Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεύρυνε τις απώλειες το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ, στα 12,8 δολ. ή -25% το WTI - Το Brent στα 20 δολ.

Διεύρυνε τις απώλειες το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ, στα 12,8 δολ. ή -25% το WTI - Το Brent στα 20 δολ.
Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στα 518,6 εκατ. βαρέλια
(upd 6) Νέες απώλειες κατέγραψε σήμερα Δευτέρα (27/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως δε θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν άμεσα την πτώση της ζήτησης.
Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 518,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2020, πλησιάζοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2017, και συγκεκριμένα στα 535 εκατ. βαρέλια.
Η κατακόρυφη πτώση που έχει σημειωθεί στην παγκόσμια ζήτηση έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες δεν θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
«Η αγορά γνωρίζει πως δεν υπάρχει επαρκής αποθηκευτικός χώρος, θέμα χρόνου είναι δεξαμενές να γεμίσουν» υποστήριξε ο Βjonar Tonhaugen, αναλυτής της Rystad Energy.

- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχώρησε κατά -6,76% στα 20 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του -24% την προηγούμενη εβδομάδα.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημείωσε πτώση -25% στα 12,8 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας διαμορφώθηκαν στο -7%.


Παράλληλα, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, την ίδια στιγμή που οι εξέδρες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Καναδά υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.
«Η αύξηση των αποθεμάτων και η ασθενής ζήτησης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα», αναφέρουν οι αναλυτές της ANZ Bank, διευκρινίζοντας ότι «οι διακοπές λειτουργίας στις εγκαταστάσεις του Πέρμιαν και του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ αποτελούν ένα δυσοίωνο σημάδι, δεδομένου ότι αυτές οι περιοχές είναι ορισμένες από τις πιο ευημερούσες στη χώρα».
Αργότερα εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εξαγωγές της στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο μήνα.
Ωστόσο, οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι περικοπές δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά -30%.
«Παρά τα μέτρα που έχουν λάβει ο ΟΠΕΚ, οι παραγωγοί πετρελαίου σε διάφορες χώρες πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να κληθούν να λάβουν περισσότερα δραστικά μέτρα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλας, Diamantino Azevedo.



CNBC: Γιατί οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 0 δολ. ανά βαρέλι - Υπό πίεση η αγορά ενέργειας


Ο επενδυτικός κόσμος έμεινε έκπληκτος την περασμένη εβδομάδα όταν τα προθεσμιακά συμβόλαια αμερικανικού πετρελαίου βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Σε περίπτωση που χάσατε αυτό το γεγονός την πρώτη φορά, μην ανησυχείτε, γιατί θα μπορούσε να συμβεί ξανά.
Οι αποθηκευτικοί χώροι πετρελαίου σε όλο τον κόσμο γεμίζουν γρήγορα, οι χερσαίες δεξαμενές στα περισσότερα μέρη των ΗΠΑ έχουν φτάσει στα μέγιστα επίπεδα και οι απελπισμένοι έμποροι και παραγωγοί χρησιμοποιούν οποιονδήποτε πόρο μπορούν ώστε να αποθηκεύσουν το πετρέλαιό τους.
Τα δεξαμενόπλοια μοιάζουν με παπαράτσι πετρελαίου που γεμίζουν τις ακτές στο Λος Άντζελες, είτε ως πλωτές αποθήκες είτε επειδή βρίσκονται σε αναμονή για κάποια αλλαγή του κλίματος.
Οι περικοπές στην παραγωγή του OPEC+ και των G20 ξεκινούν την Παρασκευή 1η Μαΐου, αλλά ήδη υπάρχει μία αρμάδα από δεξαμενόλποια που βρίσκονται καθ' οδόν ώστε να παραδώσουν περισσότερα από 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τα οποία δε χρειάζεται κανείς.
Εάν τα διυλιστήρια τελικά δε θέλουν πετρέλαιο, αυτό δεν έχει σχεδόν καμία αξία, ενώ στην περίπτωση που κάποιος έχει πετρέλαιο αλλά δεν έχει να το αποθηκεύσει πουθενά, τότε αποκτάει αρνητική αξία.
Το βασικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι το πόσος χρόνος έχει απομείνει μέχρι να γεμίζει κάθε δεξαμενή, κάθε πλοίο, κάθως τρύπα που υπάρχει στο έδαφος.
Η απάντηση ποικίλλει από δύο εβδομάδες έως και δύο μήνες στην καλύτερη περίπτωση, αναλόγως από το ποιον θα ρωτήσει κάποιος.
Η υποδομή της βιομηχανίας πετρελαίου είναι τεράστα και γεμάτη από έξυπνους και δημιουργικούς ανθρώπους που είναι σε θέση να επεκτείνουν την τρέχουσα αποθηκευτική ικανότητα, αναβάλλοντας αυτό που κανένας δεν είχε φανταστεί ποτέ: το πετρέλαιο που δεν έχει κανένα μέρος να πάει και τις αρνητικές τιμές.
Η βιομηχανία πετρελαίου βρίσκεται αυτή στιγμή κάτω από μία άνευ προηγουμένου πίεση.
Εάν δεν υπάρξει άμεση ανάκαμψη της ζήτησης, η παραγωγή θα πρέπει να περιοριστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι τώρα, και οι παραγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν σύντομα σε δεύτερο γύρω περικοπών των κεφαλαιουχικών δαπανών τους.
Ακόμα και οι μακροπρόθεσμοι φίλοι του πετρελαίου, οι οποίοι είναι αισιόδοξοι, καταλαβαίνουν ότι αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μην βγάλουν το πετρέλαιο από το έδαφος, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο μέρος να αποθηκευτεί και κάποιο άτομο για να το πουλήσουν.
Η βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή καταστροφή της ζήτησης, των θέσεων εργασίας και του πλούτου, ωστόσο υπάρχει ακόμα κόσμος που συνεχίζει να ξοδεύει για την εξόρυξη του πετρελαίου, τη μετακίνησή του και την αποθήκευσή του σε άλλο μέρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης