Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Τσουνάμι» πτωχεύσεων απειλεί τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες

«Τσουνάμι» πτωχεύσεων απειλεί τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες
Χιονοστιβάδα κόκκινων δανείων καταπλακώνει τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες
Χιονοστιβάδα πτωχεύσεων και αθετήσεων πληρωμών απειλεί να γονατίσει εκ νέου τον πολύπαθο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, μια κατάσταση που είναι απότοκο των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Την Τρίτη 28 Απριλίου, οι τραπεζικοί γίγαντες HSBC Holdings και Banco Santander δέχτηκαν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής χτύπημα σε ό,τι αφορά τον ισολογισμό τους και τις χορηγήσεις δανείων στις οποίες έχουν προβεί.
Η HSBC, όπως ανακοίνωσε, θα έχει ζημίες ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του κορωνοϊού.
Μάλιστα, η τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις σχετικά με τα κέρδη το α’ τρίμηνο του 2020 καθώς το απόθεμα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πενταπλασιάστηκε.
Οι προβλέψεις για ζημίες επί δανείων «απογειώθηκαν» κατά 420% (3 δισεκατομμύρια ευρώ), με τη διαμορφωθείσα κατάσταση να θυμίζει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, καθώς η τράπεζα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια πλημμύρα πτωχεύσεων, που οφείλεται στο lockdown και στην παύση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε αντίθεση με τις αμερικανικές τράπεζες, οι οποίες έδωσαν μια κάπως «συντηρητική» εικόνα σχετικά με τις ζημιές που αναμένουν, τα στελέχη της HSBC δεν είχαν πρόβλημα να ανακοινώσουν πως τα χειρότερα έρχονται, με τις προβλέψεις για ζημίες επί δανείων να εκτιμώνται από 7 δισεκατομμύρια δολάρια έως 11 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά και η Credit Suisse, την εβδομάδα που πέρασε, αναθεώρησε τις προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένει να αυξηθούν κατά 600%.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η UBS προβλέπει αύξηση των κόκκινων δανείων, ενώ η Banco Santander αναμένει επιπλέον ζημίες 1,6 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης