Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 134 οι νεκροί από κορωνοϊό, με 2.517 κρούσματα στην Ελλάδα - Περιστατικό επαναλοίμωξης ανησυχεί τους επιστήμονες

Στους 134 οι νεκροί από κορωνοϊό, με 2.517 κρούσματα στην Ελλάδα - Περιστατικό επαναλοίμωξης ανησυχεί τους επιστήμονες
Πρόκειται για ασθενή που είχε νοσήσει τον Μάρτιο και εντοπίστηκε εκ νέου θετική στον κορωνοιό
Σε 134 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοιού καθώς στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο ακόμη τρείς άνθρωποι.
Τελευταίο θύμα του κορωνοϊού, είναι ένας 60χρονος άνδρας ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.
Ηταν ένας από τους ασθενείς της κλινικής «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι που είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό.
Ο άτυχος 60χρονος είχε μεταφερθεί από το Λαϊκό αρχικά στην κλινική του Περιστερίου και από εκεί στο ΝΙΜΤΣ, όπου και κατέληξε. Εμφάνισε πνευμονία και σηπτικό σοκ λόγω Covid-19.
Το Σάββατο (25/4) απεβίωσε μια 58χρονη η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και είχε υποκείμενα νοσήματα, ένας 91χρονος που νοσηλευόταν από τις 7 Απριλίου στο νοσοκομείο Σωτηρία και αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα και ένας άνδρας 75 ετών στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Τσιόδρας: 2.517 συνολικά τα κρούσματα

Στα 11 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, όπως έκανε γνωστό με γραπτή του ανακοίνωση την Κυριακή (26/4/2020) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.517, εκ των οποίων το 55.5% αφορά άνδρες.
Από αυτά, 578 (23%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1181 (46.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στους 46 ανέρχονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 13 (28.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 64 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος υπάρχουν 4 ακόμα καταγεγραμμένοι θάνατοι και 134 νεκροί συνολικά στη χώρα.
Οι 35 ήταν γυναίκες (26.1%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 64.608 κλινικά δείγματα.
 
Περιστατικό επαναλοίμωξης ανησυχεί τους επιστήμονες

Ωστόσο ανησυχία προκαλεί η περίπτωση μιας ασθενούς που είχε νοσήσει και νοσηλευτεί με κορωνοιό τον Μάρτιο και η οποία παρότι πήρε εξιτήριο από τον Ευαγγελισμό στις 6 Απριλίου εντοπίστηκε εκ νέου θετική στον κορωνοιό.
Η περίπτωση ερευνάται από ειδικό κλκιμάκιο του ΕΟΔΥ για να διαπιστωθεί τι συμβαίνει με τις μεταλλάξεις του ιού και εάν μπορεί να εμφανιστεί επαναλοίμωξη.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια περιστατικά είχαν αναφερθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου και από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων της Νότιας Κορέας και είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τσιόδρας: Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» εκτίμησε στην νέα του ενημέρωση ο Σ.Τσιόδρας, για το lockdown το οποίο, όπως είπε, σταδιακά και ελεγχόμενα θα αίρεται.
Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας.
Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό».
Μάλιστα αναρωτήθηκε:«Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα;
Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;
Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος».
Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lock down για 18 μήνες»;

Χαρδαλιάς: Να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά

Με επιμονή, με υπομονή με ξεχωριστή καρτερικότητα συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τόνισε κατά την ενημέρωση του Σαββάτου (25/4) για την πανδημία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεδομένου ότι σήμερα, Σάββατο, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και λόγω του καιρού, υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως και στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου, όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
«Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» επισήμανε.
Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκαν πολλές άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Περαιτέρω ανέφερε πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε.
Σε ό,τι αφορά το τι ανοίγει και πότε, τόνισε ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο μελετώντας όλα τα δεδομένα.
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα.
Ενημέρωσε επίσης ότι η μετακίνηση από Δευτέρα (27/4) προς τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία για τη διαδικασία της συναινετικής προσομοίωσης θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033.

Οι έρευνες στις ιδιωτικές κλινικές

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα παρατηρούν με προβληματισμό τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στις ιδιωτικές κλινικές «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στο Ελληνικό, όπου και η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε δεκάδες κρούσματα και θανάτους, αλλά στο Ζεφύρι, όπου μια 25χρονη Ρομά βρέθηκε θετική.
Το Σάββατο 25/4  μεταφέρθηκε από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ακόμη ένα άτομο, ασθενής 100 ετών, στο νοσοκομείο Ελπίς ως πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.
Στον χώρο της κλινικής στο Περιστέρι, όπου βρέθηκαν 37 κρούσματα και έχασαν τη ζωή τους 3 άτομα από τον κορωνοϊό, βρέθηκαν και χθες στελέχη του ΕΟΔΥ που συντονίζουν τις ενέργειες, ενώ πραγματοποιήθηκε και απολύμανση του χώρου.
Στο μεταξύ, και για τις δύο περιπτώσεις που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες.
Η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα που αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά την επόμενη ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του όλες τις προτάσεις επιστημόνων και υπουργών προκειμένου να καθορίσει το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετάβαση από το lockdown στην επόμενη ημέρα.
Μάλιστα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα τη Δευτέρα 27/4.
Υπενθυμίζεται πως τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί έως τις 4 Μαΐου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης