Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Στις 18:00 αύριο 28/4 ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων

Πέτσας: Στις 18:00 αύριο 28/4 ο Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων
Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες από τους αρμόδιους υπουργούς ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
(upd) Στις 18:00 αύριο Τρίτη 28/4 θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από τα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ.Πέτσας είπε πως ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το σχέδιο και οι αρμόδιοι υπουργοί στη συνέχεια θα το εξειδικεύσουν.
«Η μέχρι σήμερα επιτυχία του σχεδίου μας κυρίως σε σύγκριση και με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής για το αρχείο.
Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα.
Για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα.
Για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών.
Για να μη φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δηλαδή με απόγνωση να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.
Για να μη χάσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού εντατικής θεραπείας ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα.
Σκοπός των αυστηρών μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας.
Αλλά σκοπός ήταν να μπορέσουμε κάποια στιγμή να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό όπως η πανδημία του κορονοϊού» είπε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα κυρίως ιδίως αφορά στην τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων ατομικής υγιεινής και προστασίας και των όποιων επιπλέον μέτρων μας υποδείξουν οι ειδικοί».
Με την επισήμανση πως «δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε», υπογράμμισε πως «το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα».
Μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως «το σχέδιο θα ανακοινωθεί αύριο στις 18:00 από τον πρωθυπουργό, λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν στη συνέχεια από τους αρμόδιους υπουργούς».

Τέλος το SMS και οι βεβαιώσεις για μετακινήσεις - Τι θα ανοίξει πρώτα

Όπως είπε ο κ.Πέτσας, «για μετακίνηση από νομό σε νομό, εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μετακίνηση πληθυσμού» ενώ υποστήριξε ότι «το SMS και το έγγραφο θα πάψουν να είναι στην καθημερινότητά μας από τις πρώτες μέρες άρσης των μέτρων.
«Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού.
Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο.
Στη συνέχεια θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά δωδεκάμηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και τα εποχιακά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου» είπε ο κ.Πέτσας αναφέροντας πως «τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου του 2020».
«Μέχρι να αρθούν τηρούνται ευλαβικά για την προστασία της υγείας μας, των ανθρώπων που αγαπάμε και για το κοινό καλό» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε μέχρι σήμερα.
«Θα είναι κρίμα.
Είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο για το Εργατικό Κίνημα όσο και για τους εργαζόμενους στο Σύστημα Υγείας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να μην υπάρξει πισωγύρισμα.
Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε μια ώρα αρχύτερα την υγειονομική κρίση ώστε να γυρίσουν με ασφάλεια όλοι οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.
Αυτό είναι προς το συμφέρον του κόσμου της εργασίας σήμερα» ανέφερε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας ότι οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς, με τήρηση κανόνων και αποστάσεων, μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
«Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς.
Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά» είπε ο κ.Πέτσας.
Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως αρχίζει από σήμερα Δευτέρα 27/4 η καταβολή επιδόματος στους μακροχρόνια ανέργους, τονίζοντας ότι έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 73.000 μακροχρόνια άνεργοι και ότι έως τις 3 Μαϊου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα».
Επιπλέον, είπε πως «μέχρι την Πέμπτη θα καταβληθούν και τα 600 ευρώ στους επιστήμονες».
Σχετικά με τις καταγγελίες περί μη πληρωμής υπερωριών/εφημεριών σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «έχουμε μια πρωτοφανή κρίση που απαιτεί να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς», αναφέροντας ότι έχουμε προβλέψει αύξηση ποσοστού εφημεριών και ότι υπάρχει δυνατότητα κι άλλης νομοθετικής παρέμβασης.
Σχετικά με τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «από την ερχόμενη εβδομάδα τίθενται σε λειτουργία τα ΑΤΜ στα ΚΥΤ ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών», ενώ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 29/4 στις 11:00 το πρωί θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Υπουργικό Συμβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης