Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βank of New York Mellon, Nomura: Η ΕΚΤ δεν θα παραβιάζει για καιρό τους κανόνες, μέσα στο 2021 η απόσυρση – Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα

Βank of New York Mellon, Nomura: Η ΕΚΤ δεν θα παραβιάζει για καιρό τους κανόνες, μέσα στο 2021 η απόσυρση – Τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα
Οι κεντρικές τράπεζες ΕΚ και FED έχουν προχωρήσει σε πολλές θεσμικές υπερβολές και αλλάξει παραδοχές και κανόνες....
Η ΕΚΤ δεν θα παραβιάζει για καιρό τους κανόνες, μέσα στο 2021 η απόσυρση όλων των θεσμικών ακροβασιών εκτιμούν η αμερικανική επενδυτή τράπεζα Bank of New York Mellon και η Nomura στελέχη των οποίων μίλησαν ανεπίσημα στο bankingnews.
Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο, οπότε πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να καρπωθεί κυρίως ρευστότητας μέσω του προγράμματος Πανδημία.
Η ΕΚΤ για να βοηθήσει κράτη και τράπεζες, παραβίασε κανόνες.
Δεν μπορεί να επικριθεί καθώς ο στόχος ήταν ο μετριασμός του σοκ του κορωνοιού.
Ωστόσο η ΕΚΤ αλλά και οι αγορές δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κανόνες για καιρό.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να ήταν τα νέα δεδομένα στο μέλλον αλλά είναι σίγουρο ότι αυτό δεν θα συμβεί.
Γνωρίζουν όλοι ότι έχουν παραβιάσει πλαίσια αρχών και κανόνων που επί πολλά χρόνια ζυμώνονταν, οπότε κατά την επιστροφή στην κανονικότητα είναι βέβαιο ότι μέσα στο 2021 η ΕΚΤ θα αρχίζει να αποσύρει τις θεσμικές ακροβασίες της.  

Το χρονοδιάγραμμα

1)Στα μέσα 2021 αποσύρονται, ελαστικά κριτήρια για κεφάλαια και NPEs στις τράπεζες.
2) Το waiver που αφορά την Ελλάδα τέλη 2020 θα αποσυρθεί.
3)Η παραβίαση κανόνων investment grade θα ανακληθούν Σεπτέμβριο 2021

Το μέτρο σύγκρισης

Οι κεντρικές τράπεζες ΕΚ και FED έχουν προχωρήσει σε πολλές θεσμικές υπερβολές και αλλάξει παραδοχές και κανόνες.
Οι αγορές αξιολογούν τα νέα δεδομένα, αλλά δεν θα πειθαρχήσουν τόσο εύκολα, ειδικά στο σκέλος των κεφαλαίων και των NPEs στις τράπεζες.
Μια τράπεζα θα αξιολογείται και με τα νέα ελαστικά κριτήρια αλλά πάντα η πραγματική σύγκριση θα είναι με τα παλαιά κριτήρια ειδικά στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και προβληματικών ανοιγμάτων.
Π.χ. μια τράπεζα στο τέλος του 2019 είχε συγκεκριμένο ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP και αυτό το κριτήριο δεν θα αλλάξει ακόμη και εάν υπάρχει ελαστικότητα στα κεφαλαιακά κριτήρια.
Το ίδιο θα ισχύει και στα NPEs τα οποία δεν μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες αυτά που προϋπάρχουν στις 90 ημέρες και τα νέα που θα αξιολογούνται στις 180 ημέρες.
Ο βασικός κανόνας είναι 90 ημέρες και ας έχουν ελαστικοποιηθεί τα κριτήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης