Κόντρες υπουργών μπλοκάρουν το κυβερνητικό έργο - Τα «αταίριαστα» δίδυμα που προβληματίζουν τον Μητσοτάκη – Σχέδια για ανασχηματισμό

Κόντρες υπουργών μπλοκάρουν το κυβερνητικό έργο - Τα «αταίριαστα» δίδυμα που προβληματίζουν τον Μητσοτάκη – Σχέδια για ανασχηματισμό
Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό που πιθανότατα, αντί για διπλές εκλογές, θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, στις αρχές ή το τέλος του καλοκαιριού.
«Η φτώχια φέρνει γκρίνια», λέει ο λαός, όπως επίσης ότι «στα δύσκολα φαίνονται οι φίλοι»…
Δυστυχώς το εκρηκτικό κοκτέιλ της κρίσης του κορωνοιού περιέχει όλα τα παραπάνω.
Πολλές δυσκολίες, μεγάλο ζόρισμα του κρατικού ταμείου, γκρίνιες και καυγάδες μεταξύ «φίλων».
 Ήδη οι πρώτες σοβούσες κόντρες σε εκρηκτικά δίδυμα του κυβερνητικού σχήματος έχουν αρχίσει να παίρνουν χαρακτηριστικά ανοιχτής ρήξης, γεγονός που «βραχυκυκλώνει» την λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και προβληματίζει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό.

Ο άφαντος και ο προβεβλημένος

Ένα εκρηκτικό δίδυμο των ημερών είναι ασφαλώς ο «άφαντος» υπουργός υγείας, Βασίλης Κικίλιας με τον υπερπροβεβλημένο πλέον υφυπουργό του, Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Οι δύο τους ξεκίνησαν αρχικά ως «φίλοι», γεγονός που έσπευσαν να διαφημίσουν και κατά την παραλαβή των καθηκόντων τους, αφού υπήρξαν παλαιοί γνώριμοι του Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο τελευταίος είναι γνωστό ότι αποτελεί πολιτικό μέντορα του Βασίλη Κικίλια, ενώ ο ίδιος ως υπουργός υγείας το 2004 ήταν εκείνος που πρωτοεισήγαγε τον Κοντοζαμάνη στους διαδρόμους του υπουργείου, διορίζοντας τον αντιπρόεδρο του ΕΟΦ.
Η πολύχρονη γνωριμία ωστόσο, δεν έφτασε για να θεραπεύσει την κακή εξέλιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών.
Στην διάρκεια της κρίσης με την πανδημία ο Βασίλης Κικίλιας, παρότι καθ ύλην αρμόδιος, επέλεξε την εξαφάνιση από τις κάμερες και την διαδικασία της επίσημης ενημέρωσης, ενώ σύμφωνα με ορισμένους «καλοθελητές», αυτό επεβλήθη άνωθεν γιατί ο συγκεκριμένος υπουργός κρίθηκε ως «μη επαρκής» για τις κρίσιμες περιστάσεις.
Όπως και να έχει το πράγμα, το βάρος της ενημέρωσης έπεσε στον Βασίλη Κοντοζαμάνη ο οποίος συχνά λειτουργεί και ως «σάκος του μπόξ» για όλες τις επιθετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις ελλείψεις του εθνικού συστήματος υγείας.   
Το γεγονός αυτό έχει ανεβάσει κάθετα τις μετοχές του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η υπερπροβολή φαίνεται ότι δεν αρέσει καθόλου στον προϊστάμενο του με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους να είναι από ψυχρές έως εχθρικές.
Η κακή χημεία στο υπουργείο υγείας πάντως, φαίνεται να χρεώνεται περισσότερο στον Βασίλη Κικίλια ο οποίος μάλλον θα υποχρεωθεί να αποχωρήσει στον επόμενο ανασχηματισμό, με αρκετά πιθανή την αξιοποίηση σε αυτή τη θέση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με άλλους κορυφαίους του ιατρικού κλάδου (Κρεμαστινός, Στεφανής).

Στο υπουργείο οικονομικών από την άλλη πλευρά, τα κυβερνητικά στελέχη ανταλάσσουν «καλημέρα», αλλά οι σχέσεις Σταικούρα - Σκυλακάκη μόνο ιδανικές δεν θεωρούνται.


Στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας οι άλλοι δύο υφυπουργοί (Ζαββός και Βεζυρόπουλος) έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα αφού ο πρώτος ασχολείται με τον τομέα των τραπεζών το μέλλον του οποίου είναι άδηλον και ο δεύτερος με τους φορολογικούς συντελεστές που επίσης δεν είναι ώρα να μπουν στο τραπέζι.
Αντιθέτως ο Σκυλακάκης ως…κλειδοκράτορας του γενικού λογιστηρίου του κράτους έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκταμιεύσεις ποσών για ανακούφιση επαγγελματικών κλάδων και επιχειρήσεων.
Το γεγονός αυτό τον έχει φέρει ουκ ολίγες φορές σε προστριβές με τον Σταικούρα που κρατάει όλο αυτό το διάστημα πολύ λεπτές ισορροπίες με τους δανειστές.
Ο Σταικούρας διαθέτει και σχετική εμπειρία από την προηγούμενη θητεία ως αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, ενώ ο Σκυλακάκης θεωρείται «φυτευτός» στην πολιτική, ως επιστήθιος φίλος και διαχρονικός ακόλουθος της Ντόρας Μπακογιάννη.
Το γεγονός ότι ο Σταικούρας, ελέω πατρός, προέρχεται από αμιγώς Καραμανλικό πολιτικό περιβάλλον με αναφορές στην κοινωνική δεξιά, ενώ ο Σκυλακάκης, εκτός από συνδαιτυμόνας της οικογένειας Μητσοτάκη είναι και δεδηλωμένος νεοφιλελεύθερος, δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ τους.
Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτή την φάση, για τον πρωθυπουργό είναι πολύτιμοι και οι δύο, αλλά ο Σταικούρας θεωρείται «αναλώσιμος» γιατί σε δεδομένη στιγμή μπορεί να φορτωθεί το (επερχόμενο) ναυάγιο της οικονομίας, ενώ ο Σκυλακάκης εμφανίζεται αμετακίνητος, ως  «άνθρωπος» του Πρωθυπουργού, αλλά και ως «σύμμαχος» του υπουργού ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη με τον οποίο ο υπουργός οικονομικών έχει επίσης ακανθώδη σχέση.

Εκρηκτικά δίδυμα αναφύονται ασφαλώς και σε άλλους κυβερνητικούς τομείς με πρώτον και καλύτερο αυτόν της δημόσιας ασφάλειας...

Ο προσφάτως υπουργοποιηθείς, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι γεγονός ότι τις μέρες αυτές έχει πάρει όλο «το χαρτί» κάνοντας τον προιστάμενο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη να δείχνει ανύπαρκτος.
«Η διαχείριση κρίσεων», γενικώς και αορίστως, που είναι πλέον μέσα στις αρμοδιότητες του Χαρδαλιά εμπίπτει στην σφαίρα ενασχόλησης και του υπουργού, ο οποίος είναι γνωστό ότι επιζητεί και την σχετική δημοσιότητα.
Προς το παρόν οι δύο άνδρες δεν έχουν…προλάβει να τσακωθούν, αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον καθώς ο κ. Χρυσοχοίδης, σε κατ΄ιδίαν συνομιλίες του, δεν κρύβει την δυσφορία του για την υπερπροβολή και μάλιστα σε ρόλο…Ράμπο-οδοστρωτήρα, του υφυπουργού του.

Υπουργείο Άμυνας και το αμορτισέρ

Στο επίπεδο των…(με το ζόρι) τυπικών σχέσεων είναι και το δίδυμο Παναγιωτόπουλου-Στεφανή στο υπουργείο άμυνας, όπου το «αμορτισέρ» μεταξύ των δύο κάνει ο πρώην Σαμαρικός, Γενικός Γραμματέας, Αντώνης Οικονόμου.
Ο Παναγιωτόπουλος με την ακατάσχετη πολυλογία του και ιδιαίτερα μετά το…«ψυχραιμία Κύριε Πρωθυπουργέ» θεωρείται κομμένος από το Μαξίμου και στον πρώτο ανασχηματισμό είναι από τους πρώτους που θα πάρουν πόδι.
Ίσως για αυτό να βλέπει με ιδιαίτερη καχυποψία τον υφιστάμενο του, που είναι όμως εξαιρετικός στις δημόσιες σχέσεις και διατηρεί την εύνοια του Πρωθυπουργού.
Στο υπουργείο εξωτερικών, Δένδιας και Βαρβιτσιώτης έχουν χωρίσει εξ΄αρχής τα τσανάκια τους και απλά ανέχονται ο ένας τον άλλον, ενώ στο υπουργείο Παιδείας η Νίκη Κεραμέως που μονοπωλεί ως μέντιουμ τις δημόσιες δηλώσεις για την λειτουργία των σχολείων, έχει βάλει σε «καραντίνα» την νεαρή και υπερφιλόδοξη υφυπουργό της, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει (σοφά ίσως) επιλέξει την εξαφάνιση.
Η βαθμολογία της Κεραμέως θα κριθεί από την επαναλειτουργία των σχολείων και την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, όμως κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου της χρεώνουν επίμονη τάση προβολής, αχρείαστη φλυαρία και υπερβολικές δημόσιες σχέσεις με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα…
Αντιθέτως η Σοφία Ζαχαράκη υπήρξε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι βέβαιον ότι με το χαμηλό προφίλ που τηρεί εξασφαλίζει το πολιτικό της μέλλον,

Ιδιαίτερες δυσκολίες αναφύονται τέλος, στο επανασυσταθέν και ιδιαίτερα νευραλγικό υπουργείο μετανάστευσης στο οποίο ο υφυπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος…  καπελώθηκε στην κυριολεξία από τον νεότερο και μάλλον πιο άπειρο, Νότη Μηταράκη.


Ο τελευταίος, βέβαια τραβάει όλο το «κουπί», αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ παραλίγο να κηρυχθεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην γενέτειρα του, μετά την ατυχέστατη έμπνευση των…επιτάξεων.
Ο Κουμουτσάκος προτιμά να μένει στα μετόπισθεν, επιλέγοντας να «τρώει το ξύλο» από τους ξένους, όπως η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον και ελπίζοντας ότι δεν θα τον πάρουν τα σκάγια στην επερχόμενη αναζωπύρωση του προβλήματος που θα δημιουργήσει πρόσθετο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.
Και οι δύο θεωρούνται αναλώσιμοι…
Ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας, υπάρχουν ασφαλώς και σε άλλα υπουργεία, κυρίως όσα στελεχώνονται από τους λεγόμενους «τεχνοκράτες υφυπουργούς», ορισμένοι από τους οποίους είναι φανερό ότι…δεν φτιάχτηκαν για την πολιτική.
Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό που πιθανότατα, αντί για διπλές εκλογές,  θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, στις αρχές ή το τέλος του καλοκαιριού.

 www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS