Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για το πετρέλαιο, στα 17,6 δολ. ή +17% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 25,2 δολ.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για το πετρέλαιο, στα 17,6 δολ. ή +17% το αμερικανικό WTI - Το Brent στα 25,2 δολ.
Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ έδειξαν μικρότερη άνοδο των αποθεμάτων αργού σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
(upd3) Νέα κέρδη καταγράφει σήμερα Πέμπτη (30/4) το πετρέλαιο, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της προηγούμενης ημέρας, εν μέσω ενδείξεων ότι τα παγκόσμια αποθέματα αργού πετρελαίου δεν αυξάνονται με τόσο γρήγορους ρυθμούς όσο ανέμεναν αρχικά οι επενδυτές.
Την ίδια στιγμή, η ζήτηση βενζίνης, η οποία είχε υποχωρήσει σημαντικά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +11,85% στα 25,21δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξεως του +10,56% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει άνοδο +17% στα 17,62 δολ. ανά βαρέλι, ενώ τα κέρδη της χθεσινής ημέρας διαμορφώθηκαν στο +21,88%.
Σημειώνεται ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ολοκληρώνεται αργότερα εντός της ημέρας, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 να διαπραγματεύεται στο +8,91% και τα 26,39 δολ. ανά βαρέλι.

Image
Image
Image
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληρφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού στη χώρα αυξήθηκαν κατά 9 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στα 527,6 εκατ. βαρέλια συνολικά, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 10,6 εκατ. βαρέλια.
Μάλιστα, η άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν μικρότερη σε σύγκριση και με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, το οποίο ανακοίνωσε αύξηση κατά 10 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση της τάξεως των 3,7 εκατ. βαρελιών, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για αύξηση κατά 2,5 εκατ. βαρέλια, και έναντι ανόδου 1 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα.
Image
Image
Image
Την περασμένη εβδομάδα η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαΐου 2020 για το αμερικανικό WTI υποχώρησε κάτω από τα 0 δολ. ανά βαρέλι καθώς πλησίαζε προς την ολοκλήρωσή του, με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σήμερα με το συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent.
«Βρισκόμαστε κοντά σε μία τιμή ισορροπίας για το WTI στο εύρος των 15 με 20 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αντικατοπτρίζει όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δηλαδή την καταστροφή της ζήτησης που έχει οδηγήσει σε αύξηση των αποθεμάτων και τις επικείμενες περικοπές στην παραγωγή», σχολιάζει η CMC Markets.
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της ING επισημαίνουν ότι «στο τρέχον περιβάλλον, η αγορά δείχνει απελπισμένη για τυχόν θετικά σημάδια, ανεξάρτητα από το πόσο ήπια φαίνονται», διευκρινίζοντας ότι «η προσοχή αυτή την εβδομάδα ήταν εστιασμένη γύρω από τα αποθέματα και τη ζήτηση στις ΗΠΑ».
«Εάν υπάρχει μία συνέχεια αυτής της τάσης τις επόμενες εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώσει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την αγορά πετρελαίου», υπογραμμίζει η ING.
Αύριο (1/5) αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια, γεγονός που θα περιορίσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου -10%.
Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε χθες ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιο στήριξης των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, ανέφερε ότι είναι πιθανή η περαιτέρω αύξηση των στρατηγικών αποθεμάτων.
Την ερχόμενη εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής, ενώ και οι πολιτείες της Βόρειας Ντακότα και της Οκλαχόμα εξετάζουν τρόπους ώστε να περιορίσουν την προσφορά.

IEA: Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει ένα ιστορικό σοκ στην αγορά ενέργειας - Τεράστια η πτώση στη ζήτηση πετρελαίου

Στο γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί το μεγαλύτερο σοκ στην παγκόσμια αγορά ενέργειας κατά τα τελευταία 70 χρόνια, αναφέρθηκε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, εκτιμώντας ότι η πτώση που θα σημειωθεί στη ζήτηση καυσίμων θα ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό την πτώση του 2008.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό σοκ σε ολόκληρη την αγορά ενέργειας παγκοσμίως», διευκρινίζοντας ότι «εν μέσω της απαράμιλλης κρίσης στον τομέα της υγείας και της οικονομίας, η πτώση στη ζήτηση καυσίμων, και ιδιαίτερα στη ζήτηση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι συγκλονιστική».
«Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, αλλά η βιομηχανία ενέργειας που θα προκύψει μετά από αυτήν την κρίση θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με πριν», υπογραμμίζει ο IEA, εκτιμώντας ότι η συνολική πτώση για τη ζήτηση ενέργειας το 2020 θα υποχωρήσει κατά -6%, ποσοστό επτά φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2008.
Όσον αφορά τη ζήτηση πετρελαίου, ο IEA αναμένει ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -9% κατά μέσο όρο το 2020, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2012, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τη ζήτηση άνθρακα θα ανέλθει στο -8%.
«Μετά από 10 χρόνο αδιάκοπης ανάπτυξης, η ζήτηση φυσικού αερίου βρίσκεται σε τροχιά ώστε να καταγράψει μείωση -5% το 2020», αναφέρει η έκθεση του IEA, διευκρινίζοντας ότι «αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ στη ζήτηση φυσικού αερίου από τότε ξεκίνησε η ανάπτυξή της στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα».
«Η τρέχουσα κρίση υπογράμμισε τη βαθιά εξάρτηση των σύγχρονών κοινωνιών σε αξιόπιστες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, των επιχιερήσεων και των βασικών ανέσεων της καθημερινής ζωής», δήλωσε ο εκτελιστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.
«Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει οτιδήποτε από αυτά ως δεδομένο», τόνισε ο κ. Birol, αναφερόμενος στην ηλεκτρική ενέργεια, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται μεγαλύτερες επενδύσεις και εξυπνότερες πολιτικές ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας».
Παράλληλα, ο εκτελιστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εκτιμά ότι το πρόβλημα με τους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου παγκοσμίως θα μπορούσε να κορυφωθεί στα μέσα Ιουνίου, ενώ κάλεσε για ακόμα μία φορά τον OPEC+ να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στην παραγωγή του, προκειμένου να βοηθήσει την ταχύτερη σταθεροποίηση της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης