Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζεται το μακελειό στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου - Σε ελεύθερη πτώση και το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020

Συνεχίζεται το μακελειό στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου - Σε ελεύθερη πτώση και το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020
Η αγορά πετρελαίου είναι έτοιμη για μία επανάληψη της προηγούμενης εβδομάδας, μονο που αυτή τη φορά θα υποφέρει το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent
Μετά το μακελειό της περασμένης εβδομάδας στο αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI), καθώς το προθεσμιακό συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου 2020 έληξε, και καθώς το μεγαλύτερο fund στις Ηνωμένες Πολιτείες (United States Oil Fund) προκάλεσε χάος μεταξύ των προθεσμιακών συμβολαίων και των τιμών spot, φαίνεται ότι είμαστε έτοιμοι για ένα deja vu αυτή την εβδομάδα.
Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή την εβδομάδα, το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent παραδόσεως Ιουνίου 2020 είναι αυτό που θα υποφέρει.
«Ορισμένες από τις καθοδικές πιέσεις, ειδικότερα στο προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου, αφορούν την αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας», δήλωσε ο αναλυτής της Again Capital, John Kilduff, προσθέτοντας ότι «αυτή η εξέλιξη δεν έρχεται μόνο λόγω του USO, αλλά και εξαιτίας του περιορισμού χρηματιστηριακών εταιρειών να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ορισμένα συμβόλαιο για το αργό».
«Η σύνδεση του προθεσμιακού συμβολαίου για τον Ιούνιο με τις συνθήκες υπερπροσφοράς και την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων θα οξυνθεί», επεσήμανε ο κ. Kidluff.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, καθώς το συμβόλαιο Ιουνίου για το Brent ολοκληρώνεται την Πέμπτη, και οποιαδήποτε συμβόλαια δεν έχουν κλείσει μέχρι τότε θα διακανονιστούν με βάση την τιμή που καθορίζει η Intercontinental Exchange και που αφορά τις πωλήσεις του αργού πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.
Αυτή τη στιγμή, οι φυσικές τιμές πωλήσης του πετρελαίου είναι αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τα μελλοντικά συμβόλαια, με την τιμή spot στο Brent να διαμορφώνεται στα 16 δολ. ανά βαρέλι την περασμένη Παρασκευή.


Ωστόσο, οι κινήσεις του USO ασκούν πιέσεις και στα μελλοντικά συμβόλαια του αμερικανικού WTI, και ιδιαίτερα στο συμβόλαιο Ιουνίου, το οποίο υποχώρησε ενδοσυνεδριακά σήμερα κατά -15% στη ζώνη των 10 δολαρίων ανά βαρέλι.


Σημειώνεται ότι το United States Oil Fund άλλαξε την πολιτική επενδύσεων πέντε φορές κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα.


Παράλληλα, το USO προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αποτίμηση του πετρελαίου μπορεί να εμφανίσει αποκλίσεις σε σχέση με τις υποκείμενες τιμές στο πετρέλαιο, αναγνωρίζοντας ότι η προσοχή του αυτή τη στιγμή είναι λιγότερο επικετρωμένη στο αμερικανικό WTI.
Όλα τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι έχουμε περάσει το μάτι του κυκλώνα, καθώς η Goldman Sachs αναμένει από τις αγορές να δοκιμάσουν την αποθηκευτική τους ικανότητα τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντική μεταβλητότητα με περισσότερες καθοδικές πιέσεις, μέχρι η ζήτηση να αντισταθμίσει την προσφορά.
Χωρίς να υπάρχει χώρος για την αποθήκευση του πετρελαίου, η προσφορά δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να σταματήσει σύμφωνα με τις αναμενόμενες απώλειες στη ζήτηση.
Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να δούμε μία ακόμα «σφαγή» όπως αυτή της περασμένης Δευτέρας, με τους παραγωγούς να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν τους ίδιους τους αγοραστές προκειμένου αυτοί να πάρουν στην κατοχή τους το επιπλέον πετρέλαιο.
Οι αποθηκευτικοί χώροι παγκοσμίως θα γεμίζουν μέσα στις επόμενες ημέρες έαν οι παραγωγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές της παραγωγής τους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης