Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Περίεργη σύμπτωση ότι τα νέα για ύφεση στις ΗΠΑ και Remdesivir συνέπεσαν

Rabobank: Περίεργη σύμπτωση ότι τα νέα για ύφεση στις ΗΠΑ και Remdesivir συνέπεσαν
Eρωτήματα γεννά η αποκάλυψη για τη θεραπευτική δράση του φαρμάκου Remdesivir και η ανακοίνωση για ύφεση 4,8% στις ΗΠΑ
Ερωτήματα και πολλές επιφυλάξεις γεννούν η ανακοίνωση για τη θεραπευτική δράση του φαρμάκου της Gilead, Remdesivir, κατά του κορωνοϊού και, κατόπιν, η ανακοίνωση της επικείμενης καταστροφικής ύφεσης στις ΗΠΑ στο ύψος του 4,8% επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Προς το παρόν οι αγορές επιταχύνουν αφού έχουν εφησυχάσει, στον δρόμο που έχει χαράξει το δολάριο.
Κατά ένα μέρος αυτό οφείλεται στο momentum.
Η συγκυρία, μάλιστα, έχει επενεργήσει θετικά ακόμα και στην παραδοσιακά ασταθή αγορά συναλλάγματος.
Ο άλλος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η Fed.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα υπογράμμισε την Τετάρτη 29 Απριλίου πως θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο πρόεδρός της Jerome Powel δήλωσε ότι η οικονομία χρειάζεται στήριξη από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις και από όλους τους φορείς και οι κινητήρες μας είναι σε καλή κατάσταση.
Φυσικά, ο νόμος παρέχει στη Fed το δικαίωμα να δανείσει και όχι να ασκήσει δημοσιονομική πολιτική, διενεργώντας μεταβιβαστικές πληρωμές.
Ως εκ τούτου, χρήματα θα δοθούν σε εταιρείες οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους.
Όμως αν η Fed θα διενεργήσει εκτεταμένους ελέγχους για να διαπιστώσει αν μια εταιρεία είναι αρκετά ικανή να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις ή απλώς θα προβεί σε αισιόδοξες προβλέψεις μένει να αποδειχθεί εν τοις πράγμασι.
Και ενώ η αμφιβολία ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα με αφορμή τη νομισματική πολιτική, τα σύννεφα που είχαν συγκεντρωθεί σκόρπισε μια ευχάριστη είδηση για τον κορωνοϊό.
Ο ίδιος ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ, Anthony Fauci, έκανε λόγο για «καλά νέα» αναφορικά με το φάρμακο της εταιρείας Gilead, Remdesivir – αν και για το ίδιο φάρμακο άλλη έκθεση (The Lancet) αναφέρει ότι οι κλινικές δοκιμές απέτυχαν.
Λίγο αργότερα συνέβη άλλη μία περίεργη σύμπτωση, καθώς ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την επιχείρηση «Ταχύτητα Φωτός» (Operation Warp Speed) που σχετίζεται με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε χρόνο ρεκόρ, στα πρότυπα της μυστικής επιχείρησης Manhattan Project.
Φαρμακευτικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διατεθούν στην αμερικανική αγορά άμεσα 300.000.000 εμβόλια.
Βέβαια, το οικονομικό ρίσκο θα αναλάβει το δημόσιο, ήτοι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, και όχι ο ιδιωτικός τομέας.
Αυτό είναι αναμφίβολα θετικό, δεδομένου ότι έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο δεν γίνεται να βγούμε από αυτήν την κρίση.
Ωστόσο, πρέπει να προσεχθούν δύο πράγματα;
Η Operation Warp Speed δεν θα έχει απαραιτήτως θετικά αποτελέσματα, ενώ η οικονομική ζημία που μπορεί να υπάρξει θα είναι τεραστίων διαστάσεων.
Επίσης, δεν αποτελεί σύμπτωση το ότι τα νέα για τον κορωνοϊό συνέπεσαν με την ανακοίνωση για ύφεση στις ΗΠΑ -4,8% έναντι του ΑΕΠ.
Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος προωθεί έναν ιδιότυπο κρατικό καπιταλισμό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Pompeo εξακολουθεί να επιτίθεται στην Κίνα, δηλώνοντας ότι το Πεκίνο ήταν ενήμερο για την επικινδυνότητα του εργαστηρίου ιολογίας της Wuhan, απ’ όπου φέρεται να διέφυγε ο ιός.
Ο ίδιος ο Trump, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο, ανέφερε πως θα ζητήσει ως αποζημίωση από την Κίνα 160 δισεκατομμύρια δολάρια.
Προφανώς, η Κίνα αντέδρασε και απάντησε αναλόγως, με την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων να οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει χρόνος για να εφησυχάσουμε.
Aπόδειξη είναι η επιβράδυνση που κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,8 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον Μάρτιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο υποδείκτης που αφορά τις παραγγελίες από το εξωτερικό κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση στις 33,5 μονάδες, έναντι 46,4 μονάδων τον Μάρτιο, ενώ ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις εισαγωγές υποχώρησε στις 43,9 μονάδες, έναντι 48,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης