 - Στους 27.967 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ιταλία - Στις 205.463 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία ανήλθε στις 205.463, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 27.967,  παράλληλα, 75.945 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο (30/4), δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 285 άνθρωποι και καταγράφηκαν 1.872 νέα κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, 4.693 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Σε μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 1.694 ασθενείς και, συνολικά, 18.149 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 81.708 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 214 λιγότερες μολύνσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται μείωση του αριθμού των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 38 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα.
Οι δε ιαθέντες παρουσιάζουν σήμερα αύξηση ρεκόρ, με 2.382 ανθρώπους που έγιναν αρνητικοί στον ιό.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή έβδομη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μιλώντας χθες 30/4, στο κοινοβούλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός G. Conte υπογράμμισε ότι δεν έχει φτάσει, ακόμη, η στιγμή, για ολική επιστροφή στην καθημερινότητα κι αντέκρουσε την κατηγορία ότι αγνοεί τον ρόλο της βουλής και της γερουσίας.
Παράλληλα, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας έκανε γνωστό, ότι ο αριθμός των θετικών στον ιό, είναι πιθανώς, σπό 10 μέχρι και 20 φορές υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς που έχουν καταγραφεί, λόγω του ότι πολλοί ασθενείς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-30_0.png?itok=Ls1pX1JM
Ισπανία: Στους 268 οι νέοι θάνατοι από κορωνοϊό - Ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων 6 εβδομάδων - Καραντίνα έως τις 9/5 αλλά και άρση περιορισμών

Τον χαμηλότερο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό των τελευταίων 6 εβδομάδων, καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στην Ισπανία.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν 268 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας Covid-19 ανέρχεται σε 24.543.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 518 κατά το τελευταίο 24ωρο, επί συνόλου 213.435.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη (28/4/2020) ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, ανακοίνωσε ότι θα γίνει σταδιακή άρση της αυστηρής καραντίνας στην οποία είχε μπει η χώρα, διευκρινίζοντας πως η άρση θα γίνει σε φάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 24.000 οι θάνατοι, σχεδόν 170.000 τα κρούσματα  

Ο νέος κορωνοϊός προκάλεσε 350 επιπλέον θανάτους στη Γαλλία τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε 24.410 θύματα από την 1η Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες (30/4) ο J. Salοmon, γενικός διευθυντής Υγείας.
Οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζουν να μειώνεται (188 ασθενείς λιγότεροι) σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα, φέρνοντας τον συνολικό σχετικό αριθμό σε 4.019.
Μια κορύφωση είχε συμβεί στις 9 Απριλίου με σχεδόν 7.200 ασθενείς σε ΜΕΘ.
Μέχρι σήμερα, 26.283 ασθενείς νοσηλεύονται για μόλυνση από την Covid-19.
Ωστόσο, σχεδόν 50.000 ασθενείς (49.476) πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναρρώνοντας, μετά την έναρξη της πανδημίας, τόνισε ο Salmon.
Επιπλέον, εν αναμονή της χαλάρωσης των μέτρων απαγόρευσης που προγραμματίζεται από τις 11 Μαΐου, η κυβέρνηση έχει θέσει 35 διοικητικά διαμερίσματα στο "κόκκινο", συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της περιοχής του Παρισιού και του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.
Αυτός ο χάρτης, ο οποίος θα ενημερώνεται, δείχνει την κυκλοφορία του ιού και τις εντάσεις στις ικανότητες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Τα διοικητικά διαμερίσματα πρέπει να χωρίζονται σε "κόκκινα" και "πράσινα".
Στα τελευταία, με μικρότερη παρουσία του ιού, θα επιτρέπεται μια πιο διευρυμένη αποκλιμάκωση των μέτρων.

Johnson: Η καμπύλη του κορωνοϊού κορυφώθηκε στη Βρετανία - 5 τεστ, πριν το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, στους 26.842 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι

Tα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα 172.478, (6.032 στις 29/4), οι νεκροί τους 26.842 (634 στις 29/4) ενώ έχουν γίνει 901.905 τεστ ως τώρα εκ των οποίων τα 81.611 το τελευταίο 24ωρο.
Για πρώτη φορά μετά την επιστροφή στα καθήκοντά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Βoris Johnson, ηγήθηκε στην ημερήσια ενημέρωση του βρετανικού Τύπου για τον κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα είχε περάσει ήδη την κορύφωση της επιδημίας, αποφεύγοντας το χειρότερο σενάριο, όπως «ένα τρένο περνά μέσα από μια αλπική σήραγγα».
Εκθέτοντας τα σχέδια χαλάρωσης των μέτρων, που ελήφθησαν προ oλίγων εβδομάδων για την αναχαίτιση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, τόνισε πως η χώρα θα πρέπει να περάσει επιτυχώς 5 τεστ πριν κοινωνία και οικονομία επιστρέψουν ολοκληρωτικά στους προ κορωνοϊού ρυθμούς, με βάση ένα σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα:
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
Μία απαίτηση: Για να κρατηθεί ο ρυθμός μετάδοσης χαμηλός - πρόβλημα που η Γερμανία αντιμετωπίζει επί του παρόντος -, μπορούμε να το καταφέρουμε μόνο με τη συλλογική μας πειθαρχία.
Ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε επειδή το κάναμε κατά την 1η φάση.»
1. Ορίζοντας την συνέχεια της επίδειξης συλλογικής πειθαρχίας μαζί με τη συνεργασία πολιτικής και επιστήμης της υγείας σε μια ευρεία συναίνεση για τα επόμενα βήματα ως πρώτο τεστ, όρισε τα επόμενα, το να υπάρξει σαφής μείωση των θανάτων, σαφής εικόνα ότι ο ρυθμός μετάδοσης μειώνεται, να ξεπεραστεί η λειτουργική και υλικοτεχνική  πρόκληση στη διενέργεια επαρκών τεστ και στην κατοχή επαρκών μέτρων προστασίας (ppe) και να είναι σίγουροι ότι δεν θα ρισκάρουν ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης, μία υποτροπή του κορωνοϊού που θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Γερμανία: Στους 6.563 οι νεκροί, άλλοι 275 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Στους 6.563 ανέρχονται οι νεκροί στη Γερμανία καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 173 θάνατοι.
Πάντως, σύμφωνα με το ινστιτούτο Robert Koch, ο αριθμός των νεκρών είναι ελαφρά χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα.
Ωστόσο, το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.478 νέα κρούσματα μόλυνσης, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 162.375.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (1.304).
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, ο επιδημιολογικός δείκτης R0 του κορωνοϊού, ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, μειώθηκε στο 0,75.
Ο δείκτης που αναφέρεται στο σε πόσα άτομα μεταδίδει κάθε ασθενής τον Covid-19, μειώθηκε και πάλι από το 1,0 που ήταν την προηγούμενη μέρα στο 0,75, υποδεικνύοντας ότι στατιστικά κάθε ασθενής μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από ένα ακόμη άτομο.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου καθηγητής Λοιμωξιολογίας έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι ο R0 θα πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κάτω από το 1,0, προκειμένου να θεωρηθεί ότι η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Στη Γερμανία επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ., ενώ από τη Δευτέρα 27/4 είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.
Image
Αυστρία: Lockdown τέλος στις 30/4, αλλά μένει η κοινωνική απόσταση

Στην άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά σήμερα Πέμπτη 30/4 η Αυστρία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Rudolf Anschober.
Όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός, λήγουν οι περιορισμοί εξόδου αλλά παραμένει ο κανόνας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Παράλληλα, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο.
Όπως είπε ο Anschobe, η χαλάρωση γίνεται βάσει της μείωσης του αριθμού των λοιμώξεων, καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός αναπαραγωγής (RO) ήταν κάτω από 0,6 (δηλαδή 0,59).
«Η κατάσταση εξακολουθεί να εξαρτάται από τον καθένα.
Δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Τα μέτρα αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη» είπε ο υπ.Υγείας της Αυστρίας.
Σημειώνεται ότι τα εστιατόρια θα ανοίξουν πάλι στις 15 Μαΐου, ενώ το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα ακολουθήσει στις 29 Μαΐου.
Στην Αυστρία, όπου έχουν ήδη αρθεί οι περιορισμοί όσον αφορά τα μικρά εμπορικά καταστήματα, αναμένεται στις 15 Μαΐου να λειτουργήσουν εκ νέου οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς , όπως ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.), ενώ στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης στις τάξεις.
Όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου, αν και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις 4 Μαΐου.

Βέλγιο: Από 11/5 ανοίγουν καταστήματα και σχολεία

Aπό τις 11 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα θα ανοίξουν στο Βέλγιο τα καταστήματα και τα σχολεία σταδιακά, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της χώρας, Sophie Wilmès, παρά το γεγονός ότι η χώρα καταμετρά 7.594 θανάτους και 48.519 κρούσματα.
Τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Στις 4 Μαΐου  θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα υφασμάτων, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν από τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αν και σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.
Τέλος, δεν αναμένεται πριν από τις 8 Ιουνίου να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια.

Ολλανδία: Ανοίγουν σχολεία από τις 11/5

Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν στην Ολλανδία τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Κλειστά θα παραμείνουν  μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι.
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων εκείνων το επαγγελματικού αθλητισμού και των μουσικών φεστιβάλ.

Δανία: «Υπό έλεγχο» η επιδημία στη χώρα

Η Δανία, η οποία «χαλαρώνει» σταδιακά τους περιορισμούς που επέβαλε στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, κατάφερε να θέσει την εξάπλωση της επιδημίας «υπό έλεγχο», εκτιμά η πρωθυπουργός της χώρας, Mette Frederiksen.
«Η μόλυνση βρίσκεται υπό έλεγχο και η στρατηγική της Δανίας καρποφόρησε σε μια πρώτη δύσκολη φάση», είπε χαρακτηριστικά, ενώπιον του κοινοβουλίου.
Για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, η Δανία έκλεισε τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, ορισμένους δημόσιους χώρους στο κοινό, όπως επίσης τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.
Επίσης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.
Κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς έχουν ήδη αρθεί.
Τα παιδιά έως την 6η δημοτικού επέστρεψαν στις τάξεις τους και τα κομμωτήρια όπως και τα καταστήματα τατουάζ άνοιξαν και πάλι.
Η δεύτερη φάση της «επανεκκίνησης» αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη 10η Μαΐου.
Image
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-04-30%20at%207.44.30%20AM.png?itok=AFyBEfMR

Άρση lockdown στην Ευρώπη – Που και πότε

Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μην επιτραπεί στην πανδημία να εξαπλωθεί έτι περαιτέρω, με σκοπό να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, γενικότερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία, οι βασικές εστίες της επιδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, σύντομα θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν εξίσου γρήγορα, εκτός σημαντικού απροόπτου, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.
Ειδικότερα:
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο - τριών μηνών, ενώ αύριο Τρίτη 28/4 θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών.
Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας.
Από τη Δευτέρα 27/4 οι Τσέχοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Στην Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται ότι θα επικεντρώνουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Πάντως, η  κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι τα σχέδιά της για την ανάκαμψη θα επικεντρωθούν στην απασχόληση, καθώς το lokdown έχει επιφέρει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς ανά 15 ημέρες όπως τόνισε ο πρόεδρος Α. Costa, καθώς, αυτό που έχει σημασία σε αυτή τη νέα φάση είναι οι Πορτογάλοι να γνωρίζουν πως ο περιορισμός παραμένει σημαντικός, άρα πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα και να αξιολογούμε διαρκώς (την κατάσταση).
Μετά τις 15 Μαΐου  η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ από σήμερα Δευτέρα 27/4 αρχίζει νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη Σερβία και θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Εδώ και 5 ημέρες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τον Ιούνιο κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι εισαγωγικές εξετάεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.
Image
Κίνα: Κανείς θάνατος από κορωνοϊό, μόλις 4 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Μόλις 4 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και κανείς θάνατος αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Κίνα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη 29/4 έλαβε αναφορές για τέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, αριθμός σημαντικά μειωμένος από τα 22 που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα, στην ηπειρωτική Κίνα.
Όλα τα νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι στην Κίνα από το εξωτερικό.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας κατέγραψε εξάλλου χθες 33 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 26 την προηγουμένη.
Τρία ύποπτα κρούσματα καταγράφηκαν στη Σαγκάη, όλα «εισαγόμενα».
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Κίνα έφθασε τους 83.944.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, με τον απολογισμό των θυμάτων της COVID-19 να μένει αμετάβλητος στα 4.637, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του κινεζικού υπουργείου Υγείας.
Ακόμη 32 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία και κέντρα υγείας της Κίνας αφού ιάθηκαν, ενώ οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκαν κατά 9 στους 41, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Συνολικά, 77.610 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί μετά τη μόλυνσή τους από τον κορωνοϊό.

Αισιόδοξα νέα από τη Νότια Κορέα: Κανένα κρούσμα κορωνοϊού για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο

Αισιόδοξα νέα έρχονται από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα, η οποία ανέφερε ότι για πρώτη φορά από τον τελευταίο Φεβρουάριο δεν καταγράφηκε ούτε ένα νέο κρούσμα του ιού το τελευταίο 24ωρο.
Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενών (KCDC) ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη 30/4 ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο στη Νότια Κορέα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που να οφειλόταν σε μετάδοση στην κοινότητα, για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα της Ασίας την 29η Φεβρουαρίου.
Τα KCDC εξήγησαν ότι εντοπίστηκαν τέσσερα νέα κρούσματα μόλυνσης, όλα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό.
Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη Νότια Κορέα αυξήθηκε έτσι σε 10.765.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχονται στα 247.

Η πανδημία σε αριθμούς

Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοι

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης