Τελευταία Νέα
Speculator

Οι μετοχές που νίκησαν τον κορωνοϊό και ποιες έχουν ακόμα… βαριά συμπτώματα

Οι μετοχές που νίκησαν τον κορωνοϊό και ποιες έχουν ακόμα… βαριά συμπτώματα
Μετοχές με αδύναμα θεμελιώδη, χαμηλή αποτίμηση και περιορισμένη εμπορευσιμότητα, καταγράφουν άνοδο από την αρχή του 2020
Η πρόσφατη αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά των 470 μονάδων ανέδειξε για μία ακόμη φορά μετοχές πολλών ταχυτήτων.
Πλέον μετά την άνοδο περίπου 150 μονάδων από τα χαμηλά σε επίπεδο γενικού δείκτη, οι μετοχές που έχουν μηδενίσει τις απώλειες ή έχουν οριακή πτώση έναντι των τιμών που είχαν στις αρχές του έτους είναι αρκετές.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι μετοχές όπου όχι μόνο έχουν ανακάμψει αλλά καταγράφουν και σημαντική άνοδο, χωρίς να μπορούν να τη δικαιολογήσουν.
Από την άλλη αρκετές είναι οι μετοχές που συνεχίζουν να καταγράφουν απώλειες σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς και να έχουν ακόμα δηλαδή βαριά συμπτώματα από τον κοροναϊό.
Στη λίστα με τις μετοχές που ανάρρωσαν πλήρως προστέθηκε η Πλαστικά Θράκης η οποία ανέκαμψε και κάλυψε όλες τις απώλειες σε σύγκριση με την τιμή που είχε στο τέλος του 2019.
Μία σειρά από λόγους δικαιολογούν την πορεία της.
Η είσοδος στην παραγωγή μασκών, η αναδιάρθρωση του ομίλου αλλά και η πορεία των τιμών του πετρελαίου έχουν δώσει ώθηση στη μετοχή.
Εταιρείες με αδύναμα θεμελιώδη αλλά και περιορισμένη εμπορευσιμότητα έχουν ανακάμψει πλήρως, δημιουργώντας ωστόσο κάποια ερωτηματικά, αν η αποτίμηση ακόμα και αν είναι τόσο χαμηλή μπορεί να δικαιολογηθεί από τα θεμελιώδη.
ΚΡΕΚΑ, Logismos, Βιοτέρ, CPI, Μινέρβα, Q&R και Μπήτρος έχουν άνοδο από την αρχή του έτους.
Η Μπήτρος πρόσφατα ανακοίνωσε τους νέους όρους στο deal με τη ΣΙΔΜΑ, ενώ και η τελευταία κατάφερε να ανακάμψει και να σβήσει όλες τις απώλειες.
Μετοχές που βρίσκονται υπό δημόσια πρόταση ή ολοκληρώθηκε και ετοιμάζεται η διαγραφή τους δεν έπαθαν ζημιά από την πανδημία.
Σελόντα, Νηρεύς και Περσεύς είναι αμετάβλητες έναντι της τιμής που είχαν στο τέλος του 2019, ενώ η Καράτζης έχει άνοδο 25%.
Μηδενικές σχεδόν είναι οι απώλειες για την Ελγέκα, την Προοδευτική και τη Flexopack, με την τελευταία να ανακοινώνει καλά αποτελέσματα και να διαθέτει καλή ρευστότητα και ελάχιστο καθαρό τραπεζικό δανεισμό.
Η είσοδος στα αντισηπτικά και το προϊόν συνολικά της Παπουτσάνης είναι οι αιτίες που η μετοχή καταγράφει οριακή άνοδο από την αρχή του έτους.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση μόνο η Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει άνοδο από την αρχή του έτους.
Η Lavipharm λόγω και των σημαντικών αγορών από το βασικό μέτοχο έχει άνοδο άνω του 10% από την αρχή του έτους.
Mermeren, Centric και Paperpack έχουν επίσης μικρές απώλειες.
Στον αντίποδα ισχυρά συμπτώματα του Covid-19 εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι μετοχές των τραπεζών.
Με την αγορά να καταγράφει απώλειες λίγο πάνω από 30% από την αρχή του έτους, οι τραπεζικές μετοχές έχουν σχεδόν διπλάσιες απώλειες, λόγω των ανησυχιών για νέα έκρηξη στα κόκκινα δάνεια.
Απώλειες μεγαλύτερες από αυτές της αγοράς εξακολουθούν να καταγράφουν οι μετοχές των MLS, Ελλάκτωρ (αν και έχει ενισχυθεί 90% σχεδόν από τα χαμηλά της), Fourlis και Viohalco.
Λίγο μεγαλύτερες απώλειες από αυτές της αγοράς καταγράφουν Aegean, Τιτάν, Motor Oil, ΔΕΗ, Autohellas και ΕΛΠΕ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης