Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Μάχη για τον κορωνοϊό - Μητσοτάκης: Περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα, μικραίνετε την Ελλάδα - Τσίπρας: Είστε η ελληνική εκδοχή του ολοκληρωτισμού

Βουλή: Μάχη για τον κορωνοϊό - Μητσοτάκης: Περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα, μικραίνετε την Ελλάδα - Τσίπρας: Είστε η ελληνική εκδοχή του ολοκληρωτισμού
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην σφοδρή κριτική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, τόσο σε υγειονομικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην σφοδρή κριτική του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
«Περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
«Το σύνθημα "μένουμε σπίτι" οι πολίτες το αγκάλιασαν και το υιοθέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφτομαι ένα σύνθημα "μένουμε ίδιοι".
Αυτό είστε και μικραίνετε τη χώρα.
Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα για όσα πέτυχε η χώρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και πρόσθεσε:
Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης "ολοκληρωτισμός".
Όταν χρησιμοποιείται, αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν κ.α.
Δεν τιμούν αυτό που γίνεται σε αυτή την αίθουσα», σχολιάζοντας τη σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό αλλά δεν θα δεχτώ ότι η απόδοση του κρατικού μηχανισμού ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη.
Θα ακούτε κι εσείς τους ψιθύρους "τι θα γινόταν αν..."
Ευτυχώς δεν θα μάθουμε
«Ο λαός επέδειξε πνεύμα αλληλεγγύης, δέχτηκε να παραχωρήσει ατομικές ελευθερίες. Δεν ήταν αυτονόητα όσα επιτεύχθηκαν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τεστ, μάσκες, σχολεία, είναι τρία ζητήματα που απασχόλησαν τον δημόσιο διάλογο και τη συζήτηση εδώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε αντίθεση με δόγματα και μάγους, η επιστήμη δεν κατέχει το αλάθητο.
Εξ ου και για πολλές δύσκολες επιλογές δεν υπάρχει πάντα απόλυτη συμφωνία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αριθμός των τεστ προφανώς πρέπει να αυξηθεί για την επόμενη μέρα.
«Κάναμε την επιλογή να περιμένουμε για τα τεστ αντισωμάτων.
Καλά κάναμε, γιατί άλλες χώρες έσπευσαν να προμηθευτούν και τελικά έθεσαν σε αμφισβήτηση τα αποτελέσματα», εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι για την πρώτη παραγγελία τεστ αντισωμάτων δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών, θα γίνουν δωρεάν.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ιχνιλάτηση κρουσμάτων έγινε με μεγάλη επιτυχία από την Πολιτική Προστασία και θα συνεχιστεί.
Θα γίνονται και rapid test.
Ο δείκτης επιτυχίας όμως δεν είναι ο αριθμός των τεστ αλλά ο αριθμός των θυμάτων.

«Παρατείνεται για 3 μήνες η προστασία της Α΄ κατοικίας»

O πόλεμος με τον κορωνοϊό θα κρατήσει πολύ, ωστόσο η πολιτεία έχει απλώσει δίχτυ προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, στη συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας παρατείνεται για 3 μήνες.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει, ενώ αμέσως μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα γέφυρα για την α' κατοικία.
Το πρόγραμμα θα το ανακοινώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα έχει τριπλάσια περίμετρο, θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.
«Στόχος μας να αποτρέψουμε μια νέα γενιά κόκκινων δανείων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για όσους επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου, θα στηριχθεί ο μισθός τους.
Το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους μένουν εκτός εργασίας.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μία νέα δέσμη μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται εντός του Μαϊου, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων.
«Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας το Κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή της σύμβασής τους ή οι επιχειρήσεις στις οποίες δραστηριοποιούνται παραμένουν κλειστές» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι: «Το ίδιο θα ισχύσει για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία.
Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους πέρα από τους ανέργους».

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε η ελληνική εκδοχή του ολοκληρωτισμού, εκμεταλλεύεστε την πανδημία - Mεταβιβάσατε την ευθύνη στους πολίτες

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό ότι μεταβίβασε την ευθύνη στους πολίτες.
Μάλιστα χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την ελληνική εκδοχή του ολοκληρωτισμού και του ορμπανισμού, καταγγέλοντας ότι επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο, όπως και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αρκεί.
O Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα και το αύριο όλων».
«Μόλις 300 γιατρούς και αυτούς συμβασιούχους προσέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Όλοι γνωρίζουν πως οι ΜΕΘ δεν είναι μόνο εξοπλισμός αλλά κυρίως το προσωπικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
 Όπως είπε, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ' αυτούς που βρέθηκαν "κλεισμένοι" για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο».
«Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί "ήρωες", μέχρι χτες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».
Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους "εμπιστεύτηκε", όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.
Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε "χρόνο" στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε.

«Που πήγαν τα 20 εκατ. ευρώ για τα ΜΜΕ;»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει ή ακόμα και να εκβιάσει την ενημέρωση.
«Τι έχετε κατά νου όταν εν μέσω πανδημίας, δίνετε 20 εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ;», διερωτήθηκε.
«Που πήγαν αυτά 20 εκατομμύρια ευρώ;
Γιατί αποκλείετε ΜΜΕ που δεν είναι της αρεσκείας σας;
Αν αυτό δεν είναι απόπειρα επιβράβευσης των φρονίμων και τιμωρίας των ατάκτων, τότε τι είναι;», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι μετατράπηκαν σε επιδοτούμενους ανέργους»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρόταση του κόμματός του για μια εμπροσθοβαρή και γενναία παρέμβαση για να στηριχθεί η εργασία.
«Μετατρέψατε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε επιδοτούμενους ανέργους, αφήσατε ανεξέλεγκτες τις απολύσεις.
Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτήθηκε η αναστολή εργασίας», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που στο βασικό της πυρήνα ήταν η εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας», τόνισε.
Απαντώντας στην αναφορά Μητσοτάκη για το…λεφτόδεντρο, ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε:
Στα αιτήματα του ευρωπαϊκού Νότου για ανάγκη χρηματοδότησης, η στάση σας είναι να μιλάτε για λεφτόδεντρα;

Γεννηματά: Να υπάρξει διατίμηση για τις μάσκες, αλλιώς θα υπάρξει αισχροκέρδεια - Είναι υποχρέωσης της πολιτείας να συμβάλει

Την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού έθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ως το στοιχείο-κλειδί για τη δεύτερη φάση όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.
«Να δεχτώ ότι προχωράμε βλέποντας και κάνοντας.
Αλλά χωρίς τεστ η άρση των μέτρων γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση και είναι επικίνδυνη στρατηγική.
Είναι ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων, το λένε πείραμα και τα στελέχη σας» τόνισε από το βήμα της Βουλής κάνοντας ειδική αναφορά στις μάσκες.
«Να δεχτώ ότι προχωράμε βλέποντας και κάνοντας.
Αλλά χωρίς τεστ η άρση των μέτρων γίνεται μια επικίνδυνη άσκηση και είναι επικίνδυνη στρατηγική.
Είναι ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων, το λένε πείραμα και τα στελέχη σας» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την πολιτεία να παρέχει μάσκες στον κοινό στις δημόσιες υπηρεσίες.
«Αν καταρρεύσει τώρα η παραγωγική βάση της χώρας το κόστος της κρίσης θα είναι πολλαπλάσιο και η ανόρθωση την επόμενη μέρα ακόμα πιο δύσκολη» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αν χρειαστεί να βάλουμε χέρι και στο περίφημο μαξιλάρι. Και δεν το δημιούργησε ο κ. Τσίπρας, δημιουργήθηκε από την υπερφορολόγηση του ελληνικού λαού.
Τώρα είναι η ώρα να το αξιοποιήσουμε, που έχουμε τις πλάτες της ΕΕ».
Η ίδια άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν έχουν προχωρήσει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.
Κάνουν λες και κάποια στιγμή θα πατήσουμε ένα κουμπί και ως δια μαγείας θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν όλα αυτά που τώρα δεν μπορούν».
Παράλληλα, τόνισε ότι «ανακύπτουν θέματα δημοκρατίας.
Είναι αδιανόητο να έρχονται σημαντικά νομοσχέδια χωρίς να συζητηθούν διεξοδικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Εντελώς απροετοίμαστοι οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς

Τη θέση πως οι χώροι εργασίας, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς είναι εντελώς απροετοίμαστοι για τους πολίτες μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Ο κ.Κουτσούμπας είπε ότι «ο τερματισμός της καραντίνας θα αποκαλύψει ότι κρίσιμοι χώροι όπως οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα ΜΜΜ, είναι εντελώς απροετοίμαστοι».
«Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων.
Αφήστε την ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας και σταματήστε να παίζετε με την αγωνία του κόσμου» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ, ο οποίος έκανε λόγο για «συντριπτικό πλήγμα» στα εργασιακά δικαιώματα.
«Ό,τι αντεργατικό μέτρο είχατε στη φαρέτρα σας το δοκιμάσατε» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ.Κουτσούμπας, τονίζοντας την ανάγκη να σταθεί η κρατική ευθύνη «στο ύψος των περιστάσεων» και να αξιοποιηθεί ο χρόνος που κερδήθηκε μέχρι σήμερα για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
«Διαφορετικά η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη εν όψει ενός πιθανού νέου κύματος πανδημίας το επόμενο διάστημα.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε την κρίση με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Ο ελληνικός λαός προσάρμοσε τη ζωή του για να προστατευθεί και να προστατεύσει.
Ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με τις θυσίες του λαού» είπε ο κ.Κουτσούμπας, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές προσλήψεις προσωπικού και επέρριψε ευθύνες σε όλα τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν για το γεγονός ότι το ΕΣΥ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Βαρουφάκης:Όταν έχεις πτωχεύσει είτε κάνεις βαθιά αναδιάρθρωση χρέους είτε αποδέχεσαι ένα 5ο μνημόνιο

Τη θέση ότι η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι παγκόσμια, όπως και του 2008 αλλά έρχεται και χτυπά μια Ελλάδα που «δεν ανέκαμψε ποτέ από την προηγούμενη» διατύπωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης.
«Θεωρούμε ότι στην καλύτερη περίπτωση το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 14% με 15% το 2020» ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει λιτότητα και κατόπιν θα έρθει μια ανάπτυξη της τάξης του 1%.
«Για τα επόμενα 8-9 χρόνια η χώρα αντιμετωπίζει ένα δημοσιονομικό κενό κατ’ ελάχιστο της τάξης των 60 δισ.
Γι'αυτό χρειάζεται ευρωομόλογο.
Το ευρωομόλογο ήταν ο μοναδικός τρόπος για να αποφύγουμε μια μνημονιακή λιτότητα που θα μας επιβληθεί» υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης.
«Από το 2010 στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε μια απλή επιλογή: Όταν έχεις πτωχεύσει είτε κάνεις βαθιά αναδιάρθρωση χρέους, που τότε λοιδορούσατε, είτε αποδέχεσαι σήμερα ένα 5ο απάνθρωπο μνημόνιο.
Πιστεύετε ότι δεν θα υπάρξουν μετα-απαιτούμενα, δηλαδή ενισχυμένη επιτήρηση, σε 1 ή 2 χρόνια;
Αυτό αποδεχτήκατε στο Eurogroup της 9ης Απριλίου» υπογράμμισε ο κ.Βαρουφάκης, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του περί είτε αναδιάρθρωσης είτε 5ου μνημονίου.
«Οι τράπεζες κατέρρευσαν, έχουν χρεοκοπήσει.
Χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Τι νόημα έχουν τα δάνεια από τη Γερμανία;
Η ρευστότητα δεν βοηθάει τον πτωχευμένο.
Η επιλογή είναι αναδιάρθωση ή 5ο μνημόνιο» υποστήριξε ο κ.Βαρουφάκης.
«Θα θέσω 7 τεχνικά ερωτήματα, πριν από κάθε ιδεολογική αντιπαράθεση:
1. Πόσο θα δανειστούμε φέτος; To 2021; Ποια ομόλογα θα είναι από τον ESM;
2. Θα μείωσετε τους μισθούς στο Δημόσιο;
3. Τι θα κάνετε με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα;
4. Τι θα γίνει με τις συντάξεις;
5. Τι λιτότητα αναμένετε να επιβληθεί;
6. Οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Θα γίνει πάλι χωρίς έλεγχο;
7. Τι θα γίνει με τον Ηρακλή; Εάν δεν το παγώσατε, θα ενεργοποιηθεί ή όχι το ποσό των 12 δισ. εγγυήσεων, που θα το ζητήσουν τα funds;» διερωτήθηκε ο κ.Βαρουφάκης.ο οποίος υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά σε σχέδιο εξόδου από την κρίση.
«Κάνατε μια ομιλία που αντιστοιχεί σε ομιλία προεκλογικής περιόδου» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.

Βελόπουλος: Αντί για επιδόματα, δώστε δουλειά στους Έλληνες

Κριτική στην κυβέρνηση για τα οικονομικά μέτρα κατά της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Ό,τι άκουσα [για το σχέδιο για για την οικονομία] αφορά δανεικά, όχι παραγωγή πλούτου.
Δίνουμε λεφτά στον Έλληνα, επιδόματα, για να μη δουλεύει.
Αντί για επιδόματα δώστε του δουλειά, αυτό θέλει ο Έλληνας», τόνισε ο κ. Βελόπουλος από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τους επιδημιολόγους να σταματήσουν να μιλάνε για τα ξενοδοχεία.
«Λένε για room service πρωινό. Ξέρουν πόσους υπαλλήλους θέλει αυτό; Θα χαθούν 5 δισ. από τον τουρισμό.
Όσα ξενοδοχεία ανοίξουν να δεσμευτούν ότι θα πάρουν ελληνικά προϊόντα», σημείωσε.
Όσον αφορά την υπόθεση των vouchers στους επιστήμονες μέσω ΚΕΚ, ο κ. Βελόπουλος τόνισε, απευθυνόμενος ενός στην κυβέρνηση:
«Κάνατε ένα λάθος με τα ΚΕΚ. Ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Διορθώστε το.
Δώστε το ποσό που θα δίνατε στα ΚΕΚ σε κουπόνια για να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα».
Σχετικά με το ενδεχόμενο διατίμησης στη μάσκα, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί τα υλικά δεν είναι ελληνικά.
Αλλιώς το κόστος τους πρέπει να το επιδοτήσει το ελληνικό κράτος.
«Βομβαρδιζόμαστε από μια διαφήμιση που λέει "μείνετε σπίτι".
Κάντε και ένα σποτ "πάρτε ελληνικά προϊόντα"», προέτρεψε την κυβέρνηση.
Με τον ψάλτη μεταφέρεται ο κορονοϊός, με την Πρωτοψάλτη όχι.
Όλα αυτά ενοχλούν, τόνισε αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές.
Και πρόσθεσε:
Το θεωρώ λίγο ύποπτο όλο το πολιτικό σύστημα να την έχει πέσει επί 10-15 μέρες στην εκκλησία, ενώ στο ραμαζάνι στη Θράκη ακούγονταν οι μιναρέδες.
Φοβηθήκατε ότι δεν θα μπορείτε να κλείστε τα τζαμιά και κλείσατε τις εκκλησίες.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Σε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργός ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην υγειονομική κρίση ώστε να εμφανιστεί τροπαιούχος, ενώ την ίδια στιγμή άφησε αιχμές για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την επόμενη ημέρα στην οικονομία.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που έβαλαν πλάτη γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τη ζωή τους, το εισόδημά τους, την εργασία τους την επόμενη μέρα.
Δεν ακούσαμε κάτι που θα μας κάνει πιο αισιόδοξους, μας είπατε ότι απλά η ύφεση θα είναι μεγάλη, δεν είστε σχολιαστής, είστε πρωθυπουργός», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε τουλάχιστον να πει την εκτίμηση του και τα μέτρα που θα λάβει ώστε η ύφεση να μην είναι τόσο μεγάλη.
«Η ύφεση θα είναι τεράστια ακριβώς επειδή δεν υιοθετείται ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρές που θα κρατήσει ζωντανή την οικονομία ώστε να επανεκκινήσει πιο εύκολα", υπογράμμισε.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε στη δευτερολογία του και έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό.
Όχι μόνο δεν αναγνώρισε τη στάση της αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο ίδιος ως αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, αλλά δεν έχει αναγνωρίσει τίποτα και για τις ευθύνες της παράταξής του, όχι μόνο για την περίοδο της μεγάλης ύφεσης 2010-14, αλλά και όταν αφήσατε τη χώρα με έλλειμμα πάνω από 30 δισ. ευρώ την περίοδο πριν», είπε. Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί τη στάση των πολιτών στην πανδημία «για να εμφανιστεί ως τροπαιούχος».
«Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη να προσπαθεί με εξόφθαλμο τρόπο να οικειοποιηθεί τις συλλογικές θυσίες», είπε και τόνισε πως ναι ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει lockdown όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήδη το είχαν κάνει και όταν στη γειτονική Ιταλία ήδη υπήρχαν τόσοι θάνατοι.
«Λέτε ότι δώσατε 24 δισ. Ευρώ, πού είναι αυτά τα λεφτά;
Στις πραγματικές επιχειρήσεις και τους δικαιούχους δεν έχει πάει ούτε ένα ευρώ», είπε για την οικονομία.
Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα μπήκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή τις εκτιμήσεις του για την ύφεση του 2020 που απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΕΚΤ.
«Έχουμε έναν διοικητή της ΤτΕ που προβλέπει ύφεση 4%, ενώ η ΕΚΤ προβλέπει άνω του 10%.
Η ύφεση που θα μας χτυπήσει θα είναι τεράστια γιατί δεν υιοθετείτε ένα πρόγραμμα που θα κρατήσει την οικονομία ζωντανή» είπε χαρακτηριστικά.

Προστασία α' κατοικίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την παράταση του πλαισίου προστασίας της α' κατοικίας, ενώ επανέφερε και το θέμα των πρόωρων εκλογών, κάτι που επί του παρόντος απορρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου.
«Δώσατε 3μηνη παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σε 3 μήνες θα έχει λυθεί κάτι;
Υποχωρείτε σε μια πίεση να αρθεί η προστασία εν μέσω πανδημίας» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας «προφανώς την 1η Αυγούστου το πρόβλημα θα είναι εδώ.
Εκτός αν ετοιμάζετε σχέδιο για να αποδράσετε στο μεταξύ».
Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο θέμα των εισπρακτικών εταιρειών: «Εξαγγείλατε στις 17 Μαρτίου πάγωμα της εξυπηρέτησης των χρεών προς τις τράπεζες αλλά ουδέποτε το υλοποιήσατε και οι εισπρακτικές εταιρείες εξακολουθούν να οχλούν».

Αιχμές για κύμα απολύσεων

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση του στον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας οι απολύσεις θα είναι ανεξέλεγκτες.
«Μας λέτε δεν γίνονται απολύσεις.
Μήπως σας αποκρύπτουν την πραγματικότητα; 42.000 απολύσεις τον Μάρτιο.
Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που επιδοτείτε την αναστολή αλλά όταν έρθουν να επανεκκινήσουν, οι απολύσεις θα είναι ανεξέλεγκτες» είπε και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παγιώνει την εκ περιτροπής απασχόληση.
«Η εκ περιτροπής εργασία είπατε θα γίνει πάγια, που το μισό θα το πληρώνει ο εργοδότης, το άλλο μισό η ΕΕ» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης