Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 133 οι νεκροί από κορωνοϊό, με 2.506 κρούσματα στην Ελλάδα - Αυστηρά μέτρα την πρωτομαγιά, παρά την άρση του lockdown στις 4/5

Στους 133 οι νεκροί από κορωνοϊό, με 2.506 κρούσματα στην Ελλάδα - Αυστηρά μέτρα την πρωτομαγιά, παρά την άρση του lockdown στις 4/5
Αυστηρά μέτρα για το τριήμερο της πρωτομαγιάς, παρά την επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων
(upd7) Συνολικά 133 είναι οι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοιού.
Στη λίστα των θυμάτων προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο ακόμη τρείς, δυο άνδρες και μία γυναίκα.

Τελευταίο θύμα του κορωνοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες, μια 58χρονη η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με υποκείμενα νοσήματα.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το  Σάββατο 25/4 απεβίωσε ένας 91χρονος που νοσηλευόταν από τις 7 Απριλίου στο νοσοκομείο Σωτηρία καισύμφωνα με πληροφορίες, είχε καρδιολογικά προβλήματα.
Το απόγευμα στις 25 Απριλίου 2020, έχασε τη μάχη για τη ζωή ακόμη ένας άνδρας 75 ετών με υποκείμενα νοσήματα στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.
Ο ασθενής, που αποτελεί το 131ο θύμα του ιού στην Ελλάδα, ήταν διασωληνωμένος.
Νωρίτερα το Σάββατο (25/4/2020) κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε συνολικά 16 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 2.506 εκ των οποίων 47 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων το 56% άνδρες.
Ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για μία συνολικά καλύτερη εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
Στις δομές στα νότια προάστια που εντοπίστηκαν μολύνσεις τις προηγούμενες ημέρες δεν εντοπίστηκε κανένα νέο κρούσμα γεγονός που δείχνει ότι όταν υπάρχει έγκαιρη λήψη μέτρων μπορούμε να προλάβουμε την εξάπλωση του ιού, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι

«Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» εκτίμησε στην νέα του ενημέρωση ο Σ.Τσιόδρας, για το lockdown το οποίο, όπως είπε, σταδιακά και ελεγχόμενα θα αίρεται.
Μιλώντας για την επιστροφή στην επόμενη ημέρα, είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και «αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα» και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας.
Η στρατηγική μας στην Ελλάδα βασίζεται «σε επιστημονικά δεδομένα και όχι στην κοινωνική πίεση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι αδύνατο να συνεχίσει ένα lock down έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε αν είναι και αποτελεσματικό».
Μάλιστα αναρωτήθηκε:«Πότε είναι καλύτερο να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα;
Τώρα ή το φθινόπωρο που θα κυκλοφορούν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη»;
Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας η ανοσία του πληθυσμού θα χτιστεί σταδιακά και είπε ότι πολλοί μιλούν για 50% με 70% ανοσία στον πληθυσμό, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν μπορεί να γίνει απότομα. Για την ανοσία, όπως είπε, υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που νοσούν, αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία τα προστατεύουν και μια άλλη άποψη επιστημόνων με την οποία κι εγώ συντάσσομαι, που εκτιμά ότι μάλλον αναπτύσσουμε αντισώματα τα οποία διαρκούν ένα έτος».
Για αποτελεσματικό εμβόλιο τόνισε, μπορεί να απαιτηθούν έως και 18 μήνες όπως λέει ο ΠΟΥ και διερωτήθηκε, «μπορεί να μείνει η χώρα σε lock down για 18 μήνες»;

Χαρδαλιάς: Να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά

Με επιμονή, με υπομονή με ξεχωριστή καρτερικότητα συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τόνισε κατά την ενημέρωση του Σαββάτου (25/4) για την πανδημία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεδομένου ότι σήμερα, Σάββατο, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και λόγω του καιρού, υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως και στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου, όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
«Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» επισήμανε.
Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκαν πολλές άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Περαιτέρω ανέφερε πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε.
Σε ό,τι αφορά το τι ανοίγει και πότε, τόνισε ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο μελετώντας όλα τα δεδομένα.
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα.
Ενημέρωσε επίσης ότι η μετακίνηση από Δευτέρα (27/4) προς τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία για τη διαδικασία της συναινετικής προσομοίωσης θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033.

Οι έρευνες στις ιδιωτικές κλινικές

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και την επιστημονική κοινότητα παρατηρούν με προβληματισμό τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στις ιδιωτικές κλινικές «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι και «Κασταλία» στο Ελληνικό, όπου και η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε δεκάδες κρούσματα και θανάτους, αλλά στο Ζεφύρι, όπου μια 25χρονη Ρομά βρέθηκε θετική.
Το Σάββατο 25/4  μεταφέρθηκε από την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ακόμη ένα άτομο, ασθενής 100 ετών, στο νοσοκομείο Ελπίς ως πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.
Στον χώρο της κλινικής στο Περιστέρι, όπου βρέθηκαν 37 κρούσματα και έχασαν τη ζωή τους 3 άτομα από τον κορωνοϊό, βρέθηκαν και χθες στελέχη του ΕΟΔΥ που συντονίζουν τις ενέργειες, ενώ πραγματοποιήθηκε και απολύμανση του χώρου.
Στο μεταξύ, και για τις δύο περιπτώσεις που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες.
Η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα που αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά την επόμενη ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη στα χέρια του όλες τις προτάσεις επιστημόνων και υπουργών προκειμένου να καθορίσει το κυβερνητικό σχέδιο για τη μετάβαση από το lockdown στην επόμενη ημέρα.
Μάλιστα, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το κυβερνητικό σχέδιο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα τη Δευτέρα 27/4.
Υπενθυμίζεται πως τα περιοριστικά μέτρα έχουν παραταθεί έως τις 4 Μαΐου.

Ζεφύρι: Θετική στον κορωνοϊό μια 25χρονη Ρομά

Συναγερμός έχει σημάνει στις εργατικές κατοικίες στο Ζεφύρι, όπου βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό μια 25χρονη Ρομά.
Πρόκειται για μια 25χρονη γυναίκα από τη Λαμία, η οποία πήγε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία την 4χρονη κόρη της για  αιμοκάθαρση και η ίδια βρέθηκε πως είναι θετική στον κορωνοϊό.
Το παιδί δεν είναι θετικό.
Ωστόσο, στο Ζεφύρι σήμανε συναγερμός, η 25χρονη από τη Λαμία με την κόρη της φιλοξενείται σε διαμέρισμα των εργατικών κατοικιών από μία 6μελη οικογένεια,  η οποία πλέον έχει τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες.
Μάλιστα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε στην περιοχή την Παρασκευή 24/4.
Πάντως,  αστυνομικοί από το ΑΤ της περιοχής ελέγχουν την εφαρμογή της καραντίνας της οικογένειας, ενώ οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου έχουν αναλάβει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφής.

Συναγερμός για τις κλινικές και τις δομές μεταναστών - Τσιόδρας: Σημαντική επιδημία

Την εξαιρετικά αισιόδοξη εικόνα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα «θόλωσαν» τα περιστατικά στις δύο αυτές κλινικές αλλά και η υπόθεση με το ζευγάρι μεταναστών από τη δομή στη Μαλακάσα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμό τόσο στη ΓΑΔΑ όσο και στο ΑΤ Ωρωπού.
Την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι επισκέφθηκε την Παρασκευή 24/4 το πρωί ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας για τον κορωνοϊό, Σ. Τσιόδρας προκειμένου να διαπιστώσει τα μέτρα προστασίας.
"Είναι σημαντική επιδημία σε ένα χώρο αυξημένου κινδύνου.
Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, είμαστε κοντά τους για να σταματήσει το κακό", είπε ο κ.Τσιόδρας.
Σημειώνεται ότι από τους 226 ασθενείς και εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι οι 37 βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 17 είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους.
Οι 17 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό μεταφέρθηκαν σε άλλες δομές υγείας στην Αττική, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι ασθενείς που δεν είναι θετικοί στον ιό παρακολουθούνται και έχουν λάβει χημειοπροφύλαξη.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, οι εν λόγω ασθενείς που δεν είναι θετικοί στον ιό, θα παρακολουθούνται στενά για τις επόμενες 7 ημέρες ενώ θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο ανά διήμερο.
Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ζητήσει όλους τους φακέλους των ασθενών από την ιδιωτική κλινική, στην οποία βρέθηκε και κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για να διενεργήσει αυτοψία στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.
Αλλά και στην κλινική «Κασταλία» ένας ηλικιωμένος κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης 22/4, σημαίνοντας συναγερμό με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση και να ελεγχθούν συνολικά 300 τρόφιμοι και 130 εργαζόμενοι.
Όπως έγινε γνωστό, τα 92 από τα 130 δείγματα στους εργαζόμενους είναι αρνητικά.
Και για τις δύο αυτές περιπτώσεις, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευάγγελος Ιωαννίδης έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανόνες.
Η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα που αποδεικνύουν πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, η κυβέρνηση εξετάζει τα επόμενα βήματά της όσον αφορά την επόμενη ημέρα.
Οι δύο αυτές περιπτώσεις σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις δομές των μεταναστών σε Κρανίδι και Μαλακάσα έρχονται να επιβεβαιώσουν πόσο τεράστιο στοίχημα είναι για τις αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν τυχόν αναζωπύρωση της επιδημίας από υγειονομικές μονάδες, κλειστές δομές μεταναστών και χώρους φροντίδας ευπαθών πληθυσμών.

Γεραπετρίτης: Σε 3 φάσεις η επιστροφή στην κανονικότητα

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης στη δημόσια υγεία και την έξοδο στην κοινωνία και την αγορά, την συνέχιση της τήρησης των κανόνων στη ζωή μας και τη σταδιακή μετάβαση στην ομαλότητα, αναφέρθηκε το Σάββατο 25/4 ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ενόψει, των κυβερνητικών ανακοινώσεων για την άρση των περιορισμών, ο υπουργός επεσήμανε πως «έχουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα οικοδομήσουμε τη μετάβαση στην ομαλότητα.
Οι αρχές αυτές έχουν να κάνουν με το ότι, πρώτον, δεν θα γίνει καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, είναι αυτονόητο ότι θα βγούμε ξανά στην κοινωνία και την εργασία.
Προφανώς δεν καθίσαμε σε καραντίνα για να είμαστε μονίμως σε κατάσταση κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα ξαναβγούμε σταδιακώς αλλά χωρίς εκπτώσεις στην υγεία.
Δεύτερη βασική παραδοχή είναι ότι ορισμένοι από τους κανόνες τους οποίους τηρήσαμε με αυστηρότητα θα εξακολουθήσουν να υφίστανται (…)
Θα τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, θα προστατεύονται οι ευάλωτοι, θα αποφεύγουμε τους μεγάλους κοινωνικούς συγχρωτισμούς άρα, αλλάζουμε τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και ενεργούμε.
Το τρίτο, είναι ότι η μετάβαση δεν θα γίνει με τρόπο αυτόματο.
Θα είναι στην πραγματικότητα μια σταδιακή μετάβαση, θα πάρει χρόνο, όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος ουσιαστικά θα έχουμε φάσεις στις οποίες θα απελευθερώνονται οι περιορισμοί που υφίστανται, θα παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται για να αλλάζουμε λίγο τη ροή των πραγμάτων.
Θα είναι ένα δυναμικό σύστημα μετάβασης στην ομαλότητα…».

Οι εξετάσεις εντός του Ιουνίου

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τα σχολεία, σε συνδυασμό μάλιστα με θέματα όπως ότι άδεια ειδικού σκοπού εκτείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου, ο υπουργός Επικρατείας αναγνώρισε ότι "είναι ζήτημα πολύ-παραγοντικό".
Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία, ανέφερε, θα ανοίγουν σταδιακά -αν τα πράγματα πάνε όπως φαίνεται να πηγαίνουν σήμερα, με έναν καλό ρυθμό- διασφαλίζοντας ότι "τα παιδιά θα βρίσκονται σε περιβάλλον, που κατά το δυνατόν, θα είναι στεγανοποιημένα από τον ιό. Δηλαδή με τήρηση των αποστάσεων εντός των τάξεων, θα περιοριστούν οι χώροι συγχρωτισμού εντός των σχολείων, θα υπάρχει μια διαβάθμιση έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μέσα στις τάξεις", διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι θα συνεχιστεί και η τηλε-εκπαίδευση.
Όλη αυτή η δέσμη μέτρων θα έρθει κατά πάσα βεβαιότητα το β' 15νθήμερο του Μαΐου, ανέφερε επίσης γνωστοποιώντας την κυβερνητική πρόθεση, να τηρηθούν κατά το δυνατόν οι χρόνοι που έχουν προβλεφθεί και για τις πανελλαδικές εξετάσεις: "καταλαβαίνουμε απολύτως την ένταση και την αγωνία των οικογενειών, τα παιδιά των οποίων θα δώσουν εξετάσεις.
Θα προσπαθήσουμε να είναι εντός του Ιουνίου οι εξετάσεις, να μην παρεκκλίνουν από το αρχικό πρόγραμμα, με κανόνες υγιεινής και να μην φθάσουμε σε βαθύ καλοκαίρι έτσι ώστε να είναι δυσκολότερες οι κλιματολογικές συνθήκες", τόνισε.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να θεσπίσει και απογευματινές βάρδιες στα σχολεία, ο Γ. Γεραπετρίτης απάντησε ως εξής: «Θα επιχειρήσουμε να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατόν τη λειτουργία των σχολείων, χωρίς να υφίστανται απογευματινές βάρδιες -και αυτό θα είναι μια συνθήκη η οποία θα εξαρτάται από τους όρους που θα θέσει η επιτροπή των επιστημόνων που έχει ήδη κάνει σπουδαία δουλειά.
Η θέση μας είναι να διασφαλισθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα μόνο με πρωινές βάρδιες».

.
Image


Image

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης