Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος χαμένος από την κατάρρευση στο πετρέλαιο - Η οικονομία της θα είναι πάντα ευάλωτη

MarketWatch: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος χαμένος από την κατάρρευση στο πετρέλαιο - Η οικονομία της θα είναι πάντα ευάλωτη
Η οικονομία της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του πετρελαίου
Η Ρωσία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την κατάρρευση που σημειώθηκε από τις τιμές στο πετρέλαιο, καθώς μία χώρα που εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από οποιοδήποτε εμπόρευμα, θα είναι πάντα ευάλωτη.
Από τη στιγμή που η τιμή στα εμπορεύματα είναι ασταθής εκ φύσεως, καθώς καθορίζεται από την ανθεκτικότητα των βιομηχανικών δυνάμεων, ο εξαγωγέας δε μπορεί ούτε να ελέγξει την τιμή, ούτε να δημιουργήσει επενδυτικό κεφάλαι σε συστηματική βάση.
Υπήρχε μία εποχή όπου η Ρωσία μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις πωλήσεις στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να κάνει την Ευρώπη να τρέμει, αλλά τώρα ο κόσμος έχει βυθιστεί από το πετρέλαιο και η πρόσφατη συμφωνία της χώρας με τη Σαουδική Αραβία δεν έχει καταφέρει να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου.
Η προσφορά ενέργειας έχει καταγράψει σημαντική άνοδο, κυρίως λόγω του ενεργειακού τομέα στις ΗΠΑ, και η ζήτηση δεν ακολούθησε τον ίδιο ρυθμό αύξησης.
Οι τιμές του πετρελαίου ήδη κατέγραφαν πτώση, αλλά τώρα οι τιμές καταρρέουν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, και η συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας αναπόφευκτα μειώνει την ανάγκη για ενέργεια.
Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Ρωσία αντιμετώπισε την πρόκληση της οικοδόμησης μίας σύγχρονης οικονομίας, με την πρώτη δεκαετία μετά την πτώση να είναι χαοτική.
Η εμφάνιση του Vladimir Putin θα έπρεπε να είχει οδηγήσει σε ένα κύμα εκσυγχρονισμού, καθώς οι τιμές στην ενέργεια ήταν αρκετά οι υψηλές και το επενδυτικό κεφάλαιο για μία σύγχρονη οικονομία θα μπορούσε, θεωρητικά, να έχει δημιουργθεί.
Αντ' αυτού, το επενδυτικό κεφάλαιο εκτράπηκε για κέρδη και για την ασφάλεια εκτός Ρωσίας, και ο Putin δε μπόρεσε να κάνει αυτό που ήξερε ότι έπρεπε να συμβεί.
Με την πάροδο του χρόνου, η ισχύς του αυξήθηκε και οι επενεδύσεις ήταν δυνατές, αλλά καθώς ξεκίνησε η επιτάχυνση της διαδικασίας, οι τιμές υποχώρησαν και μαζί με αυτές υποχώρησε και η βάση των επενδύσεων.
Η πρόκληση για τη Ρωσία δεν είναι να δημιουργήσει μία νέα γενιά υπερηχητικών πυραύλων, ούτε να επενδύσει σε προηγμένες τεχνολογίες, αλλά να αποφύγει την κατάρρευση.
Ο προϋπολογισμός της χώρας κατανέμεται μεταξύ των εκλογικών περιφερειών, οι οποίες πληρώνουν τους δασκάλους, τους γιατρούς και τους πυροσβέστες.
Ωστόσο, με την πτώση των τιμών, μειώθηκε ο προϋπολογισμός, και μαζί με αυτόν συρρικνώνονται και οι περφέρειες, ενώ η Ρωσία έχει λίγους αντισταθμιστές για τις χαμηλές τιμές στην ενέργεια.
Ο Putin είναι ένας ισχυρός ηγέτης, αλλά οι επιλογές που έχει είναι μόνο δύο: είτε να αρπάξει τη χώρα από τον λαιμό, είτε να κάνει κάτι άλλο, το οποίο θα είναι απαραίτητο, αλλά η επείγουσα ανάγκη δεν αποτελεί λύση.
Οι Ρώσοι μποερεί να ξεπεράσουν αυτή την κατάσταση, αλλά το πλήγμα από τις ενεργειακές τιμές είναι σημαντικό, και η ιδέα της κατασκευής του Nord Stream 2 αποτελεί μία παλιά ιστορία.
Ανάμεσα στον ιό και τις ενεργειακές τιμές, κάτι τέτοιο είναι το τελευταίο πράγμα που έχει κάποιος στο μυαλό του.
Ο λαός της Ρωσίας υπομένει, και πάντα έχει την ικανότητα να υπομένει μέσα τα οποία δε μπορούν να κριθούν με βάση τα ξένα πρότυπα, ενώ ξέρει να επιβιώνει από έναν πολύ σκληρό χειμώνα.
Αλλά από ένα σημείο και έπειτα λυγίζουν, και με την αξία του πετρελαίου να βρίσκεται σε οριακό σημείο ώστε να μπορεί η χώρα να λειτουργήσει, είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πώς θα αντέξουν οι Ρώσοι αυτόν τον χειμώνα ασθενειών και φτώχειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης