Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιαπωνίας, αμετάβλητη η αξιολόγηση σε Α+

Scope: Υποβάθμισε τις προοπτικές της Ιαπωνίας, αμετάβλητη η αξιολόγηση σε Α+
Ο οίκος αξιολόγησης Scope επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ιαπωνίας σε Α+ και υποβάθμισε το outlook από σταθερό σε αρνητικό
Σε υποβάθμιση των προοπτικών της ιαπωνικής οικονομίας προχώρησε ο γερμανικός πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, λόγω της επιδεινούμενης δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά και της χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής που παρουσιάζει η χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, η Scope Ratings επιβεβαίωσε στις 27 Απριλίου 2020 την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας σε Α+, ωστόσο αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό.
Η μεταβολή της προοπτικής αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Scope Ratings πως το σοκ του Covid-19 θα έχει διαρκή και ουσιαστικό αντίκτυπο στα ήδη αδύναμα δημόσια οικονομικά.
Παράλληλα, το δημογραφικό αποτελεί ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα.
Τα κονδύλια για συντάξεις αυξάνονται, ενώ η φορολογική βάση μειώνεται.
Η επιβεβαίωση της βαθμολογίας της Ιαπωνίας στο A + υποστηρίζεται από την πλούσια, διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική οικονομία, από την ευελιξία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδοτική της κατάστασης λόγω του γιεν και των συνεχιζόμενων μεγάλων αγορών, αλλά και από την ισχυρή εξωτερική θέση της χώρας.
Το αρνητικό Outlook αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Scope Ratings ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις θα «γέρνουν προς τα κάτω» κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Η βαθμολογία της Ιαπωνίας θα μπορούσε να μειωθεί αν ) τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά την κρίση παραμένουν ένας αόριστος στόχος, ii) αν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Πάντως, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η κυβέρνηση εξακολουθεί να δεσμεύεται να θέσει τα επίπεδα του δημόσιου χρέους σε πιο βιώσιμο δρόμο, αφού το πρωτογενές έλλειμμα παραμένει μεγάλο (2,8% επί του ΑΕΠ), ενώ το χρέος παραμένει σε ελεγχόμενα επίπεδα, στο ύψος του 74%.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης