Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή σε τράπεζες +7% και ΧΑ +1,41% στις 634 μον., κρίσιμες οι 650 μον. - Τον Μάιο η αγορά θα ξαναδεί τις 580-550 μον.

Μη πειστική αναλαμπή σε τράπεζες +7% και ΧΑ +1,41% στις 634 μον., κρίσιμες οι 650 μον. - Τον Μάιο η αγορά θα ξαναδεί τις 580-550 μον.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τις 630 μονάδες με έντονα τα σημάδια αδυναμίας να κινηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των 650 μονάδων   
(upd14)Μη πειστική αναλαμπή καταγράφηκε στη χρηματιστηριακή αγορά, στις 634 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες με κέρδη έως +7% και με κύριο χαρακτηριστικό την έντονη μεταβλητότητα ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +3,57% και της Motor Oil +3,27%.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στις ανακοινώσεις  για τη μερική άρση των μέτρων που θα απευθύνει ο Κ. Μητσοτάκης, σήμερα (28/4), στις 18:00 το απόγευμα αλλά με έντονη την επιφυλακτικότητα για την επόμενη ημέρα....

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το lockdown δεν μπορεί να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κυρίως λόγω των δραματικών επιπτώσεων στην οικονομία  ενώ η επανεκκίνηση των οικονομιών παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, παρά σε μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συνεδριάσεις της FED που ξεκινά σήμερα 28/4 και της ΕΚΤ στις 30/4, καθώς και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στις ΗΠΑ την Τετάρτη 29/4 και στην ΕΕ την Πέμπτη 30/4 με έντονες τις προσδοκίες για επιπλέον μέτρα τόνωσης των οικονομιών  
Παρά τις προσδοκίες για την ανακοίνωση νέων μέτρων τόνωσης των οικονομιών από την  ΕΚΤ στις 30/4 εντούτοις δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια μορφής παρέμβαση, αν και θα τονίσει η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα… σε αυτή την φάση θα αξιολογήσει πως αφομοιώνουν τις παρεμβάσεις της οι αγορές.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έως σήμερα έχει ανακοινώσει το Πρόγραμμα Πανδημίας 750 δισεκ. το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να το αυξήσει στα 1,25 τρισεκ. ευρώ όχι όμως άμεσα….ενώ  στις 7 Απριλίου η ΕΚΤ επίσης προέβη σε νέα παρέμβαση και βεβαίως στις 22 Απριλίου όπου ανακοίνωσε αποδοχή ομολόγων ως εγγύηση και κάτω από την επενδυτική βαθμίδα έως ΒΒ.
Από την άλλη, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ανακοινώσεις στις 30 Απριλίου νέας επέκτασης του προγράμματος Πανδημίας κατά 500 δισεκ. στα 1,25 τρισεκ. αλλά πηγές δεν επιβεβαιώνουν τέτοιο σχεδιασμό σε αυτή την φάση καθώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μια επόμενη φάση
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες διασπώντας τις 630 μονάδες αλλά με έντονα τα σημάδια αδυναμίας να κινηθεί στα υψηλότερα επίπεδα των 650 μονάδων ενώ παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει προς το παρόν εκτονωθεί τον Μάιο θα ξαναδούμε τις 580-550 μονάδες.
Στις τράπεζες, με έντονη μεταβλητότητα, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +6,66% και ακολούθησαν Eurobank +5,37%, Alpha Bank +5,25% και Πειραιώς +1,46%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν  Aegean +6,67%, Coca Cola +3,57% και Motor Oil +3,27% ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,22% και Lamda -2,24%.
Τη σύσταση της "ουδετερότητας" (neutral) δίνει για το ελληνικό χρηματιστήριο η HSBC, καθώς όπως αναφέρει ο πυρήνας της ελληνικής αγοράς μετοχών παραμένει ο εύθραυστος ελληνικός τραπεζικός τομέας.
Για να μπορέσει να ανακάμψει ο τραπεζικός κλάδος της χώρας, απαιτείται βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και αυτό με τη σειρά του εξαρτάται από την οικονομική ανάκαμψη.
Μετά τις υποβαθμίσεις των προοπτικών της Ελλάδος από θετικές σε σταθερές και όχι της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης, Fitch, Standard and Poor’s, DBRS και η Moody’s στις 8/5 θα υποβαθμίσει μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες σε αρνητικές αλλά δεν θα μεταβάλλει την πιστοληπτική ικανότητα που θα παραμείνει αμετάβλητη σε Β1.
Οι οίκοι αξιολόγησης που υποβάθμιζαν με μεγάλη ευκολία την Ελλάδα το διάστημα 2011 με 2016… για λόγους λιγότερο σοβαρούς από ότι την τρέχουσα περίοδο με τον κορωνοιό… απέναντι σε ένα σοκ κάνουν τα στραβά μάτια και ενώ βλέπουν ύφεση -8% σε ένα έτος, πλήρη δημοσιονομική εκτροπή, αύξηση χρέους… επικαλούνται την ανάπτυξη την εθνικής οικονομίας το 2021.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ έχει στείλει άμεσα ή έμμεσα μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης, φάνηκε στην περίπτωση της Ιταλίας, της Ελλάδος και της Πορτογαλίας.
Έντονη νευρικότητα καταγράφει σήμερα Τρίτη (28/4) το πετρέλαιο, καθώς η αγορά εξακολουθεί να παραμένει αντιμέτωπη με την παγκόσμια υπερπροσφορά και την έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Ειδικότερα η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει οριακή άνοδο +1,2% στα 11,8 δολ. ανά βαρέλι από -20% ενοσυνεδριακά , ενώ το Brent στο +1% στα 23 δολ. ανά βαρέλι από -7%.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων καταγράφεται σταθεροποίηση, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,16% και το ιταλικό 10ετές στο 1,73% με το μεταξύ τους spread στις 43 μονάδες.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 257 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 11767 από 12521 μονάδες χθες 27/4.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,83% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,01%.
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Coca Cola, Motor Oil και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψες το υψηλό της ημέρας στο +1,56%.   
Στις δημοπρασίες, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική +6,66% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο  +5,33% κλείνοντας τελικά στις 349,95 μονάδες με κέρδη +5,12%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,41% στις 634 μονάδες έχοντας υψηλό στις 635,92 μονάδες και χαμηλό στις 626,09 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμέννος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 48,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 36,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,15 εκατ. ευρώ και όγκου 6,15 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Αlpha Bank διακίνησε 5,45 εκατ. τεμάχια αξίας 4 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 144 χιλ. τεμάχια αξίας 1,15 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 634 μονάδες, διασπώντας τις 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 550 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 349 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 350 μονάδων και ακολουθούν οι 380 και οι 420 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται στις 300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Μέχρι τώρα και με χρονικό ορόσημο μετά το 2015, δεν έχει έρθει κανείς νέος μακροπρόθεσμος επενδυτής να τοποθετηθεί σε ελληνική τράπεζα.
Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι ξένοι που ήρθαν στην Ελλάδα είναι επενδυτές στα NPEs που τώρα πιέζουν να αλλάξουν τους όρους των συμφωνιών επί τα χείρω.
Το πιο σημαντικό στοιχείο τα NPEs δηλαδή το κακό παρελθόν των ελληνικών τραπεζών ήταν η νούμερο ένα ξένη επένδυση στην Ελλάδα, αυτό ονομάζεται αποτυχία.
Το ακόμη χειρότερο όμως είναι ότι λόγω του κορωνοιού θα προκύψουν νέα NPEs στην Ευρώπη – ακόμη και με τα ελαστικά κριτήρια – και θα υπάρξει διασπορά ενδιαφέροντος των hedge funds όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά NPEs.
Τα ελληνικά προβληματικά δάνεια θα αποκτήσουν ανταγωνισμό.
Την ίδια στιγμή τα mezzanine bonds τα μεσαία ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον… σε αυτή την φάση είναι μηδενικό, οπότε γίνονται και πιο δύσκολες οι τιτλοποιήσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες  εν μέσω ρίσκου, πέραν των εγγυημένων ομολόγων – και αυτά υπό όρους – δεν θα χορηγήσουν νέα δάνεια.
Το κεφαλαιακό μαξιλάρι ανέρχεται σε 10 δισεκ. το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί καμία τράπεζα δεν θα ρισκάρει να δαπανήσει… κεφάλαια που στην κυριολεξία είναι μηδέν.
Προ κορωνοιού με τα ελάχιστα όρια συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας SREP και με τις τιτλοποιήσεις NPEs που απαιτούσαν 5-6 δισεκ. οι τράπεζες είχαν μηδενικό κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Ποια διοίκηση θα ρισκάρει να δαπανήσει κεφάλαιο που επί της ουσίας γνωρίζει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Η επικαιρότητα

Με σταθερά ανοδική την πορεία του κορωνοϊού, αν και η εξάπλωση του δείχνει να έχει μικρότερη δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περισσότερα κράτη στον κόσμο, σε Ευρώπη αλλά και μια σειρά από Πολιτείες στις ΗΠΑ αίρουν μέρος των περιοριστικών τους μέτρων σε μια προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια διαβεβαίωση πως το σχέδιο τους θα λειτουργήσει και δεν θα προκαλέσει μια νέα αναζωπύρωση και ένα ακόμα κύμα κρουσμάτων που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό και για την οικονομία και για τη δημόσια υγεία.
Ωστόσο, ελπίδες γεννά ένα νέο τεστ διάγνωσης αντισωμάτων, που δημιούργησε εργαστήριο Πιέρ Σαρνό στη Γαλλία, το οποίο προσδιορίζει τον βαθμό ανοσίας όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να οδηγήσει στην πλήρη χαλάρωση των μέτρων.
Βάσει του τελευταίου απολογισμού, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, οι νεκροί έχουν προσεγγίσει τους 212 χιλιάδες ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ξεπέρασαν του 902 χιλιάδες.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 988.469 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 56.253 οι νεκροί.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 210.773 και 23.822 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 26.977 νεκρούς και 199.414 κρούσματα.
Στους 138 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 2.534 από την επιδημία του κορωνοϊού και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό, απογευματινό διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα παρουσιάσει και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα, αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τρίτη (28/4) οι ασιατικές αγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τη σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομιών και τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,06%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,19%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,90% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,59%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν σήμερα Τρίτη (28/4) στις ευρωπαϊκές αγορές, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεδριάσεις των Fed και EKT, στην αγορά πετρελαίου, καθώς και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.
Οι επενδυτές αναμένουν αργότερα εντός της ημέρας τη διήμερη συνεδρίαση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εκτιμήσεις της Fed για την τρέχουσα ύφεση της οικονομίας στις ΗΠΑ και τις προοπτικές ανάκαμψης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο MIB στο Μιλάνο στο +2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,8%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P στο +1,2% και ο Nasdaq στο +0,75%
Με μικρά κέρδη +0,59% στα 18,65 δολάρια κινείται το ETF GREK, μετά το reverse split, που τέθηκε σε ισχύ σήμερα (28/4), με αναλογία 1 νέα προς 3 παλαιές.
Ειδικότερα, μετά το reverse split που πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 6,15 δολαρίων, η νέα τιμή άρχισε στα 18,45 δολάρια.

Κέρδη στις τράπεζες με έντονη μεταβλητότητα και με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +6,66%

Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες καταγράφοντας έντονη μεταβλητότητα ενδοσυνεδριακά ενώ η Εθνική έκλεισε με τα μεγαλύτερα κέρδη +6,66% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,29 ευρώ, με άνοδο +6,66% με όγκο 5,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6820 ευρώ, με άνοδο 5,25%, με όγκο 17,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2530 ευρώ, με άνοδο +1,46% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 547 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3751 ευρώ, με άνοδο +5,37% με όγκο 12,4 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6 30 ευρώ, με πτώση -1,87% και με κεφαλαιοποίηση 305 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,23 ευρώ, με άνοδο +2,22% και όγκο 488 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,94 ευρώ, με πτώση -2,27% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25  με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean, Coca Cola, Motor Oil, Viohalco, Τιτάνας..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda, ΕΥΔΑΠ....
H Coca Cola έκλεισε στα 23,82 ευρώ, με άνοδο +3,57% και κεφαλαιοποίηση στα 8,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,84 ευρώ, με άνοδο +1,2% και αποτίμηση 5,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,67 ευρώ, με πτώση -1,48% και αποτίμηση 619 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,15 ευρώ, με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 499 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,04 ευρώ με άνοδο +1,01% και αποτίμηση 2,69 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με άνοδο 2,69% και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,17 ευρώ με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με άνοδο +3,27% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,04 ευρώ με άνοδο +0,57% και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,12 ευρώ με άνοδο +2,69% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,55 ευρώ, με πτώση -1,5% και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,45 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 179 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0718 ευρώ, με άνοδο +2,87% και κεφαλαιοποίηση 67 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,16% μετά την χαλαρή υποβάθμιση σε Ελλάδα και Ιταλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα μετά την βελτίωση λόγω της χαλαρής υποβάθμισης των οίκων αξιολόγησης της Ελλάδος και της Ιταλίας…. οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής.
Στην Ελλάδα, Fitch, Standard and Poor’s και DBRS υποβάθμισαν τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές παρά την ύφεση από -5% έως -9% που εκτιμούν για το 2020.
Αντίστοιχα και στην Ιταλία υποβάθμισαν τις προοπτικές χωρίς να αλλάξει η βαθμολογία, η χώρα παραμένει ούτως ή άλλως σε επενδυτική βαθμίδα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,16% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,73%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,16% με το αμερικανικό 10ετές 0,66% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 43 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,40% με απόδοση αγοράς 1,51% και απόδοση πώλησης 1,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,59%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,67% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,87%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 99,88 μονάδες βάσης και απόδοση 2,02%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 111,53 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12% με απόδοση αγοράς 2,16% και απόδοση πώλησης 2,08%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,88 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14% με απόδοση αγοράς 2,18% και απόδοση πώλησης 2,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,72 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,69 μονάδες βάσης και 2,14% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,38 μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,38%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 262 μονάδες βάσης από 258 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 257 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 11767 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,57% ή 257 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,73%  

Οριακή ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και της Ιταλίας απόρροια της χαλαρής υποβάθμισης μόνο των προοπτικών της χώρας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Απριλίου στο 1,73%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/4/2020 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,99% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,73% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,01%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης