Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κραχ» στο Airbnb λόγω κορωνοϊού - Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην αγορά των ΗΠΑ

«Κραχ» στο Airbnb λόγω κορωνοϊού - Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην αγορά των ΗΠΑ
Τα lockdown και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε κατάρρευση τους Airbnb Superhosts στις ΗΠΑ
Σε απόγνωση είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στις ΗΠΑ που προσφέρουν προς ενοικίαση τα καταλύματά τους μέσω της δημοφιλούς πλατφόρμας Airbnb.
Πριν από το 2007-2008 δημιουργήθηκαν χαρτοφυλάκια ακινήτων, με αποτέλεσμα μια μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση.
Τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παρόμοιο γεγονός.
Οι Airbnb Superhosts, οι οποίοι κατέχουν χαρτοφυλάκια ενοικιαζόμενων ακινήτων για τα οποία έχουν λάβει δάνεια, καταρρέουν, αφού ο κορωνοϊός τους άφησε χωρίς έσοδα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι Superhost είναι κατ’ επάγγελμα οικοδεσπότες της Airbnb.
Τα lockdown και τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα περιόρισαν τη ζήτηση και τους ώθησε σε οικονομικό μαρασμό.
Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός πως η εταιρεία Airbnb αντιλήφθηκε ότι οι Superhost ήταν υπερδανεισμένοι και γρήγορα δημιούργησε ένα ταμείο διάσωσης που θα κάλυπτε μέρος των ενυπόθηκων δανείων τους για τον Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι Superhost βλέπουν τώρα τις μίνι αυτοκρατορίες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης που έχουν χτίσει να γκρεμίζονται, καθώς έχουν ξεμείνει από ρευστό.
Oι περισσότεροι από αυτούς, που διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Airbnb με μηνιαίες πληρωμές υποθηκών, προσδοκούσαν ότι το αυξανόμενο εισόδημα από τις μισθώσεις θα αντιστάθμιζε το χρέος τους.
Ωστόσο προέκυψε η πανδημία, με αποτέλεσμα τα έσοδα να εξαϋλωθούν.
Τα lockdown και τα σκληρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης έκαναν τους ιδιοκτήτες που συνεργάζονται με την Airbnb να χάσουν τα πάντα μέσα σε λίγους μήνες.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία έρευνας αγοράς AirDNA LLC, έχουν ακυρωθεί από τα μέσα Μαρτίου κρατήσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Airbnb έδωσε σε κάποιους ιδιοκτήτες ακινήτων επιχορηγήσεις, σε μια προσπάθεια διάσωσής τους - μάταια.
Ωστόσο, οι Superhost θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για ένα ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών των δανείων τους, αναφέρει η διευθύντρια της Argentia Group Inc, Gina Marotta, αναλύτρια πιστωτικού κινδύνου για την αγορά ακινήτων των ΗΠΑ.
Να επισημανθεί ότι από τους 4.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με τους οποίους συνεργάζεται η Airbnb παγκοσμίων το 10% θεωρούνται Superhosts και πολλοί από αυτούς έχουν λάβει ενυπόθηκα δάνεια για να αναπτύξουν το χαρτοφυλάκια ακινήτων τους.

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος της Airbnb, Nick Papas, δήλωσε ότι η μείωση των κρατήσεων και η πτώση στον τουριστικό και ταξιδιωτικό κλάδο είναι «προσωρινή:
Τα ταξίδια θα ξαναρχίσουν και οι οικοδεσπότες της Airbnb θα συνεχίσουν να καλωσορίζουν τους επισκέπτες και να αποκομίζουν έσοδα».
Ο Pappas ελπίζει σε μια ανάκαμψη τύπου V, ωστόσο την Τρίτη 28 Απριλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Dave Calhoun, προειδοποίησε πως επιστροφή στην ομαλότητα είναι μια ουτοπία.
Πράγματι, λιγότεροι άνθρωποι πρόκειται να ταξιδέψουν τα επόμενα χρόνια, οπότε αυτό που θα πρέπει να αναμένουμε είναι μια απομόχλευση των ακινήτων.
Φυσικά ανάλογη κάμψη παρουσιάζουν και άλλες εταιρείες διαμοιρασμού ακινήτων, πολλές από τις οποίες έχουν απολύσει το προσωπικό τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης