Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall λόγω σχεδίων άρσης των μέτρων - Κέρδη έως +1% - Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο

Ήπια άνοδος στη Wall λόγω σχεδίων άρσης των μέτρων - Κέρδη έως +1% - Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο
Ήπια άνοδος στη Wall Street καθώς οι προσδοκίες για την άνοδο περιορίζονται από τις νέες πιέσεις στο πετρέλαιο
Ήπια ανοδική αντίδραση καταγράφουν σήμερα (27 Aπριλίου) οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς ο προγραμματισμός για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προσφέρει  ώθηση στις κυριότερες αγορές, ωστόσο οι πιέσεις στο πετρέλαιο και οι δυσμενείς προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία το β' τρίμηνο (έως -30%) συνεχίζονται.
Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo τόνισε την Κυριακή ότι η Πολιτεία σχεδιάζει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας

Από την άλλη, η Fed θα συνεδριάσει αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν πολλές νέες σημαντικές ανακοινώσεις.
Σε μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, περίπου 170 εταιρίες του δείκτη S&P 500 θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων οι Apple, Amazon , Facebook, Microsoft, Caterpillar , Ford, General Electric και Chevron.
Κέρδη +1% καταγράφει ο δείκτης Dow Jones στις 23.902 μονάδες.
O δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδο +0,8% στις 2.858 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη +1,17% στις 8.698 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 34,13 μονάδες.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,23% στα 23,76 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του -24% την προηγούμενη εβδομάδα.
Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει πτώση 27%, στα 12 δολάρια ανά βαρέλι.

Image

Cuomo (κυβερνήτης Νέας Υόρκης): Σχεδιάζουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo τόνισε την Κυριακή ότι η Πολιτεία σχεδιάζει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας σε φάσεις.
Η πρώτη φάση, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, περιλαμβάνει τους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης, ενώ στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν σχεδιασμό που θα τους επιτρέπει να ανοίξουν εκ νέου, τηρώντας μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού.
Πολιτείες των ΗΠΑ όπως η Αλάσκα, η Τζόρτζια, η Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και το Τέξας αρχίζουν να επιτρέπουν στα εστιατόρια να εξυπηρετούν πελάτες.
Ο Cuomo πρόσθεσε ότι οι εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω του ιού μειώνονται σταθερά στην Πολιτεία του τις τελευταίες 14 ημέρες, ενώ οι θάνατοι από τον κορονοϊό βρίσκονται σε χαμηλό ενός μήνα.

Νέες ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ


Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα Δευτέρα (27/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως δε θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν άμεσα την πτώση της ζήτησης.
Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 518,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2020, πλησιάζοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2017, και συγκεκριμένα στα 535 εκατ. βαρέλια.
Η κατακόρυφη πτώση που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια ζήτηση έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες δε θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
Παράλληλα, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, την ίδια στιγμή που οι εξέδρες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Καναδά υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.

Hassett (οικονομικός σύμβουλος Trump): Συρρίκνωση κατά 30% της αμερικανικής οικονομίας το β' 3μηνο του 2020

Την προειδοποίηση πως η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί -λόγω του κορωνοϊού- κατά τον χειρότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά τη Μεγάλη Ύφεση, απηύθυνε ο Kevin Hassett, οικονομικός σύμβουλος του Donald Trump.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο CNBC, η αρχική όψη του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2020 που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη (29/4/2020) θα είναι αρνητικός αριθμός.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι η αρχική ζημιά στην οικονομία από τον κορωνοϊό θα φανεί αργότερα.
«Θα δείτε κάτι μεταξύ -20% έως -30% στο β' τρίμηνο» δήλωσε.
Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι η ανεργία του Απριλίου αναμένεται να εκτοξευθεί στο 16% με 17%.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν έτοιμες για νέα μέτρα.. στο μέλλον – ΕΚΤ 30 Απριλίου, FED 28-29/4

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη συνεδριάζουν τις προσεχείς ημέρες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου αρχίζουν να αποσύρονται τα lockdown τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ προχώρησε σε σημαντική αύξηση των αγορών εταιρικών και εμπορικών ομολόγων.
Επίσης αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Bank of Japan δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων, ενώ θα επικεντρωθεί και στην ενίσχυση «ειδικών ενεργειών προμήθειας κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ως απάντηση στον νέο κορωνοϊό».
Στις 30 Απριλίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ και θα δοθεί και συνέντευξη τύπου.
Στις 28 και 29 Απριλίου συνεδριάζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed.
Με βάση ενδείξεις δεν θα ανακοινώσουν νέα σημαντικά μέτρα σε αυτή την φάση, το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στα σχόλια της Lagarde (ΕΚΤ) και του Powell (FED) για την ύφεση του 2020 και τις προοπτικές ανάκαμψης των οικονομιών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες παραμένουν υπό πίεση για να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους απέναντι στην ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοιός, έχοντας δεσεμυτεί να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες από κοινού καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν προγραμματίσει τις συνεδριάσεις τους την νέα εβδομάδα.
Με τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ να αρχίζουν να αποσύρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την ύφεση και να επιταχύνουν την ανάκαμψη.
Μεταξύ των επιλογών:
Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, διευκόλυνση της πίστωσης σε προβληματικές επιχειρήσεις και δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναμένουμε από την ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης, το Πρόγραμμα Πανδημίας για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στις εταιρείες.
Η Fed δεν θα ανακοινώσει κάποιο νέο μέτρο, αλλά θα επιβεβαιώσει ότι έχει την δυνατότητα να κάνει περισσότερα.

FED 28 και 29 Απριλίου 2020

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED θα συνεδριάσει στις 28-29 Απριλίου θα είναι η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση από τον Ιανουάριο, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί πολλές φορές από τότε.
Έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και ξεκίνησε μια σειρά διευκολύνσεων έκτακτης ανάγκης και ανορθόδοξων πολιτικών.
Ο ισολογισμός της Fed έχει ήδη φτάσει τα 6,57 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε ποσοστό 90% δήλωσαν ότι δεν περίμεναν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν πρόσθετες οδηγίες για το πόσο σκοπεύουν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν ή για το μελλοντικό ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα αναζητήσουν οποιεσδήποτε ενδείξεις από τον πρόεδρο Jerome Powell σχετικά με το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στις ΗΠΑ και στις προοπτικές ανάκαμψης.
Με βάση ενδείξεις τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν έως το 2023.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης