Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το στρατηγικό σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα με τρεις άξονες - Οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων - Στους 138 οι νεκροί από κορωνοϊό

Το στρατηγικό σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα με τρεις άξονες - Οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων - Στους 138 οι νεκροί από κορωνοϊό
Στους 138 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα  Το πλαίσιο για την επιστροφή στην κανονικότητα
Σταδιακά και με προσοχή ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα αναζωπυρώσεων θα γίνουν τα βήματα επαναφοράς στις προ κορωνοϊού δραστηριότητες, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των περιορισμών.
Στις 4 Μαΐου, ανοίγουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών μπαίνουν ξανά σε λειτουργία.
Επανέρχονται στην εργασία περίπου 68.500 εργαζόμενοι-επαγγελματίες.
Θα τηρηθούν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.
Η έναρξη λειτουργίας θα γίνεται από τις 10:00πμ ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους πελάτες.
Η απόσταση μεταξύ των εργαζομένων θα είναι δύο μέτρα.
Τα κομμωτήρια θα λειτουργούν με ραντεβού, όπως ραντεβού θα ισχύει και για τα ΚΤΕΟ.
Στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να ισχύει το ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, όπως και το 50% των πάγκων στις λαϊκές αγορές.
Στις 11 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση των υπολοίπων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη.
Επαναλειτουργούν και οι σχολές οδηγών.

Στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι, όπως και τα ζωολογικά πάρκα.
Επαναλειτουργεί και ο ΟΠΑΠ.
Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, αλλά όχι εντός αυτών η εστίαση.
Καφετέριες και εστιατόρια επαναλειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους, με μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι τέσσερα ατομα.
Image
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άρης Σκέρτσος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα, όπως και η επιλογή της ενίσχυσης του εθνικού συστήματος Υγείας. Κερδίσαμε χρόνο και σώσαμε ζωές, είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με το Φλεβάρη, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ.
Στις 4, 11 και 18 Μαΐου θα γίνουν τα βήματα σταδιακής επαναφοράς.
Ανέφερε ότι δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης και στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.
Τόνισε την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα ΜΜΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων στις 10πμ και τη διατήρηση της τηλεεργασίας, σαν μέτρα που βοηθούν στη μη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού πολιτών.
Σε κάθε περίπτωση η συνεργασία με τους επιστήμονες, είναι αυτή που θα αξιολογεί κάθε στάδιο εφαρμογής των μέτρων.
Image
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε πως διασφαλίσαμε την πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα απαραίτητα είδη για την καθημερινότητά τους, στηρίξαμε την εφοδιαστική αλυσίδα, στηρίξαμε τη βιομηχανία, κάναμε ελέγχους για την αισχροκέρδεια.
Στις 4 Μαΐου, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών μπαίνουν ξανά σε λειτουργία.
Επανέρχονται στην εργασία περίπου 68.500 εργαζόμενοι-επαγγελματίες.
Θα τηρηθούν μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα.
Η έναρξη λειτουργίας θα γίνεται από τις 10πμ ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους πελάτες.
Η απόσταση μεταξύ των εργαζομένων θα είναι δύο μέτρα.
Τα κομμωτήρια θα λειτουργούν με ραντεβού, όπως ραντεβού θα ισχύει και για τα ΚΤΕΟ.
Στα σούπερ μάρκετ συνεχίζει να ισχύει το ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, όπως και το 50% των πάγκων στις λαϊκές αγορές.
Στις 11 Μαΐου γίνεται επανεκκίνηση των υπολοίπων επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου και επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη.
Επαναλειτουργούν και οι σχολές οδηγών.
Στις 18 Μαΐου επαναλειτουργούν βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι, όπως και τα ζωολογικά πάρκα.
Επαναλειτουργεί και ο ΟΠΑΠ.
Την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, αλλά όχι εντός αυτών η εστίαση. Καφετέριες και εστιατόρια επαναλειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους, με μέγιστη συμμετοχή ανά τραπέζι τέσσερα άτομα.
Image
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, τόνισε ότι στο δημόσιο συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εργασία, η εκ περιτροπής εργασίας και η σταδιακή προσέλευση 7,8,9πμ, αλλά και αντίστοιχη αποχώρηση.
Οι δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας.
Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη.
Επίσης συνεχίζει να ισχύει η ειδική άδεια παρακολούθησης, όπως και η ειδική άδεια για ευπαθείς ομάδες.
Ενθαρρύνουμε την ψηφιακή συναλλαγή με το δημόσιο, τόνισε και προανήγγειλε επέκταση των σχετικών εφαρμογών, ενώ όσοι δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες συναλλαγές, θα κλείνουν ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες.
Στον αθλητικό τομέα ανοίγουν με την τήρηση των σχετικών κανόνων οι ανοιχτοί αθλητικοί χώροι, αλλά όχι ακόμα τα κλειστά γυμναστήρια.
Image
Ο Γ. Κεφαλογιάννης υφυπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στους όρους υγειονομικής προστασίας στις μετακινήσεις λέγοντας ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας για τους εργαζόμενους και τους επιβάτες, αύξηση των συχνοτήτων των δρομολογίων, ώστε να μπορεί να τηρείται το μέτρο της απόστασης.
Ανέφερε τους χρόνους συχνοτήτων των δρομολογίων στη νέα φάση σε σχέση με την προϋπάρχουσα.
Θα συνεχιστούν οι απολυμάνσεις στα ΜΜΕ και η σήμανση στους σταθμούς.
Προέτρεψε όσους μπορούν να χρησιμοποιούν το ΙΧ να το πράξουν ώστε να αποσυμφορηθούν οι συγκοινωνίες, ενώ ο οδηγός θα μπορεί να έχει άλλα δύο άτομα μέσα στο ΙΧ.
Επίσης θα ανακοινωθούν ημερομηνίες-παρατάσεις για διπλώματα και ΚΤΕΟ.
Επίσης θα γίνει επανασχεδιασμός γραμμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού.
Image
Για το ΕΣΥ ο υφυπουργός Υγείας. Β. Κοντοζαμάνης, τόνισε πως τα μέτρα που πάρθηκαν ήταν ώστε να γίνει λειτουργικό το σύστημα και αυτό επετεύχθη.
Επίσης σημείωσε την ανάγκη τήρησης και στο μεταβατικό στάδιο της υγιεινής των χεριών, της χρήσης μάσκας, της τήρησης των αποστάσεων.
Τα νοσοκομεία αναφοράς συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Από τη Δευτέρα τα νοσοκομεία ξαναμπαίνουν στην κανονική τους λειτουργία και επαναπρογραμματίζονται τα αναβληθέντα χειρουργεία, ενώ θα λειτουργήσουν και τα ιατρεία.
Συνεχίζεται το σχέδιο αύξησης κλινών ΜΕΘ και οργάνωσης αποθεμάτων υγειονομικού υλικού.
Αυξάνεται η δυνατότητα μοριακών ελέγχων.
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε ότι πρέπει να μείνουμε υπεύθυνοι αλλά και ρεαλιστές γιατί ο ιός παραμένει δίπλα μας, λέγοντας ότι μέχρι τις 4 Μαΐου, μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της παραμονής στο σπίτι για να συνεχίσει η επιτυχία του σπασίματος της αλυσίδας εξάπλωσης του ιού. Από τις 4 Μαΐου, από το μένουμε σπίτι μπαίνουμε στην κινητικότητα, αλλά με τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και τους περιορισμούς λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όλα αυτά θα αξιολογούνται καθημερινά σε συνεργασία με τους επιστήμονες και θα κρίνουν τα επόμενα στάδια. Η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας.

Τις γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθούν οι πολίτες παρουσίασε η κυβέρνηση:

Χρήση μάσκας

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.
Και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων
-Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ
-Άτομα 3ης ηλικίας (ισχυρή σύσταση για συνέχιση του «Μένουμε Σπίτι»)

Κυκλοφορία

-Σύσταση για χρήση ΙΧ, αναστολή δακτυλίου για τις μετακινήσεις του πληθυσμού στην Αθήνα και ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, με στόχο την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ κατά το πρώτο κρίσιμο δίμηνο
-Πρόβλεψη για χρήση των ΜΜΜ κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) μόνο από εργαζόμενους για προσέλευση και αποχώρηση από εργασία
-Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12πμ έως τις 6πμ.

Εργασία

-Δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ
- Δημόσιοι υπάλληλοι σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ
-Υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα (πλην τραπεζών, σούπερ μάρκετ και φούρνων) σε δύο κύματα από τις 9πμ έως τις 10πμ
-Ωρα έναρξης εμπορικών καταστημάτων
-Σύσταση για τηλεργασία στο δημόσιο (πλην Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, Εθνικού Συστήματος Υγείας) και τον ιδιωτικό τομέα για το 70% των εργαζομένων κατά τον μήνα Μάιο
-Δυνατότητα αναστολής εργασίας για τους γονείς με παιδιά έως 15 ετών
-Επιβολή ορίου στις επιχειρήσεις που ανοίγουν να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.

Πόσα άτομα θα επιτρέπονται σε κάθε κατάστημα - Με βάση τα τετραγωνικά μέτρα θα επιτρέπεται η είσοδος.

Τους κανόνες με τους οποίους θα επιτρέπεται η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα που θα ανοίγουν παρουσίασε η κυβέρνηση.
Όπως δημοσιοποιήθηκε:
-Κατάστημα ως 20 τμ: 4 ατομα
-Κατάστημα 20 – 100 τμ.: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τμ
-Κατάστημα άνω των 100 τμ.: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15
Δηλαδή σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπονται 12 άτομα συν 2 άτομα (πελάτες και υπάλληλοι).
Τον Ιούνιο που θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα θα επιτρέπεται ένας επισκέπτης ανά 20 τ.μ. και θα ισχύουν στα επιμέρους καταστήματα οι παραπάνω κανόνες.

Τι θα ισχύει εφεξής στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τους κανόνες που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Το πακέτο περιλαμβάνει:
-Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό.
Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.
-Υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.
-Αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:
-Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.
-Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
-Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.
Οι συχνότητες αυτές θα βελτιωθούν σε δεύτερο στάδιο, σε συνάρτηση με την περαιτέρω άρση των περιορισμών.
Όπως είπε ο υπουργός εξετάζεται η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένων από τους Οργανισμούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε άλλον φορέα.
Ως επιπλέον μέτρο για αποφυγή του συνωστισμού αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζόμενων στη Δημόσια Διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες: (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.)
Επιπρόσθετα για να διευκολυνθούν οι πολίτες ανακοινώθηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για το Μάιο και η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ.
Για τα ταξί εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.
Όπως είπε επίσης ο υπουργός «πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πύκνωση στο μέτρο του δυνατού των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα. Ειδικότερα, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα».

Στους 138 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της νόσου ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο (28/4) καταγράφηκαν 32 νέα κρούσματα, εκ των 13 από τα νέα κρούσματα αφορούν επαναπατρισθέντες ή σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.566, εκ των οποίων το 55,6% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 588 (22,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.262 (49,2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τους νοσούντες, 40 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών, εκ των οποίων 12 (30%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 87,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Image
Επιπλέον, 70 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 138 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Image
Από τους θανόντες, 36 (26,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 90,6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 69.833 κλινικά δείγματα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης