Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με αισιοδοξία από το remdesivir, η άρση των lockdowns διεθνώς - 3,20 εκατ. τα κρούσματα, 228 χιλ. οι νεκροί

Με αισιοδοξία από το remdesivir, η άρση των lockdowns διεθνώς - 3,20 εκατ. τα κρούσματα, 228 χιλ. οι νεκροί
Με τις ελπίδες αναπτερωμένες από την πρόοδο των ερευνών του φαρμάκου remdesivir από την Gilead για τη θεραπεία του κορωνοϊού και ένα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων 99% αξιόπιστο, η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα
(upd6)Με τις ελπίδες αναπτερωμένες από την πρόοδο των ερευνών του φαρμάκου remdesivir από την φαρμακευτική εταιρία Gilead για τη θεραπεία του κορωνοϊού και ένα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων 99% αξιόπιστο, ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή από τις επόμενες μέρες, τη στρατηγική τους για την άρση των περιοριστικών μέτρων και για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα οι περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, τη στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να δοκιμάζει τις αντοχές της παγκόσμιας υγείας και οικονομίας.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη πορεία καταγραφής νέων κρουσμάτων και θανάτων αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.
Συγκεκριμένα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 3,20 εκατομμύρια, οι νεκροί προσεγγίζουν τους 228 χιλιάδες ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 960.000.
Οι θάνατοι ως προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στο 6,95% ενώ όσοι θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται στο 29,9% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Αισιοδοξία και ελπίδες γεννούν οι έρευνες της φαρμακευτικής εταιρίας Gilead, αφού η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα, καθώς το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών είδαν σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
Το ίδιο ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από τη συνεργασία του Oxford University και του Serum Institute στην Ινδία στην ανάπτυξη και δοκιμή ενός εμβολίου εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων, όσο και από το πεδίο των τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων κορωνοϊού, που ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία Abbott, το οποίο θεωρείται 99% αξιόπιστο και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Στην Ευρώπη, σταδιακά το ένα κράτος μετά το άλλο σχεδιάζει ή προχωρά στη σταδιακή άρση των περιορισμών με τον φόβο μην τυχόν και υπάρξει υποτροπή (όπως συνέβη στη Γερμανία), στις ΗΠΑ σε αντίστοιχες ενέργειες προχωρά μια σειρά από Πολιτείες και ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε αυτόν του πολέμου στο Βιετνάμ.
Στην Κίνα, όπου πλέον καταγράφονται σε ημερήσια βάση ελάχιστα κρούσματα, αρχίζουν να γράφονται οι πρώτες σελίδες για το πώς θα μοιάζει η επόμενη ημέρα, η οποία σύμφωνα με τον Διεθνής Οργανισμό Εργασίας δεν προσθέτει σε αισιοδοξία καθώς θα βρει το μισό πληθυσμό της Γης στην ανεργία, λόγω της πανδημίας.
Και ενώ ο πλανήτης οδεύει στην επόμενη ημέρα με περισσότερες αβεβαιότητες και ερωτήματα παρά με απαντήσεις και αισιοδοξία, εντείνεται η κριτική κατά της Κίνας για την καθυστερημένη αντίδραση της απέναντι στον κορωνοϊό, καθώς μετά τον πρόεδρο Trump που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει αποζημιώσεις από το Πεκίνο, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison επανέλαβε την πρόθεση του να διενεργήσει ανεξάρτητη έρευνα για το από πού προήλθε ο κορωνοϊός.

Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 3.173.036.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 225.927 ενώ θεραπεύτηκαν 959.774 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 27.682 νεκρούς και 203.591 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.034.884 - Στους 58.355 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 236.899 και 24.275 νεκρούς.
- Στους 24.087 οι νεκροί στη Γαλλία, 169.053 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 26.097 και τα κρούσματα σε 166.440.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 161.173 και οι νεκροί σε 6.376.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.957 και τα κρούσματα σε 93.657.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 246 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.761.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.940 και 4.633 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 13.736 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 394.
- Στους 7.501 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 47.859 τα κρούσματα.
- Στα 6.746 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 29.407 στην Ελβετία που μετρά και 1.716 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 139 οι νεκροί.
- Στους 2.992 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 117.589 τα κρούσματα.
Image
Παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού: Θετικά τα μηνύματα από την Αμερικανική φαρμακευτική Gilead - Η Ινδία συνεργάζεται με το Oxford University

Gilead Sciences
Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα καθώς, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir ολοκληρώθηκε και τα μηνύματα είναι θετικά καθώς το 50% των ασθενών που έλαβαν θεραπευτική αγωγή σε διάρκεια 5 ημερών είδαν σημάδια βελτίωσης ενώ οι μισοί θεραπεύτηκαν.
Η εταιρεία είπε επίσης ότι μια άλλη δοκιμή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων πέτυχε τον κύριο στόχο της.
Ωστόσο, δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

H Gilead αναφέρει ότι θα υποβάλλει τα στοιχεία της κλινικής δομικής προς δημοσίευση τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την Gilead, αναμένεται να ανακοινωθούν περαιτέρω λεπτομέρειες από την αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία.
Η κλινική δοκιμή του φαρμάκου από την Gilead πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, με τη μελέτη να διεξάγεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.
«Αυτά τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν βραχύτερη, πενθήμερη θεραπεία, με το remdesivir, παρουσίασαν παρόμοια κλινική βελτίωση με τους ασθενείς που έλαβαν 10ήμερη θεραπευτική αγωγή», δήλωσε η Aruna Subramanian, μέλος της επιτημονικής ομάδας που ηγείται της μελέτης.

Ινδία και
Oxford University

Την παραγωγή του πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό που αναπτύχθηκε από το Oxford University σχεδιάζει να αρχίσει το Serum Institute στην Ινδία εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων.
Στην περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στεφθούν από επιτυχία, το Serum Institute ελπίζει πως το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει στην αγορά έως τον Οκτώβριο.
Η εταιρεία έχει συνεργασία με το Oxford University ως ένα από τα 7 ινστιτούτα που παρασκευάζουν το εμβόλιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Serum Institute Adar Poonawalla δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα του ινστιτούτου συνεργάζεται στενά με τον Dr Hill του Oxford University.
Περιμένει να αρχίσει η παραγωγή του πιθανού εμβολίου σε 2-3 εβδομάδες και να παραχθούν 5 εκατομμύρια δόσεις σε μηνιαία βάση τους 6 πρώτους μήνες -στη συνέχεια ελπίζει η παραγωγή να αυξηθεί σε 10 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα.
Το Serum Institute συνεργάστηκε στο παρελθόν με επιστήμονες του Oxford University σε project εμβολίου για την ελονοσία και ο Poonawalla μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι είναι από τους καλύτερους επιστήμονες.
Ο Poonawalla περιμένει πως το εμβόλιο για την Covid-19 θα βρίσκεται στην αγορά έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, μόνο αν οι δοκιμές είναι επιτυχείς όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Το Serum Institute θα παράγει το εμβόλιο προσδοκώντας επιτυχία στις κλινικές δοκιμές έως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στη Βρετανία.
Ακολούθως, στο ινστιτούτο έλαβαν την απόφαση και το ρίσκο να ξεκινήσουν με δική τους ευθύνη την παραγωγή.
Η απόφαση ελήφθη για να υπάρχουν αρκετές δόσεις διαθέσιμες, αν αποδειχτούν επιτυχείς οι κλινικές δοκιμές, δήλωσε ο Poonawalla.

New York Times: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να εγκρίνει το φάρμακο Remdesivir κατά του κορωνοϊού η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)

Η FDA αναμένεται να ανακοινώσει ότι χορηγεί κατεπείγουσα έγκριση στο πειραματικό αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της εταιρείας Gilead Sciences για να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Ο επιδημιολογός Antony Fauci δήλωσε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι τα αρχικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης δείχνουν ελπιδοφόρα, όμως χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
Πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του φαρμάκου από την FDA.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μεγάλης κλινικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, σε συνεργασία της Gilead με τα Ινστιτούτα Υγείας (NIH), η ρεμδεσιβίρη επιταχύνει κατά 31% τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με Covid-19.
Οι ασθενείς που έλαβαν ρεμδεσιβίρη ανάρρωσαν σε 11 ημέρες, κατά μέσο όρο, αντί για 15 ημέρες που χρειάστηκαν όσοι έλαβαν ψευδοφάρμακο.
Ως ανάρρωση καθορίζεται είτε η έξοδος από το νοσοκομείο είτε η επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες.
Η στατιστική αξιοπιστία αυτού του αποτελέσματος είναι υψηλή.
Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.063 ασθενείς σε 47 περιοχές των ΗΠΑ και σε άλλες 21 στην Ευρώπη και την Ασία.
Μέχρι σήμερα, αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για τη ρεμδεσιβίρη, της οποίας είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά τη θνητότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, δηλαδή η μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ίσως να είναι τυχαία.
Στην ομάδα που έλαβε ρεμδεσιβίρη η θνητότητα ανήλθε στο 8%, έναντι 11% στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο, κάτι που «υποδηλώνει» ότι το φάρμακο βελτιώνει το ποσοστό επιβίωσης.
Ο Fauci είπε ότι τα πρώτα αποτελέσματα ήταν τόσο ξεκάθαρα που οι υπεύθυνοι της δοκιμής έλαβαν την απόφαση να τα δημοσιοποιήσουν ώστε στους ασθενείς που λάμβαναν ψευδοφάρμακο να χορηγηθεί η ρεμδεσιβίρη.
«Όταν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ένα φάρμακο λειτουργεί, έχουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώνουμε αμέσως τα μέλη της ομάδας που λαμβάνει το ψευδοφάρμακο» είπε.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι με περισσότερους ανθρώπους, εταιρείες και ερευνητές, τα αποτελέσματα θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Φάουτσι, η ρεμδεσιβίρη μπορεί πλέον να γίνει η στάνταρ θεραπεία για τις σοβαρές περιπτώσεις της Covid-19.
Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για 10 ημέρες.

Νέο τεστ ιχνηλάτισης αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, θεωρείται 99% αξιόπιστο

Ένα νέο τεστ αντισωμάτων για την ανίχνευση του κορωνοϊού, το οποίο θεωρείται 99% αξιόπιστο, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς πήρε την έγκριση των ειδικών.
Η εταιρεία Abbott, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που το παράγει πήρε την πιστοποίηση για το τεστ εφόσον έδειξε ότι ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το τεστ αναγνωρίζει την πρωτεΐνη IgG την οποία παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν έρχεται σε επαφή με τον κορωνοϊό και μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό για μήνες έως και χρόνια.
Η Abbott ισχυρίζεται πως το τεστ κατάφερε να ανιχνεύσει αντισώματα από τη μόλυνση του κορωνοϊού σε ποσοστό 99%, 14 μέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων στο άτομο.
Με το τεστ αυτό θα μπορεί ο ιός να ανιχνεύεται και στα άτομα που δεν είχαν συμπτωματολογία και έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό.

ΗΠΑ: Στους 58.355 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, ξεπέρασαν τους νεκρούς του Βιετνάμ.

Στους 58.355 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 2.207 θάνατοι.
Ενδεικτικό της έντασης της εξάπλωσης της νόσου είναι ότι τα θύματα ξεπέρασαν σε αριθμό τους νεκρούς του πολέμου του Βιετνάμ (58.220), ένα ιστορικό γεγονός που επηρεάζει ιδιαίτερα το συλλογικό ψυχισμό των Αμερικάνων.
Την ίδια στιγμή, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο (ανέρχονται σε 1,012 εκατομμύρια), αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα, αλλά και με τη διεξαγωγή των περισσότερων τεστ, τα οποία προσεγγίζουν τα 5,8 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Trump έδωσε εντολή στις βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος να παραμείνουν ανοιχτές και να στηρίξουν την αλυσίδα τροφίμων, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν οι εργαζόμενοι σε αυτές λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Υπό τον φόβο της έλλειψης τροφίμων και του ενδεχόμενου να υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, ο πρόεδρος Trump εξέδωσε απόφαση με τη οποία ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω βιομηχανιών.
Την ίδια στιγμή ο Trump συναντήθηκε με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ron DeSantis, ο οποίος εξετάζει να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα στην Πολιτεία του και να ακολουθήσει τις άλλες Πολιτείες που ήδη έχουν άρει το lockdown.
Η συνάντηση έγινε τη στιγμή που η Φλόριντα κατέγραψε το υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από τον κορωνοϊό (83 νέους θανάτους) και ενώ απομένουν δύο ακόμα ημέρες ως προς τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.
Ο κυβερνήτης της Φλόριντα ανακοίνωσε πως σήμερα Τετάρτη 29/4 θα παρουσιάσει ένα σχέδιο για την «φάση 1» σχετικά με την χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρώτο, μικρό βήμα.

Trump (ΗΠΑ): Ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο κρούσματα γιατί κάνουμε τα περισσότερα τεστ

Στον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ αναφέρθηκε με ανάρτηση του στο twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο μεγάλο αριθμό τεστ που έχει διεξαγάγει η χώρα.
«Ο μόνος λόγος που οι ΗΠΑ έχουν αναφέρει ένα εκατομμύρια κρούσματα από τον κορωνοϊό είναι τα τεστ που κάνουμε είναι κατά πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Οι υπόλοιπες χώρες είναι πολύ μακριά μας όσον αφορά τα τεστ, και για αυτό δείχνουν και λιγότερα κρούσματα» ανέφερε στην ανάρτηση του στο twitter ο Trump.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 1 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα (1,012 εκατ.), αριθμός που αποτελεί το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα που έχει διεξαγάγει και τα περισσότερα τεστ σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς όπως αναφέρεται, έχουν ήδη γίνει σχεδόν 5,8 εκατομμύρια τεστ.
Image
Χαλαρώνει το lockdown η Ιταλία από τις 4/5 - Στους 27.682 οι νεκροί, στα 203.591 τα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 203.591, οι νεκροί έφτασαν τους 27.682, παράλληλα, 71.252 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 201.505 και είχαν χάσει την ζωή τους 27.359 άνθρωποι ενώ 68.941 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο (29/4), δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 323 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.086 νέα κρούσματα.
2.311 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.795 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 19.210 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 83.652 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι σταθερός, με 5 λιγότερες μολύνσεις.
Παράλληλα, σημειώνεται μείωση του αριθμού των νεκρών.
Έχασαν την ζωή τους 59 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα και οι ιασθέντες είναι 6 λιγότεροι.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή έκτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σήμερα η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τις 18 Μαΐου οι διάφορες περιφέρειες της χώρας θα μπορούν να αποφασίζουν την κατά τόπους επαναλειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών, βάσει της μείωσης των κρουσμάτων. Αυτό, όμως, θα πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό στις κύριες κατευθυντήριες γραμμές που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση της Ρώμης και από το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας.
Διαφορετικά, τα αρμόδια υπουργεία θα προσφεύγουν δικαστικά, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ισπανία: Επιπλέον 325 θάνατοι από τον κορωνοϊό, 24.275 συνολικά - Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 2.144 - Καραντίνα έως τις 9/5 αλλά και άρση περιορισμών.

Αυξήθηκαν τον τελευταίο 24ωρο οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ισπανία.
Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν 325 νέοι θάνατοι από την επιδημία Covid-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, έναντι 301 στις 28/4, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Συνολικά, 24.275 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην Covid-19.
Ο συνολικός αριθμός των νέων θανάτων που ανακοίνωσε σήμερα το ισπανικό υπουργείο Υγείας είναι 453, με την διευκρίνιση ωστόσο ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται περιστατικά παρελθουσών ημερών.
Τα νέα κρούσματα της επιδημίας ανέρχονται σε 2.144, επί συνόλου 212.917.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν σήμερα (29/4/2020) ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (Reproduction Rate) σε ολόκληρη την Ισπανία βρίσκεται κάτω από το 1.0

Γαλλία: Ξεπέρασαν τους 24.000 οι θάνατοι, σχεδόν 170.000 τα κρούσματα 

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στην Γαλλία αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 427, φτάνοντας τους 24.087, ενώ οι νοσηλευμένοι για τον ιό και ο αριθμός των ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται, ανακοίνωσε χθες 29 Απριλίου το γαλλικό υπουργείο Υγείας.
Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με χθες, ένα ελαφρώς αυξημένο ποσοστό συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο.
Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται έχοντας διαγνωστεί με τον ιό ανέρχονται σε 26.834 από 27.484 που ήταν χθες, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων σε ΜΕΘ μειώθηκε σε 4.207 από 4.387.
Και οι δύο τελευταίοι αριθμοί κινούνται πτωτικά για πάνω από δύο εβδομάδες.

Βρετανία: Στους 26.097 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από κορωνοϊό εντός και εκτός των νοσοκομείων

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βρετανία από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφηκαν τόσο εντός των νοσοκομείων όσο και στην υπόλοιπη κοινότητα (κέντρα φροντίδας, γηροκομεία κ.α.) αντιστοιχεί σε 26.097, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, D.Raab, στην καθιερωμένη ενημέρωση της κυβέρνησης για την εξέλιξη της πανδημίας, με βάση τα νέα δεδομένα από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας Αγγλίας.
Ο υπουργός δήλωσε ότι από χθες (29/4) θα αναφέρονται οι θάνατοι από την πανδημία σε όλους τους χώρους φροντίδας, νοσοκομείων και μη, και πρόσθεσε ότι ο αριθμός που παρουσίασε χθες  είναι 3.811 περισσότεροι θάνατοι σε σύγκριση με τον αριθμό που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση και αφορούσε μόνο τα νοσοκομεία.
Διευκρίνισε ότι οι επιπλέον αυτοί θάνατοι καταγράφηκαν κατά το διάστημα από 2 Μαρτίου μέχρι τις 28/4.
Σε ότι αφορά τους νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο, αυτοί φτάνουν τους 765.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για θανάτους που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος εάν υπολογιστούν θάνατοι από τον ιό που όμως δεν είχαν διαγνωστεί.
Ο Raab επανέλαβε τα πέντε βασικά κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση πριν να αποφασίσει οποιαδήποτε άρση ή χαλάρωση του lockdown, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να διακινδυνευτεί μία νέα κορύφωση της πανδημίας και ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει στο θέμα στις αρχές Μαϊου, λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική συμβουλή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αγγλίας, ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι περίπου κατά 17% υψηλότερος από τα προηγούμενα δεδομένα.
Περίπου το ένα τρίτο όλων των κέντρων φροντίδας στην Αγγλία (πάνω από 4.500) δήλωσαν ότι είχαν επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά κορονοϊού.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά από 30-38% σημειώνονται στην βορειοανατολική και βορειοδυτική Αγγλία, στο Λονδίνο (το 33% των κέντρων φροντίδας), στα δυτικά Μίντλαντς και ακολουθούν το Γιόρκσαϊρ, νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία, ανατολικά Μίντλαντς (από 20-29%).

Γερμανία: Αυξάνονται θάνατοι και κρούσματα από τον κορωνοϊό μετά την χαλάρωση των μέτρων – Πάνω από 6.000 οι νεκροί

Σημαντική αύξηση καταγράφει ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων στη Γερμανία μετά την πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις γερμανικές Αρχές.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλοι 202 θάνατοι από 163 που ήταν την προηγούμενη ημέρα.
Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 6.000 και διαμορφώθηκε στους 6.115.
Παράλληλα αύξηση καταγράφηκε και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 1.304 κρούσματα μόλυνσης (από τα 1.144 που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο) με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη Γερμανία να ανέρχεται σε 157.641.
Να παρατείνει έως τα μέσα Ιουνίου την οδηγία με την οποία απαγορεύει στους Γερμανούς πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό αναμένεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση.
Σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να παρατείνει τη σχετική ταξιδιωτική οδηγία, η οποία θα είναι σε ισχύ έως τις 3/5, τουλάχιστον έως τις 14 Ιουνίου.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, η παράταση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη των συναρμόδιων υπουργείων και αναμένεται πιθανότατα εντός της ημέρας να ανακοινωθεί από το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Στη Γερμανία επιτράπηκε η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με επιφάνεια μικρότερη των 800 τ.μ., ενώ από τη Δευτέρα 27/4 είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τους πελάτες των εμπορικών καταστημάτων.
Image
Αυστρία: Lockdown τέλος στις 30/4, αλλά μένει η κοινωνική απόσταση

Στην άρση των περιοριστικών μέτρων προχωρά σήμερα Πέμπτη 30/4 η Αυστρία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Rudolf Anschober.
Όπως ανακοίνωσε ο Αυστριακός υπουργός, λήγουν οι περιορισμοί εξόδου αλλά παραμένει ο κανόνας των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Παράλληλα, επιτρέπεται η συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε δημόσιο χώρο.
Όπως είπε ο Anschobe, η χαλάρωση γίνεται βάσει της μείωσης του αριθμού των λοιμώξεων, καθώς για πρώτη φορά ο αριθμός αναπαραγωγής (RO) ήταν κάτω από 0,6 (δηλαδή 0,59).
«Η κατάσταση εξακολουθεί να εξαρτάται από τον καθένα.
Δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Τα μέτρα αξιολογούνται ανάλογα με την εξέλιξη» είπε ο υπ.Υγείας της Αυστρίας.
Σημειώνεται ότι τα εστιατόρια θα ανοίξουν πάλι στις 15 Μαΐου, ενώ το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα ακολουθήσει στις 29 Μαΐου.
Στην Αυστρία, όπου έχουν ήδη αρθεί οι περιορισμοί όσον αφορά τα μικρά εμπορικά καταστήματα, αναμένεται στις 15 Μαΐου να λειτουργήσουν εκ νέου οι ναοί και οι άλλοι χώροι λατρείας στη χώρα, αλλά με ορισμένους περιορισμούς , όπως ένας πιστός ανά 20 τ.μ., τήρηση κοινωνικής απόστασης κλπ.), ενώ στις 18 Μαΐου θα επιστρέψουν οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης στις τάξεις.
Όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου, αν και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της Μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν  στις 4 Μαΐου.

Βέλγιο: Από 11/5 ανοίγουν καταστήματα και σχολεία

Aπό τις 11 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα θα ανοίξουν στο Βέλγιο τα καταστήματα και τα σχολεία σταδιακά, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της χώρας, Sophie Wilmès
Τα περιοριστικά μέτρα βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
Στις 4 Μαΐου  θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα υφασμάτων, προκειμένου ο κόσμος να μπορέσει να συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, που απαιτούν από τους Βέλγους ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκες στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Στις 18 Μαΐου θα λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αν και σε κάθε τάξη θα επιτρέπονται μόνο δέκα μαθητές.
Τέλος, δεν αναμένεται πριν από τις 8 Ιουνίου να ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια.

Ολλανδία: Ανοίγουν σχολεία από τις 11/5

Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν στην Ολλανδία τα Δημοτικά σχολεία και τους βρεφονηπιακούς, σε μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν από τις 15 Μαρτίου.
Κλειστά θα παραμείνουν  μπαρ, εστιατόρια, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι.
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει η απαγόρευση των μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, περιλαμβανομένων εκείνων το επαγγελματικού αθλητισμού και των μουσικών φεστιβάλ.

Δανία: «Υπό έλεγχο» η επιδημία στη χώρα

Η Δανία, η οποία «χαλαρώνει» σταδιακά τους περιορισμούς που επέβαλε στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, κατάφερε να θέσει την εξάπλωση της επιδημίας «υπό έλεγχο», εκτιμά η πρωθυπουργός της χώρας, Mette Frederiksen.
«Η μόλυνση βρίσκεται υπό έλεγχο και η στρατηγική της Δανίας καρποφόρησε σε μια πρώτη δύσκολη φάση», είπε χαρακτηριστικά, ενώπιον του κοινοβουλίου.
Για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, η Δανία έκλεισε τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, ορισμένους δημόσιους χώρους στο κοινό, όπως επίσης τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.
Επίσης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.
Κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς έχουν ήδη αρθεί.
Τα παιδιά έως την 6η δημοτικού επέστρεψαν στις τάξεις τους και τα κομμωτήρια όπως και τα καταστήματα τατουάζ άνοιξαν και πάλι.
Η δεύτερη φάση της «επανεκκίνησης» αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη 10η Μαΐου.

Άρση lockdown στην Ευρώπη – Που και πότε

Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μην επιτραπεί στην πανδημία να εξαπλωθεί έτι περαιτέρω, με σκοπό να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, γενικότερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία, οι βασικές εστίες της επιδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, σύντομα θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν εξίσου γρήγορα, εκτός σημαντικού απροόπτου, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.
Ειδικότερα:
Στην Ελβετία, ξεκίνησε από την Δευτέρα  27/4 η πρώτη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών, με την επαναλειτουργία των κομμωτηρίων, των ανθοπωλείων και των καταστημάτων με είδη κήπου, ενώ στη Σουηδία ανοιχτά είναι τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Κύπρο, στις 4 Μαΐου αναμένεται η πρώτη από τις 4 φάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και σε περίοδο δύο - τριών μηνών, ενώ αύριο Τρίτη 28/4 θα παρουσιαστεί η ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας και τη χαλάρωση των μέτρων διακίνησης των πολιτών.
Στην πρώτη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες μετακινήσεις των πολιτών, να ανοίξουν μικρά υπαίθρια εργοτάξια και καταστήματα λιανικού εμπορίου, όπως  και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στην Τσεχία, ήδη έχει αρθεί η απαγόρευση των ελεύθερων μετακινήσεων και πλέον οι πολίτες μπορούν να συγκεντρώνονται υπαιθρίως σε ομάδες μέχρι δέκα ανθρώπων, να βγαίνουν ελεύθερα από το σπίτι τους, τηρώντας όμως  τους  κανόνες κοινωνικής απόστασης και την χρήση μάσκας.
Από τη Δευτέρα 27/4 οι Τσέχοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Στην Πολωνία, στις 4 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει και πάλι τους υπαίθριους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και στα τέλη Μαΐου θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας.
Στην Ουγγαρία, στις αρχές Μαΐου η κυβέρνησή του Orban σχεδιάζει να αντικαταστήσει την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, που ισχύει σήμερα, με μια πιο προσαρμοσμένη στα δεδομένα εκδοχή του lockdown.
Οι νέοι κανόνες αναμένεται ότι θα επικεντρώνουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων.
Πάντως, η  κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι τα σχέδιά της για την ανάκαμψη θα επικεντρωθούν στην απασχόληση, καθώς το lokdown έχει επιφέρει την απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Στην Πορτογαλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αίρεται από τις 3 Μαΐου, αλλά το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει με αργούς ρυθμούς και θα είναι μια σταδιακή διαδικασία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, καθώς, αυτό που έχει σημασία σε αυτή τη νέα φάση είναι οι Πορτογάλοι να γνωρίζουν πως ο περιορισμός παραμένει σημαντικός, άρα πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα και να αξιολογούμε διαρκώς (την κατάσταση).
Μετά τις 15 Μαΐου  η Ρουμανία θα άρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, υπό προϋποθέσεις σχετικά με την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την αποφυγή συνωστισμού, ενώ από σήμερα Δευτέρα 27/4 αρχίζει νέα χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στη Σερβία και θα επιτραπεί η λειτουργία των κομμωτηρίων και των γυμναστηρίων.
Εδώ και 5 ημέρες λειτουργούν οι λαϊκές αγορές, τα βιβλιοπωλεία, τα συνεργεία αυτοκινήτων και όλα τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα.
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μέχρι τον Σεπτέμβριο και η βαθμολόγηση των μαθητών θα γίνει με βάση την επίδοσή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ τον Ιούνιο κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι εισαγωγικές εξετάεις από τη βασική στη μέση εκπαίδευση.

Κίνα: Κανείς θάνατος από κορωνοϊό, 22 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο δεν αναφέρθηκε κανείς νέος θάνατος, παρά μόνο 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Τρίτη 28/4 στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό, έναντι των 6 που της αναφέρθηκαν μία ημέρα νωρίτερα.
Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 82.858.
Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος, με το σύνολο των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 στη χώρα να μένει αμετάβλητος στους 4.633.
21 από τα 22 νέα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί.
Το ένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εντοπίστηκε στην Γκουανγκντόνγκ.
Οι νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού που εντοπίστηκαν μειώθηκαν σε 26, από 40 την προηγουμένη ενώ 23 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 77.578.

Morrison (πρωθυπουργός Αυστραλίας): Βάσιμη η έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού – Δεν στοχεύουμε την Κίνα.

Τη θέση ότι είναι βάσιμη η επιδίωξη της Αυστραλίας για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison, ο οποίος υποστήριξε πως η έρευνα δεν στοχεύει κάποια χώρα.
Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Αυστραλίας – Κίνας έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Morrison για τη διεξαγωγή μιας έρευνας για το από πού προήλθε ο νέος κορωνοϊός που μέχρι στιγμής έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 217 χιλιάδες νεκρούς παγκοσμίως.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας επανέλαβε πως δεν στις προθέσεις του να ασκήσει κριτική στην Κίνα.
«Αυτό που επιδιώκει η Αυστραλία δεν είναι να στοχεύσει κάποιον.
Πρόκειται για έναν ιό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για έναν ιό που έκλεισε την παγκόσμια οικνομία.
Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις του ιού δεν έχουν προηγούμενο.
Συνεπώς, θα ήταν απολύτως λογικό και δικαιολογημένο ο κόσμος να θέλει να έχει μια ανεξάρτητη εκτίμηση» για το πώς όλη αυτή η επιδημία ξεκίνησε υποστήριξε ο Morrison.
Οι ισχυρισμοί ότι η πανδημία του κορωνοϊού προήλθε από εργαστήριο στην κινεζική επαρχιακή πρωτεύουσα Wuhan είναι «κακόβουλοι» και «αβάσιμοι» και έρχονται σε αντίθεση με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan (WIV) και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιολογικής Ασφάλειας Yiouan Ziming στο πρακτορείο Reuters.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι η κυβέρνησή του ερευνά αν ο κορωνοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Wuhan.

Τουρκία: Παρατείνει το κλείσιμο των σχολείων έως το τέλος Μαΐου

Μέχρι το τέλος του Μαΐου 2020 παρατείνει η Τουρκία το «λουκέτο» στα σχολεία, το πλαίσιο των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως γνωστοποίησε χθες (29/4) ο υπουργός Παιδείας Ziya Selcuk σε συνέντευξη Τύπου.
Η Άγκυρα έκλεισε τα σχολεία στις 12 Μαρτίου, μετά το πρώτο κρούσμα COVID-19, όπως υπενθυμίζει το Reuters, και πλέον έχει σχεδόν 115.000 κρούσματα και 2.992 νεκρούς.
Περίπου το 74% των Τούρκων πιστεύουν ότι ο COVID-19 είναι αυτή τη στιγμή το «σημαντικότερο πρόβλημα» της χώρας, σύμφωνα με νέα έρευνα της εταιρίας Ipsos.

Η πανδημία σε αριθμούς

Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκαν επισήμως στην Wuhan της Κίνας στις 10 Ιανουαρίου.
Τα 3 εκατομμύρια κρούσματα που καταγράφηκαν σε λιγότερους από τέσσερις μήνες συγκρίνονται με τα περίπου 3-5 εκατ. σοβαρά κρούσματα γρίπης που καταγράφονται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το 1/4 όλων των κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ και πάνω από το 43% στην Ευρώπη.
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 82.000 κρούσματα ημερησίως.
Το 1 στα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν θανατηφόρο, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό θνητότητας είναι πιθανότατα κατά πολύ χαμηλότερο.
Και αυτό γιατί στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι που δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα ή πέρασαν ελαφρά την ασθένεια και δεν εξετάστηκαν ποτέ.
Ορισμένες από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Την Κυριακή 26/4 τα κρούσματα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 2,5%, η χαμηλότερη αύξηση των δύο τελευταίων μηνών.
Τον Μάρτιο αυξάνονταν κατά 10% και πάνω ημερησίως.
Στην Ασία, όπου καταγράφεται το 7% του συνόλου των κρουσμάτων, ορισμένες χώρες δίνουν αγώνα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας.
Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.
Στο Μεξικό, η αύξηση αυτή ήταν γύρω στο 7-10% ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βραζιλία την Κυριακή ξεπέρασαν τις 60.000.
Πάνω από το 40% των 32.600 κρουσμάτων στην Αφρική έχουν εντοπιστεί στον βορρά, κυρίως στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο.

Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO): Ο μισός πληθυσμός της Γης θα χάσει τη δουλειά του λόγω του κορωνοϊού

Εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), καθώς θεωρεί ότι περίπου οι μισοί εργαζόμενοι ανά τον κόσμο αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε άτυπη εργασία, που είναι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν το εισόδημά τους, αναφέρει ο οργανισμός.
Αυτό το νούμερο αντιστοιχεί στα τέσσερα πέμπτα (76%) του συνόλου των 2 δισεκατομμυρίων ατόμων που απασχολούνται σε κάποια δουλειά ατύπως.
Η λεγόμενη «μαύρη εργασία» δεν προστατεύεται – όπως είναι ευνόητο.
Εύλογα ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το εισόδημα των ατόμων που απασχολούνται ατύπως κατέγραψε 60% πτώση τον πρώτο μήνα της κρίσης.
Μάλιστα, στην Αφρική και την Αμερική αυτή η πτώση ανήλθε στο 81%.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα άτομα αυτής της ομάδας εργαζομένων διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν εισόδημα, καθώς απασχολούνται σε τομείς υψηλού κινδύνου, όπως το λιανεμπόριο, η γεωργία και η εστίαση.
Επίσης, ο ILO ανέφερε ότι η «μαύρη εργασία» ευημερεί κυρίως στις αναδυόμενες αγορές.
Φυσικά, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς ο κορωνοϊός τώρα χτυπά τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Ο ILO εκτιμά μείωση των εργατοωρών κατά 10,5% παγκοσμίως το β’ τρίμηνο του 2020, ποσοστό που ισοδυναμεί με 305 εκατομμύρια θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Η προηγούμενη εκτίμηση του ILO έκανε λόγο για πτώση 6,7% στις εργατοώρες (195 εκατομμύρια θέσεις εργασίας).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης