Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω ΗΠΑ, στα 15,04 δολ. ή +21,88% το αμερικανικό WTI - Στα 22,62 δολ. το Brent

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου λόγω ΗΠΑ, στα 15,04 δολ. ή +21,88% το αμερικανικό WTI - Στα 22,62 δολ. το Brent
Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν μικρότερη άνοδο των αποθεμάτων αργού σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
(upd4) Άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (29/4) οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου έδειξαν μικρότερη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την ίδια στιγμή, η σταδιακή άρση των lockdown διεθνώς δημιουργεί προσδοκίες στις τάξεις των επενδυτών ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει κατά τους επόμενους μήνες, περιορίζοντας την υψηλή μεταβλητότητα που καταγράφεται στην αγορά ενέργειας.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ενισχύθηκε κατά +10,56% στα 22,62 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξεως του +2,09% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημείωσε άνοδο +21,88% στα 15,04 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα προκαταρκιτκά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API), τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 10,6 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, η αύξηση των αποθεμάτων που ανακοίνωσε το API ήταν μικρότερη σε σχέση με την άνοδο που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στα 13,22 εκατ. βαρέλια.
Αργότερα εντός της ημέρας, αναμένεται να δημοσιευθούν τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, τα οποία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν αύξηση των αποθεμάτων κατά 15 εκατ. βαρέλια.
«Το γεγονός ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα όσο νομίζαμε αποτελεί μία θετική είδηση», αναφέρουν οι αναλυτές της National Australia Bank, προσθέτοντας ότι «η άλλη είδηση αφορά τα σχέδια άρσης των περιοριρστικών μέτρων, ειδικότερα στην Ευρώπη, μία εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της Rystad Energy εκτιμούν ότι «η ανάκαμψη στη δραστηριότητα των επιχιερήσεων θα δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση πετρελαίου, γεγονός που μπορεί να αναβάλει μία μελλοντική αύξηση των αποθεμάτων», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ζήτηση θα παραμείνει περιορισμένη.
«Η επανεκκίνηση της βιομηχανικής δραστηριότητα θα δώσει μία προσωρινή ώθηση στις τιμές, καθώς οι έμποροι χρειάζονται λίγο χώρο για να αναπνεύσουν, αλλά δεν αναμένουμε ότι αυτά τα επίπεδα θα έχουν διάρκεια», υπογραμμίζει η Rystad Energy, η οποία εκτιμά ότι «οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν στο εύρος των 20 δολ. ανά βαρέλι για το δεύτερο τρίμηνο, με τα χαμηλότερα επίπεδα να σημειώνονται κάποια στιγμή εντός του Μαΐου».
Επιπλέον, η Rystad Energy εκτιμά ότι μία μείωση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ κατά 300 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της αύξησης των αποθεμάτων στη χώρα, η οποία συνεχίζεται με απρόσκοπτους ρυθμούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.


Σημειώνεται ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent ολοκληρώνεται την Πέμπτη (30/4), ενώ μία μέρα αργότερα θα τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία των OPEC+ για μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια, γεγονός που θα περιορίσει την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου -10%.
«Παρά τις επικείμενες περικοπές στην παραγωγή του OPEC+, απαιτούνται περισσότερες μειώσεις, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προκειμένου να αποφευχθεί μία κορύφωση στα αποθέματα τον Ιούνιο», διευκρινίζουν οι αναλυτές της S&P Global Platts.
Την ερχόμενη εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιήσουν ψηφοφορία προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν σε μείωση της παραγωγής, ενώ και οι πολιτείεας της Βόρειας Ντακότα και της Οκλαχόμα εξετάζουν τρόπους ώστε να περιορίσουν την προσφορά.
Χθες (28/4) ο οίκος αξιολόγησης Moody's προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για το αμερικανικό WTI, προβλέποντας ότι η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 30 δολ. ανά βαρέλι το 2020 και στα 35 δολ. ανά βαρέλι το 2021, καθώς η παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης