Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΕΕ μετά την πανδημία - Θα χάσει (ξανά) την ιστορική ευκαιρία;

tags :
Η ΕΕ μετά την πανδημία - Θα χάσει (ξανά) την ιστορική ευκαιρία;
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι η κρίση του κορωνοϊού θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρή κριτική για ολιγωρία και καθυστερημένη αντίδραση, εν μέσω της πανδημίας του Covid-19 που πλήττει τον πλανήτη.
Η καθυστερημένη αντίδραση της ΕΕ ανέδειξε εκ νέου την αδυναμία άμεσης και συντονισμένης απάντησης στη μεγάλη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική πρόκληση.
Την ώρα που ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία πλημμυρίζουν την αγορά με ρευστότητα, οι Ευρωπαίοι συζητούν ακόμα το μέγεθος της παρέμβασης.
Παράλληλα, η κρίση αποκάλυψε την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν τα μέτρα λιτότητας στα εθνικά συστήματα υγείας, κυρίως των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν ότι η κρίση του κορωνοϊού θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία οδήγησε στην παραβίαση κανόνων και στην αναστολή του συμφώνου σταθερότητας, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, με προεξάρχουσες τη Γερμανία και την Ολλανδία, επιμένουν στη γνώριμη αποτυχημένη συνταγή, την ώρα που το οικονομικό σοκ απειλεί την Ευρώπη με βαθειά ύφεση και υψηλή ανεργία, με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz μιλά με ιδιαίτερη θέρμη για την αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στην πράξη οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν στη Σύνοδο Κορυφής ότι παραμένουν διχασμένοι, ως προς τον τρόπο που πρέπει να διαμοιραστεί το βάρος.
Ωστόσο, η ΕΕ έχει αποδείξει ότι παρά το χάσμα Βορρά - Νότου, τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες, τους επώδυνους συμβιβασμούς, τις αποφάσεις δύο ταχυτήτων, ακόμη και τους εκβιασμούς, καταφέρνει να επιβιώνει.
Άλλωστε όπως προκύπτει από τις έρευνες της κοινής γνώμης, οι Ευρωπαίοι πολίτες παραμένουν με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της Ένωσης, παρά τις σοβαρές αδυναμίες της.
Μία πραγματικότητα στρεβλή, η οποία οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εναλλακτικών και στον φόβο ότι η διάλυσή της θα οδηγήσει σε σκοτεινές εποχές, με όχημα την άνοδο των εθνικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει άλλη μία ιστορική ευκαιρία μέσα από την πρωτοφανή κρίση την οποία βιώνει.
Έχει την ευκαιρία να προχωρήσει επιτέλους στην πολυπόθητη πολιτική ενοποίηση, η οποία είναι απαραίτητη για την ίδια της την επιβίωση.
Πρόκειται για μία συζήτηση η οποία ανακυκλώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείχνουν ότι δεν έχουν διδαχθεί από την πρόσφατη κρίση.
Ωστόσο, αυτή τη φορά το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί στο επίκεντρο βρίσκεται πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ακολούθως η ανάκαμψη της οικονομίας.
 Η υγειονομική απειλή δεν έχει εκλείψει, ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού καραδοκεί και τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να ανακαλυφθεί και να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.
Στο μέτωπο της οικονομίας, αναμένεται πραγματικός Αρμαγεδδώνας τα επόμενα τρίμηνα, με την οικονομική δραστηριότητα να έχει καταρρεύσει και την αγορά εργασίας να είναι το μεγάλο θύμα της κρίσης, καθώς οι εργασιακές ανατροπές αναμένονται σαρωτικές.
Δεν υπάρχει χρόνος για γραφειοκρατικά τερτίπια, δεν υπάρχει χρόνος για παζάρια, δεν υπάρχει χρόνος για στρατηγικές.
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση αποτελεί μονόδρομο και όχι μια τετριμμένη, αόριστη προτροπή για να επιστρέψουμε ξανά στις ίδιες πρακτικές.
Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα είναι δύσκολη για τους λαούς της Ευρώπης.
Η αλληλεγγύη, η ισχυροποίηση των συνθηκών και ο διαμοιρασμός των βαρών, θα αποτελέσουν τους καταλύτες για να βγούμε όρθιοι από την κρίση.
Το ερώτημα είναι αν η ΕΕ μπορεί και κυρίως αν θέλει πραγματικά να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης