Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Μείωση έως 55% στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Στο -7,5% η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020

Bank of America: Μείωση έως 55% στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών - Στο -7,5% η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2020
Η διαδικασία μείωσης των NPEs θα καθυστερήσει κατά ένα περίπου έτος
Σε σημαντική μείωση έως 55% των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζικών μετοχών προχώρησε η Bank of America Merrill Lynch, αναβαθμίζοντας όμως τη σύσταση για την Alpha Bank σε αγορά (buy), από ουδετερότητα (neutral) και διατηρώντας τις συστάσεις για τις Eurobank (Buy), Εθνική Τράπεζα (underperform) και Τράπεζα Πειραιώς (underperform).
Ειδικότερα, στη σημεινή (27/4) 21σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greek Banks: COVID-19 delays normalisation progress" (Ελληνικές Τράπεζας: Ο Κορωνοϊός θα καθυστερήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η BofA αναφέρει ότι η νέα τιμή στόχος για την Alpha Bank είναι στα 0,94 ευρώ από 2,10 ευρώ, για την Eurobank στα 0,52 ευρώ από 1,09 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 1,26 ευρώ από 3,16 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,28 ευρώ από 3,08 ευρώ.
Image
Επίσης, σύμφωνα με την BofA/ML, η ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος θα φτάσει το 7,5%, ενώ αναμένεται η ανάκαμψη του 2021 να είναι της τάξεως του 9,8%.
Η ανάκαμψη στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών όμως δεν θα είναι τόσο άμεση και ταχεία, ενώ η διαδικασία μείωσης των NPEs θα καθυστερήσει κατά ένα περίπου έτος.
Image
Οι τρέχουσες συνθήκες μειώνουν την ικανότητα τιμολόγησης ή πώλησης των NPE.
Οι τιτλοποιήσεις θα καθυστερήσουν κατά περίπου ένα έτος, εξαιρουμένης της τιτλοποίησης της Eurobank στο Cairo, η οποία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Η ποιότητα του κεφαλαίου (οι κωδικοί DTC που αποτελούν μεγάλο μέρος του CET1) παραμένει ένα βασικό μακροπρόθεσμο ζήτημα.
Ωστόσο, δεν αναμένεται οι ρυθμιστικές αρχές να το αντιμετωπίσουν στο εγγύς μέλλον.
Το κόστος ιδίων κεφαλαίων (CoE) θα αυξηθεί στο 12,7% έως 15%, από 2,7% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ η ομαλοποίηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoTE) θα επιτευχθεί έως το 2023/2024.
Image
Επίσης, η BofA εκτιμά ότι τα έσοδα από τόκους (NII) θα παραμείνουν ανθεκτικά, αλλά τα τέλη θα είναι η βασική πηγή πίεσης των εσόδων.
Επιπλέον, η εξοικονόμηση κόστους το 2020 θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο.
Το εύρος της πίεσης ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων εξαρτάται από τη διάρκεια των παγκόσμιων και εγχώριων lockdown.
Η συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, σε συνδυασμό με τα ρυθμιστικά μέτρα ανοχής, θα επιφέρει κάποια περιθώρια από άποψη ρευστότητας, κεφαλαίου και ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.
Παράλληλα, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα κέρδους και η κανονιστική ευελιξία πιθανότατα θα οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες στην αυξανόμενης πίεση στο κόστος κινδύνου για δύο χρόνια.
Επομένως, η BofA δεν αναμένει απότομη ανάκαμψη των κερδών το 2021, παρά την πιθανή μακροοικονομική ανάκαμψη.
Image

Οι εκτιμήσεις BofA για τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης