Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ενδείξεις για το φάρμακο του COVID 19, επέδρασαν σε τράπεζες +4% και ΧΑ +1,10% στις 641 μον. – Αβεβαιότητα για την άρση των μέτρων

Οι ενδείξεις για το φάρμακο του COVID 19, επέδρασαν σε τράπεζες +4% και ΧΑ +1,10% στις 641 μον. – Αβεβαιότητα για την άρση των μέτρων
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, παίρνοντας ώθηση από τα ελπιδοφόρα νέα για το φάρμακο του COVID-19
(upd16)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στις 641 μονάδες, στα υψηλά της ημέρας, ακολουθώντας τα κέρδη στις διεθνείς αγορές, παίρνοντας ώθηση από την ανακοίνωση της Gilead για την επιτυχημένη κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir στη θεραπεία της νόσου COVID - 19.
Από την άλλη, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην άρση των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν στην χώρα μας μετά τις 4/5 όπου και θα γίνει το πρώτο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και με προσοχή ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αναζωπυρώσεων.
Εν τω μεταξύ, χειρότερη του αναμενομένου ήταν η συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ το α' 3μηνο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο 4,8%, από 3,5% που ανέμεναν οι αναλυτές ενώ αναμένεται μεγαλύτερη ύφεση το το β' 3μηνο.
Επίσης, αύριο 30/4 θα συνεδριάσει η ΕΚΤ, με έντονες τις προσδοκίες για επιπλέον μέτρα τόνωσης των οικονομιών αν και δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να προβεί σε κάποια μορφής παρέμβαση τονίζοντας όμως ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα …σε δεύτερο χρόνο.
Η ορατότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο αρχίζει να μειώνεται, ενώ την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις θέλουν τον δείκτη βαρόμετρο στην Wall Street στις 3.000 μονάδες στο τέλος του 2020 όπερ σημαίνει ότι τα ανοδικά περιθώρια είναι ελαχιστότατα.
Αυτό μεταφράζεται ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ουσιώδη ανοδικά περιθώρια, οι τραπεζικές μετοχές είναι φαινομενικά φθηνές αλλά στην πράξη στα τρέχοντα επίπεδα αντικατοπτρίζουν δίκαιες τιμές. 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, προσεγγίζοντας την πρώτη αντίσταση των 650 μονάδων ενώ ένα λογικό εύρος διακύμανσης τους επόμενους μήνες είναι στις 650 - 680 μονάδες στο υψηλό και στις 580 μονάδες στο χαμηλό.

Επιπλέον, αρνητικά επιδρά η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον αμερικανικό οίκο Fitch σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ διατηρώντας την επενδυτική βαθμίδα αλλά και η προειδοποίηση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope Ratings ότι μπορεί να αυξηθούν τα NPEs στην Ιταλία έως 30 δισεκ. ευρώ…
Επισης, σε νέα ανάλυσή της η Capital Economics αναφέρει ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι αργή και εύθραυστη από την κρίση του κορωνοϊού καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το υψηλότερο μερίδιο του ΑΕΠ.
Στα της αγοράς, οι τράπεζες με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα έκλεισαν τελικά με κέρδη, με την μεγαλύτερη άνοδο η Eurobank +4,37% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Πειραιώς +2,15%, Alpha Bank +1,91% και Εθνική +0,78%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά Aegean +5,06%, Viohalco +5,04%,Φουρλής +4,64% και ΟΤΕ +2,7%....
Εν τω μεταξύ ράλι καταγράφουν σήμερα Τετάρτη (29/4) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν μικρότερη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών  ενώ η σταδιακή άρση των lockdown διεθνώς δημιουργεί προσδοκίες  ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει κατά τους επόμενους μήνες
Ειδικότερα η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει άνοδο +33% στα 16,5 δολ. ανά βαρέλι ενώ το Brent στο +10,5% στα 25,1 δολ. ανά βαρέλι.
Η Ελλάδα μετά το φιάσκο του Eurogroup και της άρνησης να κάνει χρήση των 3,8 δισεκ. από την προληπτική πιστωτική γραμμή σχεδιάζει να αυξήσει τα έντοκα γραμμάτια, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα μειωθούν τα έντοκα από 12 σε 8 δισεκ. ευρώ αυξάνοντας τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό
Επιπλέον σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου έως τέλη Μαΐου με τρέχον επιτόκιο 2,16%.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 10ετές ομόλογο λήξης 2029 είχε εκδοθεί στο 1,5% ενώ οι παραδοχές τιμολόγησης , παρ΄ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα Πανδημίας, έχουν επιδεινωθεί.
Συνολικά η καμπύλη απόδοσης στα ελληνικά ομόλογα έχει πάψει να είναι καμπύλη καθώς κινείται σε ένα εύρος μεταξύ 1,70% με 2,20%.
Σε γενικές γραμμές το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να εκδώσει έως 10 δισεκ. μακροπρόθεσμου χρέους - πλην εντόκων - αλλά μάλλον θα κινηθεί μεταξύ 3ετών, 5ετών και 10ετών ομολόγων.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση  με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,16% και το ιταλικό 10ετές στο 1,74% παρά την υποβάθμισης της Fitch και μεταξύ τους spread στις 42 μονάδες..
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 254 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12018 μονάδες  από 11767 μονάδες χθες 28/4.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,30% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,15%.
Περί τις 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες μετα τα επιδοφόρα μηνύματα για το φάρμακο του COVID-19 ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,5% ενώ στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,11%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,10% στις 641 μονάδες έχοντας υψηλό στις 642,01 μονάδες και χαμηλό στις 628,58 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 54,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 46 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,4 εκατ. ευρώ και όγκου 12,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Αlpha Bank διακίνησε 4,34 εκατ. τεμάχια αξίας 3 εκατ. ευρώ και η Eurobank 7,74 εκατ. τεμάχια αξίας 3,01 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 47 χιλ. τεμάχια αξίας 379 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 650 και ακολουθούν οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 358 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 380 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Τα νέα NPEs – μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα δάνεια – θα αυξηθούν κατά 10 δισεκ. εάν η ύφεση είναι μεγαλύτερη από 10% το 2020 και η ανάκαμψη το 2021 δεν είναι μεγάλη υποστηρίζουν έλληνες τραπεζίτες που μίλησαν στο bankingnews.
Οι τιτλοποιήσεις που βρίσκονται στην τελική τους φάση θα ολοκληρωθούν.
Ωστόσο οι όροι θα είναι χειρότεροι από το πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί προ του κορωνοιού.
Deals στα NPEs όπως της Eurobank με την DoValue θα προχωρήσει και θα κλείσει – παρά τις καθυστερήσεις – έως τα μέσα Μαίου 2020.
Το ποσό της συμφωνίας δεν θα αλλάξει τα 248 + 40 εκατ ευρώ αλλά πιθανότατα θα κατατμηθεί σε δόσεις.
Θα υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές σε επιμέρους όρους.
Η FPS η εταιρία διαχείρισης των NPEs της Eurobank που είναι ξεχωριστή πλέον εταιρία θα πάρει και τα 2 δισεκ. χαρτοφυλακίου ICON της Εθνικής τράπεζας.
Το σχέδιο Galaxy παρ΄ ότι η Alpha bank δεν έχει εγκαταλείψει την στρατηγική της δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτή την φάση κυρίως γιατί οι προσφορές θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα απαιτήσουν όχι 2,5 δισεκ. νέες προβλέψεις αλλά 3,5 δισεκ. νέες προβλέψεις για 12 δισεκ. τιτλοποίηση προβληματικών δανείων.
Πέραν του ελάχιστου ενδιαφέροντος για τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, μηδενικό είναι το ενδιαφέρον για τα mezzanine ομόλογα δηλαδή τα ομόλογα μεσαίου ρίσκου που θα εκδώσουν οι τράπεζες κατά την τιτλοποίηση NPEs (οι τράπεζες εκδίδουν senior, mezzanine και junior ομόλογα).
Για τις εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, όπου θα κινηθούν μόνο αμυντικά ενώ η μείωση των προμηθειών θα είναι πολύ μεγάλη.
Οι στόχοι κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών θα μειωθούν αισθητά το 2020 και το 2021 και προφανώς μια τέτοια εξέλιξη επιδεινώνει και τους όρους αποτίμησης σε χρηματιστηριακή βάση.

Η επικαιρότητα

Τους οδικούς χάρτες πάνω στους οποίους θα βαδίσουν τα κράτη κατά τη σταδιακή μετάβαση στην επόμενη ημέρα έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνουν οι περισσότερες κυβερνήσεις στον πλανήτη, την ώρα που η πανδημία του κορωνοιού εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη πορεία καταγραφής νέων κρουσμάτων και θανάτων αλλά με τάσεις επιβράδυνσης.
Τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 3,13 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν προσεγγίσει τους 218 χιλιάδες, ενώ αυτοί που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 938 χιλιάδες.
Την ίδια στιγμή πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στη νέα παγκόσμια κανονικότητα, καθώς πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν να καταλογιστούν ευθύνες κατά της Κίνας για την καθυστερημένη αντίδραση της στην αντιμετώπιση της επιδημίας στα πρώτα της στάδια, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαιτήσει αποζημιώσεις από το Πεκίνο.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 1.012.583 και με τους νεκρούς στους 58.355.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 232.128 και 23.822 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 27.359 νεκρούς και 201.505 κρούσματα.
Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.566 με τους νεκρούς στους 139 ενώ μετά τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα 4/5, το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο αντίκτυπο που θα έχει αυτή η πρώτη χαλάρωση των μέτρων τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην οικονομία.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (29/4) οι ασιατικές αγορές καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,44%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,02% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,70% ενώ οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν σήμερα Τετάρτη(29/4) οι ευρωπαϊκές αγορές, παίρνοντας ώθηση από την ανακοίνωση της Gilead για την επιτυχημένη κλινική δοκιμή του φαρμάκου remdesivir στη θεραπεία της νόσου COVID - 19.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τις αποφάσεις της Fed.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια, ενώ παράλληλα αναμένουν ότι ο κ. Powell θα δηλώσει πως η τρέχουσα οικονομική κρίση παραμένει υπό έλεγχο, μετά τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, και η οικονομία της χώρας θα ξεκινήσει τη διαδικασία επανεκκίνησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αύριο θα συνεδριάσει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +2,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,6%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +2,5%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,95%, ο S&P στο +2,3% και ο Nasdaq στο+3% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,59% (19,03 δολ.).
Σημειώνεται, ότι το ETF GREK είναι ένα είδος αμοιβαίου κεφαλαίου που απαρτίζεται από τις βασικότερες μετοχές της Ελλάδος και διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενώ από χθες 28/4 τέθηκε σε ισχύ το reverse split, με αναλογία 1 νέα προς 3 παλαιές

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες διακυμάνσεις στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών μετά  τα διήμερα κέρδη +11,5% και με την Eurobank να ξεχωρίζει με κέρδη +4,37%.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,30 ευρώ, με άνοδο +0,78%  με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6950 ευρώ, με άνοδο +1,91%, με όγκο 14,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,30 ευρώ, με άνοδο +2,15% με όγκο 1,96 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 559 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3915 ευρώ, με άνοδο +4,37% με όγκο 24,7 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,45δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6880 ευρώ, με άνοδο +0,73% και με κεφαλαιοποίηση 307 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,23 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 336 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,16 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 261 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean, Viohalco, Φουρλής, ΟΤΕ, Motor Oil
Στον αντίποδα, με την μεγαύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, Ελλάκτωρας και Lamda....
H Coca Cola έκλεισε στα 23,74 ευρώ, με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση στα 8,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,16 ευρώ, με άνοδο +2,7% και αποτίμηση 5,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,6880 ευρώ, με άνοδο +0,67% και αποτίμηση 624 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,16 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 501 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,15 ευρώ με άνοδο +1,37% και αποτίμηση 2,73 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με άνοδο +1,54% και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,24 ευρώ, με άνοδο +2,45% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,06 ευρώ με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,29 ευρώ με άνοδο +1,2% και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,61 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 704 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,61 ευρώ, με άνοδο +4,64% και κεφαλαιοποίηση 188 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0698 ευρώ, με πτώση -2,79% και κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,16% - Νευρικότητα στην Ιταλία, το 10ετές στο 1,74% από 1,82% λόγω Fitch  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 29 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα μετά την βελτίωση λόγω της χαλαρής υποβάθμισης των οίκων αξιολόγησης της Ελλάδος και της Ιταλίας…. οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Ωστόσο η υποβάθμιση της Ιταλίας κατά 1 κλίμακα σε ΒΒΒ- από την Fitch επιδρά στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές από 1,71% στο 1,74% ενώ νωρίτερα βρέθηκε στο 1,82%
Στην Ελλάδα, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,16% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,74%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,14% με το αμερικανικό 10ετές 0,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,41% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,31%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,13 μονάδες βάσης και απόδοση 1,57%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,57 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,08 μονάδες βάσης και απόδοση 1,82% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 99,85 μονάδες βάσης και απόδοση 1,90%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 99,92 μονάδες βάσης και απόδοση 2,01%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,62 μονάδες βάσης και απόδοση 2,11% με απόδοση αγοράς 2,14% και απόδοση πώλησης 2,08%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,83 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14% με απόδοση αγοράς 2,19% και απόδοση πώλησης 2,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,63 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,85 μονάδες βάσης και 2,13% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,86 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης από 258 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 12.018 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,54% ή 254 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης

Οριακή ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ νευρικότητα καταγράφεται στην Ιταλία απόρροια της υποβάθμισης από την Fitch σε ΒΒΒ- ή κατά μια κλίμακα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Απριλίου στο 1,74% από 1,82% νωρίτερα .  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/4/2020 στο -0,50% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,79% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,74% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,94%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης