Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη προσπερνά σιγά σιγά τον κορωνοϊό και ελπίζει σε ανάκαμψη

Η Ευρώπη προσπερνά σιγά σιγά τον κορωνοϊό και ελπίζει σε ανάκαμψη
Αρχίζει ξανά η οικονομική ζωή στην Ευρώπη
Η Ευρώπη επιπεδώνει σταδιακά την επιδημική καμπύλη του κορωνοϊού, ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Με αργά αλλά σταθερά βήματα οι ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που είχαν λάβει για να μην επιτραπεί στην πανδημία να εξαπλωθεί έτι περαιτέρω, με σκοπό να επανέλθει η ομαλότητα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, γενικότερα.
Η Ιταλία και η Ισπανία, οι βασικές εστίες της επιδημίας στη Γηραιά Ήπειρο, σύντομα θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν εξίσου γρήγορα, εκτός σημαντικού απροόπτου, η Γερμανία, η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες.
Η Ελβετία τη Δευτέρα 27 Απριλίου επέτρεψε σε μια σειρά από καταστήματα να ανοίξουν τις πόρτες τους, ενώ η Γαλλία και η Ισπανία, πιθανότατα, θα ανακοινώσουν την άρση του lockdown την Τρίτη 28 Απριλίου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, λοιπόν, παρουσιάζονται πρόθυμοι να κάνουν restart στις οικονομίες τους, καθώς μάλιστα οι οικονομικές επιπτώσεις από τα lockdowns είναι ανάλογες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, με περισσότερους από 110.000 θανάτους συνολικά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Τα κρούσματα στην Ισπανία αυξήθηκαν λιγότερο από 2.000 για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και η Γερμανία έφτασε στο σημείο αυτό για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η Ιταλία ανέφερε 1.739 νέες περιπτώσεις - ο χαμηλότερος ημερήσιος αριθμός σε επτά εβδομάδες.
Και ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες τώρα χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, η Αυστρία ήταν από τα πρώτα κράτη που ήρε το lockdown, χωρίς να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων.
Ο καγκελάριος Sebastian Kurz είπε ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα συνεχιστεί, αλλά υπενθύμισε στους Αυστριακούς ότι ο κίνδυνος δεν είχε ακόμη φύγει.
Η Αυστρία έχει ήδη προσφέρει πακέτα στήριξης άνω των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης των μισθών για περίπου 1,1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας (το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού).
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η πορτογαλική κυβέρνηση, που ετοιμάζεται για το μεγάλο reopening, με τις μάσκες προσώπου να είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Peter Altmaier, «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να πιστέψει ο κόσμος ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης