Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 30/4 η ΕΚΤ μετά από μπαράζ 4 παρεμβάσεων θα τηρήσει στάση αναμονής - Η αύξηση του πλάνου Πανδημίας κατά 500 δισ… αργότερα

tags :
Στις 30/4 η ΕΚΤ μετά από μπαράζ 4 παρεμβάσεων θα τηρήσει στάση αναμονής - Η αύξηση του πλάνου Πανδημίας κατά 500 δισ… αργότερα
Η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη πολλά, σε αυτή την φάση και δεν αναμένεται να κάνει άλλα για την ώρα.
Στις 30 Απριλίου 2020 η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε κάποια μορφής παρέμβαση, αν και θα τονίσει η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει νέα μέτρα… σε αυτή την φάση θα αξιολογήσει πως αφομοιώνουν τις παρεμβάσεις της οι αγορές.
Το Ιταλικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,75% και το ελληνικό στο 2,18%.
Τα χρηματιστήρια έχουν σταθεροποιηθεί και γενικώς – για την ώρα – έχει εκτονωθεί η κατάσταση.
Η ΕΚΤ έως σήμερα έχει προβεί στις εξής κινήσεις
-12 Μαρτίου και 18 Μαρτίου ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Πανδημίας 750 δισεκ. το οποίο δυνητικά θα μπορούσε να το αυξήσει στα 1,25 τρισεκ. ευρώ όχι όμως άμεσα.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ανακοινώσεις στις 30 Απριλίου νέας επέκτασης του προγράμματος Πανδημίας κατά 500 δισεκ. στα 1,25 τρισεκ. αλλά πηγές δεν επιβεβαιώνουν τέτοιο σχεδιασμό σε αυτή την φάση.
Ο σχεδιασμός αυτός θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε μια επόμενη φάση.
Στις 7 Απριλίου η ΕΚΤ επίσης προέβη σε νέα παρέμβαση και βεβαίως στις 22 Απριλίου όπου ανακοίνωσε αποδοχή ομολόγων ως εγγύηση και κάτω από την επενδυτική βαθμίδα έως ΒΒ.
Η ΕΚΤ έχει κάνει ήδη πολλά, σε αυτή την φάση και δεν αναμένεται να κάνει άλλα για την ώρα.

Τι ανέφερε από τις 26 Απριλίου το bankingnews

Οι 3 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη συνεδριάζουν τις προσεχείς ημέρες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου αρχίζουν να αποσύρονται τα lockdown τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού.
Στις 30 Απριλίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ και θα δοθεί και συνέντευξη τύπου
Στις 28 και 29 Απριλίου συνεδριάζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED.
Στις 27 και 28 Απριλίου η Bank of Japan.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες παραμένουν υπό πίεση για να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους απέναντι στην ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοιός, έχοντας δεσεμυτεί να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες από κοινού καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν προγραμματίσει τις συνεδριάσεις τους την νέα εβδομάδα.
Με τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ να αρχίζουν να αποσύρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την ύφεση και να επιταχύνουν την ανάκαμψη. Μεταξύ των επιλογών:
Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, διευκόλυνση της πίστωσης σε προβληματικές επιχειρήσεις και δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναμένουμε από την ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης, το Πρόγραμμα Πανδημίας για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στις εταιρείες.
Η Fed δεν θα ανακοινώσει κάποιο νέο μέτρο, αλλά θα επιβεβαιώσει ότι έχει την δυνατότητα να κάνει περισσότερα. "

FED
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED θα συνεδριάσει στις 28-29 Απριλίου θα είναι η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση από τον Ιανουάριο, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί πολλές φορές από τότε.

Έχουν μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και ξεκίνησαν μια σειρά διευκολύνσεων έκτακτης ανάγκης και ανορθόδοξων πολιτικών.
Ο ισολογισμός της Fed έχει ήδη φτάσει τα 6,57 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε ποσοστό 90% δήλωσαν ότι δεν περίμεναν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν πρόσθετες οδηγίες για το πόσο σκοπεύουν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν ή για το μελλοντικό ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα αναζητήσουν οποιεσδήποτε ενδείξεις από τον πρόεδρο Jerome Powell σχετικά με το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στις ΗΠΑ και στις προοπτικές ανάκαμψης.
Με βάση ενδείξεις τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν έως το 2023.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 28 Απριλίου εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων για κοινή δημοσιονομική δράση.
Αφού η Πρόεδρος Lagarde είπε στους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να έχουν κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά, και προειδοποιώντας ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 15% το 2020, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε αδιέξοδο.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να ενισχύει την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης αργότερα το 2020.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τη νομισματική πολιτική σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα.
Μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το 2020 και διευκόλυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Ωστόσο, το 25% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς Πανδημίας από 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αύξηση θα ανακοινωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Έχοντας συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα να αποδεχθούν τα ομόλογα σκουπίδια ως εγγύηση, υπάρχει επίσης εκτίμηση ότι θα προσθέσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Αφού εντείνει την αγορά μετοχών και των εταιρικών ομολόγων, η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συζητήσει στις 27 και 28 Απριλίου να επιτρέψει απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, αντικαθιστώντας τον τρέχοντα στόχο των 80 τρισ. Γιεν.
Ο επικεφαλής της Bank of Japan Haruhiko Kuroda και οι άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανότατα θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για να προσφέρουν δάνεια στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν την BOJ να ενισχύει την υποστήριξη χρηματοδότησης για τις εταιρείες
Περίπου το 83% των 40 αναλυτών προβλέπει ότι η BOJ θα εισαγάγει νέα εργαλεία για την υποστήριξη τραπεζικού δανεισμού για επιχειρήσεις.

Goldman Sachs: Το τελευταίο καταφύγιο έναντι του κορωνοϊού η ΕΚΤ - Αύξηση 500 δισ. του QE της Πανδημίας στις 30/4, στα 1,25 τρισ.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ κόμισε λίγα νέα.
Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τη σύσταση του Eurogroup για πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς προϋποθέσεις, την αύξηση κεφαλαίου για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τη δημιουργία ενός προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού ασφάλισης ανεργίας.
Το Eurogroup θα καθορίσει τους όρους της πιστωτικής γραμμής, τους οποίους θα υπογράψουν οι κυβερνήσεις.
Έτσι, ενώ το ταμείο εγγύησης της ΕΤΕπ αναμένεται να λειτουργήσει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ο ESM και το πρόγραμμα για την ανεργία SURE θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο (η προθεσμία από το Συμβούλιο της ΕΕ είναι η 1η Ιουνίου).
Μπορεί τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ να είναι ευπρόσδεκτα, αλλά αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει μόνο την ΕΚΤ ως ένα αξιόπιστο όπλο κατά της κρίσης του κορωνοϊού, σχολιάζει η Goldman Sachs.
Ειδικότερα, η εύκολη πρόσβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM (ECCL) επιτρέπει στην ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα Outright Monetary Transaction (OMT) για τις συμμετέχουσες χώρες, εάν χρειαστεί.
Δεδομένων των δυνητικά απεριόριστων αγορών, το OMT είναι ένα αξιόπιστο backstop για την κρίση στη ζώνη του ευρώ.
Επιπλέον, το ταμείο Ανάκαμψης (μαζί με το σύστημα ασφάλισης ανεργίας) θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη πολιτική στήριξης, ιδίως στη νότια Ευρώπη.
Όμως, η πολιτική απάντηση υπολείπεται σαφώς της ολοκληρωμένης δημοσιονομικής λύσης που απαιτείται για την ανακούφιση των ανησυχιών σχετικά με τον κίνδυνο κυριαρχίας στη ζώνη του ευρώ.
Πρώτον, η δημοσιονομική επιδείνωση σε όλη την Ευρώπη είναι τεράστια.
Δεδομένης της απότομης συρρίκνωσης της δραστηριότητας και των φορολογικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, τα ελλείμματα θα ξεπεράσουν το 11% του ΑΕΠ στην Ιταλία και την Ισπανία φέτος, και περίπου το 8% του ΑΕΠ στη Γερμανία και στη Γαλλία, τα οποία θα αυξήσουν και τους δείκτες χρέους απότομα.
Δεύτερον, το OMT σχεδιάστηκε το 2012 για να σταματήσει τον κίνδυνο για χώρες σε ένα πρόγραμμα ESM, γι 'αυτό και το OMT περιορίζεται στη διάρκεια ενός έως τριών ετών.
Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα ξεκινήσει το OMT εάν εμφανιστεί κίνδυνος για χώρες στην ECCL του ESM.
Αλλά το OMT δεν είχε σχεδιαστεί να μειώσει τους όρους χρηματοδότησης για να επιτρέψει σε χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη στις οικονομίες τους.
Γι' αυτό το λόγο, η Goldman Sachs, εκτιμά ότι το εμπόδιο για την ενεργοποίηση του OMT στις τρέχουσες συνθήκες είναι υψηλό.
Έτσι, βλέπει δύο σημαντικές επιπτώσεις από αυτήν την έλλειψη κατανομής κινδύνων.
Η πρώτη είναι ότι ο κίνδυνος κρατικών εντάσεων θα παραμείνει πιθανότατα όσο ο επιμερισμός των κινδύνων παραμένει περιορισμένος.
Αν και περιμένουμε από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ να ενεργήσουν αποφασιστικά σε ακραία σενάρια για να αποφύγουν τη διάλυση του ευρώ, τα συμφωνηθέντα μέτρα δεν αρκούν για να απομακρύνουν εκ νέου τις εντάσεις.
Οι αγορές, ως εκ τούτου, ανταποκρίθηκαν αρνητικά στην πολιτική απάντηση της ζώνης του ευρώ.
Παρόλο που η ανακοίνωση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) της ΕΚΤ στις 18 Μαρτίου σταθεροποίησε τις οικονομικές συνθήκες, το FCI μας έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά και οι οικονομικές συνθήκες παραμένουν περίπου 140 μ.β. πιο σφιχτές από ό, τι πριν από το ξέσπασμα του ιού.
Image
Είναι εντυπωσιακό το πώς η επίμονη στενότητα των χρηματοοικονομικών συνθηκών της ζώνης του ευρώ έρχεται σε αντίθεση με τις χρηματοοικονομικές συνθήκες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μειωθεί απότομα λόγω της επιθετικής πολιτικής απάντησης.
Η δεύτερη επίπτωση είναι ότι η ΕΚΤ, για άλλη μια φορά, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για να καλύψει το κενό.
Η ΕΚΤ έχει δείξει ξανά και ξανά ότι είναι το μοναδικό πανευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που είναι πρόθυμο και ικανό να ανταποκριθεί γρήγορα στους οικονομικούς κινδύνους.
Στην πραγματικότητα, οι κρατικές αγορές περιουσιακών στοιχείων του Διοικητικού Συμβουλίου παρέχουν τον ελλιπή καταμερισμό κινδύνων μέσω του ισολογισμού της ΕΚΤ.
Αυτό έρχεται με νομικούς και πολιτικούς κινδύνους, αλλά παραμένει ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης και επομένως αναμένουμε από το Διοικητικό Συμβούλιο να εντείνει τις αγορές ομολόγων, αναφέρει η Goldman Sachs.
Έτσι, εκτιμά πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει την αύξηση του PEPP, κατά 500 εκατ. ευρώ και στο 1,25 τρισ. ευρώ συνολικά αυτή την εβδομάδα, στη συνεδρίαση της 30ης Απριλίου.
Image 
Μία τέτοια αύξηση θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων ομολόγων στην ευρωζώνη αυτό το έτος, ειδικά των χωρών της περιφέρειας και να έχει περιθώρια πριν "παραβιάσει" τα όρια που έχει θέσει.
Βέβαια, δεν αποκλείεται και ο διπλασιασμός του PEPP στο 1,5 τρισ. ευρώ, αλλά δεν είναι της παρούσης.
Image

Image


Κατώτερα των περιστάσεων τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις χώρες της Ευρωζώνης – Στα ύψη ελλείμματα, χρέος

Τα μέτρα που έχουν ανακοινώσει από τις αρχές Μαρτίου οι μεγαλύτερες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, σχολιάζει στο τελευταίο της note η Goldman Sachs.
Το μεγαλύτερο μέρος των ανακοινωθέντων μέτρων εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην πιστωτική υποστήριξη (όπως εγγυήσεις δανείων) και στην κοινωνική υποστήριξη (όπως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας).
Το ποσό της πλήρους δημοσιονομικής τόνωσης παραμένει περιορισμένο, σχολιάζει η Goldman Sachs, αλλά αναμένει περισσότερα από αυτά τα μέτρα τόνωσης να ανακοινωθούν προς το τέλος της περιόδου του lockdown.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της για μεγάλη συρρίκνωση στο πραγματικό ΑΕΠ, η Goldman Sachs αναμένει σημαντικές αυξήσεις στα ελλείμματα στις μεγάλες τέσσερις οικονομίες.
Συγκεκριμένα, εκτιμά τώρα ότι τα ελλείμματα να αυξηθούν σε περισσότερο από 11% του ΑΕΠ τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία, και περίπου στο 8% στη Γαλλία και τη Γερμανία.
Οι δείκτες δημοσίου χρέους αναμένεται επομένως να αυξηθούν απότομα, ιδίως στην Ιταλία (στο 163% του ΑΕΠ), στην Ισπανία (στο 118%) και στη Γαλλία (στο 114%).
Όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν επεκτείνει το πακέτο των εθνικών φορολογικών μέτρων ως απάντηση στο ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού ή / και αναθεώρησαν το εκτιμώμενο κόστος ορισμένων μέτρων.
Ο παρακάτω πίνακας παρέχει μια λεπτομερή περίληψη των μέτρων από τις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσδοκιών για επιπλέον ώθηση.
Image
Στα τέλη Μαρτίου, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση της δημοσιονομικής της απάντηση, παρέχοντας χρηματοδότηση σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.
Πέρα από τα μεγάλα μέτρα έκτακτης ανάγκης (υπό μορφή εγγυήσεων για δάνεια και χρεόγραφα), η αναμενόμενη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών προβλέπει πρόσθετες κυκλικές δαπάνες ύψους 156 δισ. ευρώ (4,7% του ΑΕΠ) καθώς και έως 200 δισ. ευρώ (6% του ΑΕΠ) ) για την υποστήριξη επιχειρήσεων μέσω εισφορών κεφαλαίου και δανείων.
Σε σύγκριση με τις επίσημες εκτιμήσεις, πιστεύουμε ότι το κόστος των κοινωνικών μέτρων θα είναι μεγαλύτερο κατά 30 δισ. ευρώ λόγω των υψηλότερων δαπανών για το πρόγραμμα εργασίας μικρής διάρκειας.
Στο ίδιο πνεύμα, η γαλλική κυβέρνηση αναθεώρησε τρεις φορές το εκτιμώμενο κόστος της υποστήριξής της σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που τώρα αναμένεται να ανέλθει σε 110 δισ. ευρώ με αναβολές φόρου και κοινωνικές εισφορές ύψους 73 δισ. ευρώ.
Τα μέτρα θα αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 4,0% του ΑΕΠ.
Αυτή η αναθεώρηση σχετικά με τον επιπλέον προϋπολογισμό που σχετίζεται με το κόστος της κρίσης εξηγείται από την επέκταση του lockdown της χώρας έως τις 11 Μαΐου και τη σημαντική προσφυγή στο βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα εργασίας στο οποίο συμμετέχουν ήδη 8 εκατομμύρια εργαζόμενοι.
Αντίθετα, το προβλεπόμενο ποσό για τις κρατικές εγγυήσεις δανείων παραμένει αμετάβλητο στα 300 δισ. ευρώ.
Έτσι, η Goldman Sachs αναμένει από τη γαλλική κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο τόνωσης (περίπου 12 δισ. ευρώ πάνω από ένα πιθανό πακέτο) προς το τέλος των μέτρων περιορισμού του πληθυσμού, όταν υπάρχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το ρυθμό τερματισμού του lockdown.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση υιοθέτησε το πρώτο πακέτο έκτακτης ανάγκης «Cura Italia» ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο περιελάμβανε μέτρα τόνωσης για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την πολιτική προστασία ως άμεση υποστήριξη στα νοικοκυριά (π.χ. στήριξη εισοδήματος απολυμένων εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων).
Στις 6 Απριλίου, επέκτεινε την παροχή κρατικών εγγυήσεων έως και 400 δισ. ευρώ.
Στις 24 Απριλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει το αρχικό πακέτο έκτακτης ανάγκης κατά άλλα 55 δισ. ευρώ.
Οι επίσημες δηλώσεις υποδηλώνουν ότι η αύξηση της δημοσιονομικής στήριξης θα συνδύαζε τόσο τα μέτρα ευνοϊκής τόνωσης όσο και μια μεγαλύτερη κάλυψη του βραχυπρόθεσμου προγράμματος εργασίας.
Στην Ισπανία, η κυβέρνηση ενέκρινε από τον Μάρτιο έως τα μέσα Απριλίου διάφορα μέτρα συνολικού ποσού 18 δισ. ευρώ.
Αυτά αποτελούσαν κυρίως την άμεση υποστήριξη των τοπικών αρχών (περιφέρειες, πόλεις και αυτόνομες κοινότητες), νοικοκυριά, επιχειρήσεις και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Το καθεστώς πιστωτικής στήριξης που υιοθετήθηκε περιελάμβανε προβλέψεις δανεισμού και κρατικές εγγυήσεις για εταιρικά δάνεια συνολικού ποσού 1,12 δισ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα (24 Απριλίου), η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει από το Μάιο ένα «σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».
Εκτός από τις επιπλέον δημόσιες επενδύσεις σε υπηρεσίες μεταφορών για την εξασφάλιση κοινωνικής απόστασης, αναμένεται αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία και τον τομέα περίθαλψης σε επίπεδο χώρας (σύμφωνα με το παράδειγμα της πόλης της Μαδρίτης, η οποία θα δώσει περίπου 2 δισ ευρώ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης) και πρόσθετα μέτρα άμεσης τόνωσης (για συνολικό ποσό τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ).

Η επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά

Λαμβάνοντας υπόψη την προσδοκία για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και ένα μεγάλο πλήγμα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις για το δημόσιο έλλειμμα της ζώνης του ευρώ είναι μεγαλύτερες από αυτές που εκτιμούνται σήμερα από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών μέτρων σε όλες τις χώρες σχετίζεται με μέτρα στήριξης (για την προστασία επιχειρήσεων και οικιακών πόρων), η Goldman αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στις 4 μεγάλες οικονομίες θα επιδεινωθούν περισσότερο μέσω της κυκλικής τους συνιστώσας.
Συνολικά, λοιπόν, αναμένει σημαντική αύξηση του δείκτη δημόσιου ελλείμματος και χρέους στις οικονομίες των τεσσάτων το 2020 (σε 9% και 108% αντίστοιχα).
Image
Η μεγαλύτερη δημοσιονομική επιδείνωση αναμένεται να συμβεί στην Ιταλία (με έλλειμμα 11,2% του ΑΕΠ) και στην Ισπανία (με έλλειμμα 11,4% του ΑΕΠ).
Σε συνδυασμό με την απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναμένει τα ελλείμματα να αυξήσουν απότομα τους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Το ιταλικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 163% του ΑΕΠ, ακολουθούμενο από 118% στην Ισπανία, 114% στη Γαλλία και 73% στη Γερμανία (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη οι ενδεχόμενες κρατικές εγγυήσεις.
Και παρά την ανάκαμψη, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2022, κατά την άποψη της Goldman Sachs.
Image

Η δημοσιονομική τροχιά των τεσσάρων δεν είναι μοναδική στην Ευρωζώνη

Η μαζική υποστήριξη των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου του κορωνοϊού παρατηρείται επίσης στις μικρότερες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Παρόμοια με τις φορολογικές δράσεις που λαμβάνονται, το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στοχεύει στην προστασία των δομών παραγωγής (μέσω της υποστήριξης σε επιχειρήσεις) και στη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών (μέσω της επέκτασης των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας).
Όμως, η δημοσιονομική στήριξη μέχρι στιγμής υπολείπεται ενός ολοκληρωμένου πακέτου τόνωσης
Με βάση τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2020, ο μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ στο σύνολό του είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 15% (άνω του 100% του ΑΕΠ). .
Από διεθνή σκοπιά, το επίπεδο του δημόσιου χρέους θα παρέμενε κάτω από το αντίστοιχο των ΗΠΑ αλλά πάνω από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εντός της ζώνης του ευρώ, το ΔΝΤ αναμένει ότι οι αυξήσεις των λόγων χρέους προς ΑΕΠ θα κυμαίνονται από 4% (Λουξεμβούργο) έως 26% (Ελλάδα).
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης