Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson Institute, INSEAD, Oxford Economics: Οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν προτεραιότητες - Θα στραφούν στην απασχόληση και όχι στον πληθωρισμό

Peterson Institute, INSEAD, Oxford Economics: Οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν προτεραιότητες - Θα στραφούν στην απασχόληση και όχι στον πληθωρισμό
Η κρίση του κορωνοϊού θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να επικεντρωθούν στην απασχόληση
Στην εκτίμηση ότι, μετά την κρίση του κορωνοϊού, οι κεντρικές τράπεζες θα σταματήσουν να είναι επικεντρωμένες στον πληθωρισμό και αντιθέτως θα επικεντρωθούν στην απασχόληση συγκλίνουν οι αναλυτές του Peterson Institute, INSEAD και της Oxford Economics.
Ο κορωνοϊός -που έχει μολύνει 2,9 εκατ. ευρώ παγκοσμίως και έχει προκαλέσει 206.000 θανάτους- αναμένεται να προκαλέσει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση με το ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι ο κόσμος αναμένεται να βιώσει τη χειρότερη ύφεση μετά τη δεκαετία του 1930.
Τα μέτρα του lockdown που στοχεύουν στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού, έχουν ήδη αυξήσει σε επίπεδα ρεκόρ της αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNBC, οι απώλειες των θέσεων εργασίας είναι αντίστοιχες όσων νέων δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Σύμφωνα με τον Pushan Dutt από το INSEAD, η οικονομική επίπτωση από την έξαρση του κορωνοϊού θα αναγκάσει τους κεντρικούς τραπεζίτες του μέλλοντος να αλλάξουν τις προτεραιότητες τους.
Μιλώντας στο CNBC, ο ίδιος επεσήμανε ότι πολλοί σημερινοί κεντρικοί τραπεζίτες έχουν μεγαλώσει κατά τη διάρκεια των σοκ από τις τιμές του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970.
«Κατά συνέπεια έχουν επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και ανησυχούν πολύ λιγότερο για την ανεργία.
Η νέα γενιά κεντρικών τραπεζιτών που θα αναλάβει θα έχει μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid-19.
Αυτοί οι κεντρικοί τραπεζίτες -κατά τη γνώμη μου- θα επικεντρωθούν περισσότερο στη μείωση της ανεργίας και θα ανησυχούν λιγότερο για τον πληθωρισμό» είτε είναι η Bank of England, είτε η ΕΚΤ είτε η Fed.
Πολλά συστήματα κεντρικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ, η Fed, η κεντρική τράπεζα της Αυστρλίας και η Bank of England, αναπτύσσουν τη νομισματική πολιτική με βάση του στόχους του πληθωρισμού με στόχο η αύξηση των τιμών να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα.
Ωστόσο, ο Joseph Gagnon από το Peterson Institute for International Economics (PIIE) τόνισε ότι το να δοθεί βάρος στην απασχόληση είναι πιο πιθανό να συμβεί έξω από τις ΗΠΑ.
«Για τη Fed, η ανεργία ήταν πάντα ένας στόχος ισότιμος με τον πληθωρισμό. Έτσι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα.
Αλλά πιστεύω ότι αυτό αναμένεται να αλλάξει οπουδήποτε η ανεργία δεν είχε το ίδιο status.
Κι αυτό θα αλλάξει, ειλικρινά, διότι πιστεύω ότι είναι ισότιμοι στόχοι για τις κεντρικές τράπεζες» τόνισε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή, ο Gabriel Sterne από την Oxford Economics συμφώνησε ότι η κρίση του κορωνοϊού, σίγουρα θα αλλάξει τις προτεραιότητες των κεντρικών τραπεζών.
«Πιστεύω ότι ο κορωνοϊός σίγουρα θα έχει μεγάλη επίδραση στον πληθωρισμό.
Νομίζω ότι θα μπορούσε να ανατρέψει τα νομισματικά πλαίσια.
Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες επικεντρώνονται στον πληθωρισμό αλλά το πρόβλημα με τους στόχους του πληθωρισμού είναι και πολύ υψηλοί και πολύ χαμηλοί» τόνισε ο ίδιος.
Όπως εξήγησε, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η νομισματική πολιτική απέτυχε όσον αφορά την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού.
«Εάν έχει μια νομισματική πολιτική που προσπαθεί με στόχο το 2% για τον πληθωρισμό, αυτό που έχουμε δει είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν καταφέρνουν να τον πετύχουν, διότι δεν έχουν πολλά περιθώρια για την πτωτική κίνηση» επεσήμανε ο Sterne.
«Φανταστείτε εάν ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο στο 4% και τα επιτόκια κατά μέσο όρο στο 4%, σε περίπτωση ενός σοκ, μπορείς να μειώσεις τα επιτόκια χωρίς να φτάσεις στο μηδέν και να σκέφτεσαι "Θεέ μου, δεν μπορούμε να μειώσουμε άλλο τα επιτόκια", όπως συμβαίνει τώρα στις κεντρικές τράπεζες» τόνισε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης