Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Εκτόξευση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων στο α΄ τρίμηνο 2020

ΕΚΤ: Εκτόξευση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων στο α΄ τρίμηνο 2020
Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει την οικονομία, ως εκ τούτου αυξάνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια
Μεγάλη αύξηση της ζήτησης δανείων από επιχειρήσεις κατέγραψαν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ αναμένουν περαιτέρω άνοδο στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει την οικονομία, όπως προκύπτει από την έρευνα τραπεζικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι πιστωτικοί κανόνες, δηλαδή τα εσωτερικά κριτήρια των τραπεζών για την έγκριση δανείων, έγιναν πιο αυστηροί, αλλά αυτή η επιδείνωση ήταν «μικρή» σε σύγκριση με την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και την κρίση χρέους που ακολούθησε στην Ευρωζώνη, αναφέρει η έρευνα.
«Η ζήτηση δανείων ή η χρήση πιστωτικών γραμμών από τις επιχειρήσεις εκτινάχθηκε στο πρώτο τρίμηνο, λόγω των έκτακτων αναγκών ρευστότητας των εταιρειών.
Στο δεύτερο τρίμηνο, η ζήτηση επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, στο υψηλότερο καθαρό υπόλοιπο από την έναρξη της έρευνας το 2003», αναφέρει η ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι πιστωτικοί κανόνες για τις επιχειρήσεις πιθανόν θα χαλαρώσουν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, με τη βοήθεια των μέτρων ρευστότητας της ΕΚΤ και των κρατικών εγγυήσεων, σύμφωνα με την έρευνα της κεντρικής τράπεζας που έγινε σε 144 τράπεζες από τις 9 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, στο αποκορύφωμα των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Ευρώπη.
Για τα νοικοκυριά, οι πιστωτικοί κανόνες έγιναν αυστηρότεροι από ότι για τις επιχειρήσεις και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί στο δεύτερο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης