Ιταλία: Στο 1,784% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, μετά την υποβάθμιση από τη Fitch

Ιταλία: Στο 1,784% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, μετά την υποβάθμιση από τη Fitch
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, η Fitch υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στη βαθμίδα ΒΒΒ-
Αύξηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων, μετά την υποβάθμιση από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, η Fitch υποβάθμισε χθες την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας στη βαθμίδα ΒΒΒ-, επικαλούμενη την επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι οι δύο από τις τέσσερις πιστοληπτικές αξιολογήσεις της Ιταλίας είναι μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk).
Μετά την έξαρση του κορωνοϊού, οι αγορές ανησυχούν ότι το χρέος της Ιταλίας, το οποίο θα διογκωθεί λόγω της πανδημίας, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της επενδυτικής διαβάθμισης του αξιόχρεού της.
Σε μία σχετικά υποτονική αντίδραση, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν, με αυτή του διετούς ομολόγου να ενισχύεται έως και 12 μονάδες βάσης.
Στη συνέχεια, η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου σημείωνε άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 0,69%.
Η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε έως 10 μονάδες βάσης στο 1,83%, ενώ στη συνέχεια η αύξηση περιορίστηκε στο 1,784%.

Image

Η διαφορά της απόδοσης των ιταλικών 10ετών ομολόγων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε στις 226 μονάδες βάσης, αντιστρέφοντας τη μείωσή της μετά την απόφαση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P να διατηρήσει το αξιόχρεο της Ιταλίας στη βαθμίδα ΒΒΒ.
«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πωλήσεις του ιταλικού χρέους, αυτές δεν είναι οι πολύ μεγάλες που θα μπορούσαμε να έχουμε δει, αν ο S&P είχε υποβαθμίσει το ιταλικό αξιόχρεο σε μη επενδυτική διαβάθμιση», δήλωσε αναλυτής της Rabobank.
Η Fitch, εξ άλλου, αξιολόγησε την προοπτική του αξιόχρεου της Ιταλίας σε σταθερή και όχι αρνητική, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι αυτό κάνει λιγότερο πιθανή μία περαιτέρω υποβάθμισή του, σύμφωνα με το Reuters.
Ο οίκος Moody's θα επανεξετάσει το ιταλικό αξιόχρεο - που είναι σήμερα επίσης μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία junk - την επόμενη Παρασκευή, αλλά την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας θα παραμείνει «σε γενικές γραμμές ανεπηρέαστη» δεδομένης της προσωρινής φύσης της κρίσης του κορονοϊού.
Η Ιταλία έχει προγραμματίσει για σήμερα την πώληση ομολόγων αξίας έως 6 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας, ένας παράγοντας που επίσης ασκεί πίεση στους τίτλους σήμερα το πρωί, δήλωσαν αναλυτές της UniCredit.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS