Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Shell μειώνει το μέρισμα λόγω κρίσης

Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η Shell μειώνει το μέρισμα λόγω κρίσης
To δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα είναι πιο δύσκολο προειδοποίησε η Shell
Για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η μεγάλη εταιρία πετρελαιοειδών Shell μείωσε σημαντικά το προ διανομή μέρισμα, καθώς η κρίση στην οικονομία πλήττει την ρευστότητα και οι εταιρίες μειώνουν δραματικά επαναγορές ιδίων μετοχών και μερίσματα.
Ο ευρωπαϊκός ενεργειακός γίγαντας Royal Dutch Shell έγραψε ιστορία όταν έγινε ο πρώτος διεθνής παίκτης που μείωσε το μέρισμα για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, καθώς η πανδημία κορωνοιού μείωσε τα τριμηνιαία κέρδη στο μισό και ανάγκασε την εταιρία να μειώσει τις δαπάνες για να διατηρήσει υψηλή ρευστότητα.
Το διοικητικό συμβούλιο της Shell δήλωσε ότι αποφάσισε να μειώσει το τριμηνιαίο μέρισμα σε 16 σεντ ανά μετοχή από 47 σεντ.
Οι αποδόσεις των μετόχων αποτελούν θεμελιώδες μέρος του χρηματοοικονομικού πλαισίου της Shell", δήλωσε σε δήλωση ο Chad Holliday, πρόεδρος της επιτροπής της Royal Dutch Shell.
Ωστόσο, δεδομένου του κινδύνου παρατεταμένης περιόδου οικονομικής αβεβαιότητας, ασθενέστερων τιμών εμπορευμάτων, υψηλότερης μεταβλητότητας και αβέβαιης προοπτικής ζήτησης, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η διατήρηση του τρέχοντος επιπέδου διανομής κερδών στους μετόχους δεν είναι συνετή».
Σύμφωνα με τους FT, η μείωση στην πληρωμή μερίσματος κατά τα δύο τρίτα είναι μέρος μιας «επαναφοράς» της πολιτικής μερισμάτων του αγγλο-ολλανδικού ομίλου και όχι βραχυπρόθεσμου μέτρου, εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη καθώς και ερωτήματα σχετικά με τις μελλοντικές τιμές του πετρελαίου σε έναν κόσμο που στρέφεται προς καθαρότερα καύσιμα.
Το καθαρό εισόδημα μειώθηκε στα 2,9 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2020 από 5,3 δισεκ. το α΄ τρίμηνο του 2019.
Η εταιρεία κάνει τα πρώτα βήματα μιας «θεμελιώδους μετατόπισης για τη Shell τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ben van Beurden με στρατηγική που στοχεύει σε  «εξισορρόπηση των βραχυπρόθεσμων αναγκών με τους μακροπρόθεσμους στόχους» για να γίνει μια επιχείρηση μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την εταιρεία", δήλωσε ο van Beurden.
Αλλά είναι συνετό να το κάνουμε ...
Θέλουμε απολύτως να διατηρήσουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της εταιρείας παρόλο που δεν έχουμε ιδέα τι θα μπορούσε συμβεί."
Ο van Beurden χαρακτήρισε τις συνθήκες της αγοράς ενέργειας τους πρώτους τρεις μήνες του έτους ως «εξαιρετικά απαιτητικές».
«Δεδομένης της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών και της σημαντικής μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αβεβαιότητας, λαμβάνουμε περαιτέρω συνετά μέτρα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας, να στηρίξουμε τη δύναμη του ισολογισμού μας και να υποστηρίξουμε τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας της Shell», τόνισε.
Η Shell προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο «σοβαρή» το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με τις τιμές του πετρελαίου στις αρχές του έτους να είναι πιθανότατα το «υψηλό σημείο» για το 2020.
Το brent το πετρέλαιο αναφοράς, διαπραγματεύεται περίπου 24 δολάρια το βαρέλι έχοντας πετύχει το χαμηλότερο επίπεδο των 18 ετών την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν αναμένουμε μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη της ζήτησης», πρόσθεσε ο κ. Van Beurden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης