Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, ήρθε ο κορωνοϊός - Το δίλημμα με τον τουρισμό

CNBC: Στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, ήρθε ο κορωνοϊός - Το δίλημμα με τον τουρισμό
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% το 2020
«Η Ελλάδα πέρασαν 10 χρόνια σκεπτόμενη ότι τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε χειρότερα, μετά ήρθε ο κορωνοϊός».
Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του CNBC για το πλήγμα του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία τη στιγμή που η χώρα έβγαινε από την κρίση.
«Η αισιοδοξία είχε μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα έπειτα από 10 χρόνια σοβαρής οικονομικής δυσκολίας, κάποιων κοινωνικών αναταραχών και ζοφερών οικονομικών προοπτικών.
Αλλά η πανδημία προκαλεί στους Έλληνες περισσότερες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον τους» αναφέρεται.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και δηλώσεις από Έλληνες πολίτες, όπως ο 34χρονος Βασίλης ο οποίος επισημαίνει «αναμένω ότι θα έρθει κάποια ανεργία» δήλωσε στο CNBC.
Ο ίδιος εργαζόταν στον κλάδο του τουρισμού για 11 έτη και τα τελευταία τρία χρόνια εργαζόταν ως ξεναγός.
«Φέτος το καλοκαίρι περιμέναμε ότι θα είναι η καλύτερη σεζόν.
Τώρα είναι μόνο ο κορωνοϊός» επισημαίνει ο ίδιος και δηλώνει ότι «ακόμα και στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, είχα δουλειά».
Το CNBC αφού περιγράφει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει ότι το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1,9% το 2019 και η ανεργία διαμορφώθηκε στο 17,3% πολύ πιο κάτω από το 27,5% του 2013.
Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να ανατρέψει αυτή τη μέτρια ανάκαμψη.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά  10% και η ανεργία να διαμορφωθεί στο 22,3%.
«Η νόσος COVID έρχεται να εκτροχιάσει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει η Αθανασία Κοκκινογένη από την εταιρεία ερευνών DuckerFrontier.
«Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες της Ευρώπης που επέβαλαν αυστηρά μέτρα lockdown για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Δύο Βρετανοί ειδικοί στον τομέα της υγείας δήλωσαν στο CNBC ότι αυτή η προσέγγιση συνέβαλε στον σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα της Μεσογείου.
Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα έχουν παγώσει την τουριστική βιομηχανία» επισημαίνεται στο δημοσίευμα του CNBC.
«Ο τουρισμός αποτελεί το21% της ελληνικής οικονομίας.
Λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα παραμένει κλειστή σε τουρίστες από την ΕΕ ή και εκτός... με ορατό τον κίνδυνο απότομης ύφεσης για την ελληνική οικονομία και τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών» λέει η κ. Κοκκινογένη.

Το δίλημμα του τουρισμού

Ωστόσο, όσον αφορά τον τουρισμό υπάρχει το εξής δίλημμα: χωρίς τουρίστες η βιομηχανία δεν λειτουργεί, αλλά την ίδια στιγμή οι τουρίστες αυξάνουν τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό «η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να αναπτύξει ένα κοινό σε μέτρων υγείας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων τουριστών, ενώ την ίδια στιγμή προστατεύονται οι εγχώριοι εργαζόμενοι.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης