Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ουδέτερη πλέον η HSBC για το ελληνικό χρηματιστήριο - "Επιφανειακά" φθηνές οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών - Στο 6% η ύφεση

tags :
Ουδέτερη πλέον η HSBC για το ελληνικό χρηματιστήριο -
Στο 6% η ύφεση της Ελλάδας το 2020, σύμφωνα με την HSBC
Τη σύσταση της "ουδετερότητας" (neutral) δίνει για το ελληνικό χρηματιστήριο η HSBC, καθώς όπως αναφέρει ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς μετοχών παραμένει ο εύθραυστος ελληνικός τραπεζικός τομέας.
Για να μπορέσει να ανακάμψει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας, απαιτείται βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από την οικονομική ανάκαμψη.
Ειδικότερα, στην τελευταία 106σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η HSBC, επιβεβαιώνει ότι αντί η Ελλάδα να προσπαθεί για τη συνέχιση της ανάκαμψης που άρχισε το 2019, πλέον το σοκ του COVID-19 θα ωθήσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση.
Η Αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο τουρισμός.
Οι τουριστικές εισπράξεις αντιπροσωπεύουν ελαφρώς λιγότερα από το 10% του ΑΕΠ και ο τομέας οδηγεί σχεδόν το 20% της οικονομίας.
Τα τελευταία χρόνια ο τομέας αναπτύσσεται σχεδόν με διψήφιο ρυθμό.
Μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 5%.
Η πανδημία θα μπορούσε επίσης να βλάψει την οικονομία μέσω άλλων καναλιών, όπως η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και ο PMI παραγωγής.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC αναμένει πλέον ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος (από 2,3% ανάπτυξη που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση), ενώ το 2021 αναμένεται ανάπτυξη 5,8% (από 2,1%).
Image
Παράλληλα, σύμφωνα με την HSBC η κρίση του κορωνοϊού επηρεάζει τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο στήριξης αξίας 5% του ΑΕΠ, αλλά τα έσοδα θα είναι επίσης ασθενέστερα.
Πλέον η εκτίμηση είναι για πρωτογενές έλλειμμα -1,5% του ΑΕΠ, από πλεόνασμα 3,5% πέρυσι.
Όσον αφορά την αποτίμηση και εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ελληνικές τράπεζες, σαφώς στην επιφάνεια φαίνονται φτηνές, καθώς διαπραγματεύονται στο 5,5x σε όρους ΡΕ και 0,2x σε όρους P/BV με βάση τις εκτιμήσεις του 2020.
Ωστόσο, χωρίς να επιβεβαιωθεί η οικονομική ανάκαμψη φέτος, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τα κέρδη θα επιδεινωθούν - και ο τομέας ξεκινά ήδη από μια ευάλωτη θέση.
Image
Μπορεί η Ελλάδα να συμμετάσχει σε ένα ευρύτερο trading - αλλά κατά την άποψη της HSBC - αυτό θα έχει νόημα εάν οι επενδυτές εστιάσουν σε εισηγμένες με ισχυρότερη θέση ισολογισμού.
Για τους παραπάνω λόγους συστήνει ουδετερότητα για τις ελληνικές μετοχές.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης