Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια επιβράδυνσης από τον κορωνοϊό διεθνώς: Οι νεκροί 203,1 χιλ. και κρούσματα 2,90 εκατ - G20: Τρόπους για να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό

Σημάδια επιβράδυνσης από τον κορωνοϊό διεθνώς: Οι νεκροί 203,1 χιλ. και κρούσματα 2,90 εκατ - G20: Τρόπους για να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό
Έσπασε το φράγμα των 203 χιλιάδων θανάτων διεθνώς ο κορωνοϊός - Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ
(upd9) Πυρετωδώς ετοιμάζεται η επιστροφή στην κανονικότητα από τα περισσότερα κράτη στον πλανήτη, μετά από ένα δίμηνο και πλέον lockdown, με πολλούς ενδοιασμούς και ερωτηματικά για το πως θα λειτουργήσουν οικονομίες και κοινωνίες τους και κυρίως τι θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού, που εξακολουθεί να εξαπλώνεται,  ενώ o αριθμός των θυμάτων πλέον διεθνώς ξεπέρασε τις 230 χιλιάδες και τα κρούσματα τα 2,9 εκατ.
Την ίδια ώρα, διεθνή πρωτοβουλία με στόχο να επιταχύνει την πρόσβαση στα υγειονομικά εργαλεία που χρειάζονται για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, ξεκινά σήμερα, Κυριακή 26/4, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G20), η οποία επεξεργάζεται τρόπους για την κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19.
Στο μεταξύ, τα θύματα της πανδημίας το Σάββατο 25/4/20202 ξεπέρασαν τις 200.000 και συγκεκριμένα έφτασανστους 202,5 χιλιάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς έχουν αναφερθεί σε τρεις χώρες: τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Ιταλία.
Ο πρώτος θάνατος από την Covid-19 καταγράφηκε στις 10 Ιανουαρίου στην πόλη Wuhan της Κίνας.
Χρειάστηκαν 91 ημέρες για να ανέλθουν οι νεκροί στους 100.000 και μόνο 16 ημέρες για να διπλασιαστούν.
Συγκριτικά, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 400.000 θάνατοι από ελονοσία, ένα από τα πιο θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα.

G20: Διεθνή Πρωτοβουλία για ταχύτερη πρόσβαση σε υγειονομικά εργαλεία

Διεθνή πρωτοβουλία με στόχο να επιταχύνει την πρόσβαση στα υγειονομικά εργαλεία που χρειάζονται για την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού, ξεκινά σήμερα, Κυριακή 26/4, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου (G20).
Η Ομάδα των 20 ακόμη, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, η οποία ασκεί την τρέχουσα περίοδο την προεδρία της G20, επεξεργάζεται τρόπους για την κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού που υπολογίζεται σε 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19.
«Η G20 θα συνεχίσει να ενισχύει τη διεθνή συνεργασία σε όλα τα μέτωπα, και σημαντικότερο, στο κλείσιμο του άμεσου κενού στην χρηματοδότηση για την υγεία», σημειώνει ο υπουργός Mohammed al-Jadaan, σε ανακοίνωση με την οποία κοινοποιείται η έναρξη της πρωτοβουλίας "Επιταχυντής της Πρόσβασης σε Εργαλεία για την Covid-19" (ACT).
Προσθέτει πως «η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανή αβεβαιότητα όσον αφορά το βάθος και τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης».
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να χορηγήσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του SARS-CoV-2.
Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνει την έκκλησή της σε όλες τις χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, φιλάνθρωπους και τον ιδιωτικό τομέα να βοηθήσουν για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Ενδοιασμοί και απογοητεύσεις στον δρόμο προς την κανονικότητα

Μετά την απογοήτευση που έφερε η είδηση της αποτυχίας της πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Remdesivir, οι ελπίδες αναπτερώνονται με την ανακοίνωση πως, πειραματικό εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργαστήριο, αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε δοκιμές του σε πιθήκους, αλλά και την ανακοίνωση του ΟΗΕ πως ξεκίνησε στις 24/4 μια «ιστορική» παγκόσμια διακρατική πρωτοβουλία, για να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κορωνοϊού διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση σε αυτά.
Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε το Σάββατο 25/4 ότι θα ξεκινήσει δοκιμές για να διαπιστωθεί αν το πλάσμα αίματος από δωρητές που έχουν αναρρώσει από την πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για όσους νοσούν σοβαρά.
Παρά τους ενδοιασμούς για την ανυπαρξία πρόληψης ή θεραπείας κατά της πανδημίας οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δείχνουν αποφασισμένες να αναλάβουν το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης των οικονομιών τους, διατηρώντας σε ισχύ τις προφυλάξεις εκείνες που θα εμποδίσουν όσο είναι εφικτό, την αναζωπύρωση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων και θανάτων από τον Covid-19, με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες σε οικονομίες, κοινωνίες και δημόσια συστήματα υγείας.
Η παγκόσμια κοινότητα καλείται τις επόμενες εβδομάδες να διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα άνευ προηγουμένου που περισσότερο παραπέμπει σε ένα παγκόσμιο πείραμα, παρά σε κανονικότητα, με σύμμαχο ίσως τον βελτιωμένο καιρό, καθώς αμερικανική έρευνα έδειξε πως ο κορωνοϊός φαίνεται να αποδυναμώνεται πιο γρήγορα όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση Macron εξετάζει ένα σχέδιο ανοίγματος εμπορικών καταστημάτων μόνο, μετά τις 11/5, όπου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, θα εναλλάσσονται περίοδοι καραντίνας και χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, στις ΗΠΑ όπου η κοινωνία έχει διχαστεί για την αναγκαιότητα ή όχι της επιβολής των μέτρων, κάθε Πολιτεία εφαρμόζει τη δική της στρατηγική για τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα ανάλογα και με το πόσο πλήττεται από την επιδημία, ενώ τα περισσότερα κράτη σχεδιάζουν την επιστροφή στην κανονικότητα μέσα από διάφορες φάσεις όπου το κάθε βήμα θα αξιολογείται πριν γίνει το επόμενο.
Στο Βέλγιο από τις 11 και τις 18 Μαΐου αντίστοιχα θα ανοίξουν σταδιακά τα καταστήματα και τα σχολεία.
Στο μεταξύ, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι είναι ακατάλληλες περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που εισήχθησαν από την Κίνα,  καθώς όπως ανακοίνωσε η καναδική κυβέρνηση δεν πληρούν τις καναδικές προδιαγραφές και δεν μπορούν να διανεμηθούν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν κινητοποιηθεί στην μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 2,90 εκατομμύρια.
- Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 203 χιλιάδες με την θνητότητα αγγίζει το 6,98%.
- Περισσότεροι από 815 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.

Image

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 2.900.422.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 203.055, ενώ θεραπεύτηκαν 822.760 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 26.384 νεκρούς και 195.351 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 939.249 - Στους 53.934 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 223.759 και 22.902 νεκρούς
- Στους 22.648 οι νεκροί στη Γαλλία, 161.644 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 20.381 και τα κρούσματα σε 149.569.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 156.513 και οι νεκροί σε 5.877.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.650 και τα κρούσματα σε 89.328.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 242 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.728.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 83.909 και 4.636 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 13.231 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 360.
- Στους 6.917 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 45.325 τα κρούσματα.
- Στα 6.694 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 28.894 στην Ελβετία που μετρά και 1.599 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 133 οι νεκροί.
- Στους 2.706 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 107.773 τα κρούσματα.

ΠΟΥ: Ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν αναρρώσει, μπορεί να μολυνθούν ξανά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το Σάββατο (25/4/2020) πως αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
Σε δήλωση που εξέδωσε, ο ΠΟΥ προειδοποίησε να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας» ούτε «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να θεωρήσουν πως μπορούν να αψηφούν τις οδηγίες.
Η Χιλή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα αρχίσει να χορηγεί «διαβατήρια υγείας» σε ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τη νόσο.
Αφού θα ελέγχονται για να διαπιστωθεί αν έχουν αναπτύξει αντισώματα ώστε να αποκτήσουν ανοσία στον ιό, θα μπορούν να επιστρέφουν αμέσως στη δουλειά τους.

Βρετανία: Δοκιμές με πλάσμα αίματος σε σοβαρά ασθενείς με Covid-19

Δοκιμές θα αρχίσει η Βρετανία για να διαπιστωθεί αν το πλάσμα αίματος από δωρητές που έχουν αναρρώσει από την πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για όσους νοσούν σοβαρά .
Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, μέχρι και 5.000 σοβαρά άρρωστοι με Covid-19 μπορεί σύντομα να λάβουν θεραπεία με μετάγγιση πλάσματος στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης για την αντιμετώπιση του ιού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, πλάσμα αίματος από ασθενείς που είχαν αναρρώσει χρησιμοποιήθηκε ως μια αποτελεσματική θεραπεία κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος το 2002 ως το 2004 του SARS.
Ακόμη, παράλληλα με την κλινική αυτή δοκιμή που θα γίνει σε τυχαίο δείγμα σοβαρά νοσούντων, η βρετανική κυβέρνηση ενισχύει το εθνικό πρόγραμμα για την συλλογή πλάσματος, προκειμένου η θεραπεία αυτή να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματική.
Η συλλογή πλάσματος μπορεί να αυξηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο για να αποφέρει μέχρι και 10.000 μονάδες πλάσματος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) κάθε εβδομάδα, ποσότητα που θεωρείται αρκετή για τη θεραπεία 5.000 ασθενών με Covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.
«Έχω πολλές ελπίδες ότι η θεραπεία αυτή θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στον αγώνα μας κατά της ασθένειας αυτής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock.
Ο καθηγητής Jonathan Van Tam, ο οποίος είναι αναπληρωτής αρχίατρος, υπογράμμισε πως «η  Βρετανία ηγείται των μεγαλύτερων δοκιμών παγκοσμίως για να βρεθεί μια θεραπεία για την Covid-19 με περισσότερους από 7.000 ανθρώπους να εμπλέκονται μέχρι στιγμής στην δοκιμή μιας σειράς φαρμάκων.
Ελπίζουμε να προσθέσουμε το πλάσμα σε αυτόν τον κατάλογο σύντομα».
Πρόσθεσε ότι «το πλάσμα από ασθενείς που έχουν αναρρώσει έχει χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική θεραπεία για πρωτοεμφανιζόμενες λοιμώξεις στο παρελθόν και αυτό το βήμα προς τα μπροστά ενισχύει την υποστηριζόμενη από την επιστήμη προσέγγισή μας για να καταπολεμήσουμε αυτόν τον ιό».

Απέτυχε η πρώτη κλινική δοκιμή Remdesivir της Gilead's για τον κορωνοϊό - Πειραματικό εμβόλιο στην Κίνα αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε πιθήκους

Η πειραματική χρήση του φαρμάκου Remdesivir στην οποία προέβη προ ημερών, η φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences Inc. απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του, όπως ανέφεραν οι Financial Times (FT) την Πέμπτη 23 Απριλίου, επικαλούμενα ανεπίσημα έγγραφα που διέρρευσαν κατά λάθος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η δοκιμή στην Κίνα έδειξε ότι το αντιιικό remdesivir δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στην κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, πειραματικό εμβόλιο αποδείχθηκε για πρώτη φορά «ευρέως προστατευτικό» κατά του νέου κορωνοϊού σε δοκιμές σε πιθήκους, όπως ανακοίνωσε κινεζικό εργαστήριο που πραγματοποιεί την έρευνα.
Το εμβόλιο, που χρησιμοποιεί εγγενείς του ιού παθογόνους παράγοντες, χορηγήθηκε σε οκτώ μακάκους ρέζους, οι οποίο στην συνέχεια εκτέθηκαν στον ιό τρεις εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύεται από τον κινεζικό κολοσσό της φαρμακευτικής Sinovac Biotech.
«Οι τέσσερις μακάκοι που εμβολιάσθηκαν δεν είχαν κανέναν ανιχνεύσιμο ίχνος τους ιού στους πνεύμονες επτά ημέρες μετά την έκθεσή τους», διαβεβαιώνει το εργαστήριο, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στις 19 Απριλίου στην ιστοσελίδα bioRxiv.
Οι τέσσερις άλλοι πίθηκοι, στους οποίους το εμβόλιο χορηγήθηκε σε ελαττωμένη δόση, παρουσίασαν αύξηση του ιικού φορτίου στον οργανισμό, αλλά κατόρθωσαν να αντισταθούν στην ασθένεια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να υποβληθούν σε επιστημονική αξιολόγηση πριν επικυρωθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Η Sinovac, εταιρεία εισηγμένη στον Nasdaq, ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του ίδιου αυτού εμβολίου στο άνθρωπο στις 16 Απριλίου.
Το εργαστήριο αρνήθηκε να ανταποκριθεί σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.
«Πρόκειται για τα πρώτα σοβαρά προ-κλινικά δεδομένα που βλέπω σε σχέση με πειραματικό εμβόλιο», σχολίασε στο Twitter ο ιολόγος Florian Krammer του Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS) της Νέας Υόρκης.
«Το θέμα είναι να εξακριβωθεί αν αυτή η προστατευτική δράση διαρκεί», παρατηρεί η ανοσιολόγος Lucy Walker, του University College του Λονδίνου.

OHE: Παγκόσμια πρωτοβουλία για να επιταχυνθεί η παραγωγή εμβολίων - θεραπειών κατά του κορωνοϊού

Μια «ιστορική» παγκόσμια πρωτοβουλία με τη συμμετοχή πολλών χωρών, μεταξύ τους η Γαλλία και η Γερμανία, για να επιταχύνει την παραγωγή εμβολίων, θεραπειών και τεστ κατά του νέου κορωνοϊού και να διασφαλίσει ίση πρόσβαση σε αυτά, ξεκίνησε ο ΟΗΕ.
Στην πρωτοβουλία αυτή, που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στις 24/4, συμμετέχουν διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ιδιωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κοινή απειλή, την οποία μπορούμε να νικήσουμε με μια κοινή προσέγγιση» τόνισε ο διευθυντής του ΠΟΥ.
«Είναι μια ιστορική συνεργασία με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ισότιμης διανομής εμβολίων, διαγνωστικών τεστ και θεραπειών εναντίον της νόσου Covid-19», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.
«Κοινή μας δέσμευση είναι να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα μέσα που στοχεύουν στο να θριαμβεύσουμε επί της Covid-19», υπογράμμισε.
Στην τηλεδιάσκεψη παρενέβη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και Ισπανίας J. Conte και P. Sanchez, όπως και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von Der Layen.
Ούτε η Κίνα, όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου, ούτε οι ΗΠΑ, που αποτελούν σήμερα το επίκεντρο της πανδημίας με πάνω από 50.000 θανάτους και 900.000 κρούσματα, εκπροσωπήθηκαν.
Έως σήμερα, η πανδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 190.000 και πλέον ανθρώπους παγκοσμίως την ώρα που 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί.
Ο E. Macron απηύθυνε έκκληση για ένα εμβόλιο «προσβάσιμο σε όλους, περιλαμβανομένων των πιο ευάλωτων χωρών.
Αυτό θα επιτρέψει επίσης να ξαναβρούμε, το συντομότερο, μια φυσιολογική ζωή».
Το να νικήσουμε την πανδημία του νέου κορονοϊού απαιτεί «τη μαζικότερη στην ιστορία προσπάθεια στη δημόσια υγεία» τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, A. Guterres.

Επιστροφή στην κανονικότητα: Η παγκόσμια κοινότητα μιλά για 2ο κύμα κορωνοϊού - Έξι κρίσιμες απαντήσεις

Καθώς οι αρχές σε όλο τον κόσμο εξετάζουν πότε πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί της κίνησης που δυσχεραίνουν την οικονομία, ο φόβος στο μυαλό όλων μπορεί να εκφραστεί με δύο λέξεις: δεύτερο κύμα.
Η ανησυχία είναι ότι, μόλις αρθούν οι περιορισμοί, η πανδημία θα ξαναεμφανιστεί με νέα δύναμη, προκαλώντας επανάληψη των αυξανόμενων λοιμώξεων, κατακλυσμένα συστήματα υγείας και την ανάγκη νέου lockdown, αναφέρει το Bloomberg.

1. Τι είναι το δεύτερο κύμα;
Οι πανδημίες προκαλούνται από νέα παθογόνα που η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν έχει καμία προστασία από το ανοσοποιητικό.
Αυτό τους επιτρέπει να γίνουν παγκόσμιες εστίες.
Οι πανδημίες είναι ασυνήθιστες, αλλά η γρίπη είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες.
Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι ότι μια νέα παραλλαγή του ιού της γρίπης εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια υποχωρεί, σαν τσουνάμι.
Λίγους μήνες αργότερα, επιστρέφει και εξαπλώνεται ξανά σε όλο τον κόσμο, ή σε μεγάλο μέρος του.

2. Τι κάνει το πρώτο κύμα να υποχωρήσει;
Οι πανδημίες της γρίπης μπορούν να αντισταθμιστούν προσωρινά από τις καιρικές συνθήκες, μεταβαίνοντας στο νότιο ημισφαίριο όταν το βόρειο μισό του πλανήτη θερμαίνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και το αντίστροφο.
Ο ιός μπορεί επίσης να έχει μολύνει ένα τεράστιο μέρος των ανθρώπων στις περισσότερες περιοχές, δίνοντάς τους ανοσία από την επανεμφάνιση και πιθανώς δημιουργώντας τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, η οποία προστατεύει όσους δεν έχουν μολυνθεί περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού.
Στην περίπτωση του κορωνοϊού που προκαλεί ο Covid-19, χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει περιορισμούς κίνησης σε άνευ προηγουμένου κλίμακα και οι άνθρωποι έχουν υιοθετήσει εθελοντικά μέτρα κοινωνικής απόστασης, ώστε ο ιός να μην μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί.

3. Πώς λοιπόν επιστρέφει ένας ιός;
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες.
Στην περίπτωση της γρίπης, υπάρχει η έναρξη του πιο κρύου καιρού, ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει και τον κορωνοϊό.
Ή το παθογόνο μπορεί να μεταλλαχθεί.
Αυτό είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό της γρίπης, που μεταλλάσσεται λίγο πολύ συνεχώς.
Το φθινόπωρο του 1918, συνέβη ένα δεύτερο κύμα της ιστορικής επιδημίας της γρίπης και προκάλεσε τους περισσότερους από τους θανάτους στην πανδημία.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι προκλήθηκε από μια μετάλλαξη που έκανε τον ιό ξανά μη αναγνωρίσιμο στο ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων ανθρώπων.
Μια άλλη σημαντική μεταβλητή είναι η μετακίνηση του ιού σε πληθυσμούς που δεν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν και δεν έχουν ανοσία.

4. Γιατί δεν υπήρχε ένα δεύτερο κύμα SARS;
Το ξέσπασμα του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου το 2002-2003 στην Ασία δεν έφτασε ποτέ στο πεδίο μιας πανδημίας.
Αν και προκλήθηκε από κορωνοϊό, δεν ήταν τόσο μεταδοτικό όσο αυτό που ήταν υπεύθυνο για το Covid-19.
Η εξάπλωσή του περιορίστηκε κυρίως σε νοσοκομεία και σε άλλες περιοχές όπου οι άνθρωποι ήρθαν σε στενή επαφή με τα σωματικά υγρά μολυσμένων ασθενών.
Ο Έμπολα είναι ένα άλλο παθογόνο σχετικά νέο για τον άνθρωπο.
Υπήρξαν περιοδικές επιδημίες στην Αφρική, αλλά ενώ ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός σε ορισμένες περιοχές και συνθήκες, δεν ήταν αρκετά μολυσματικός για να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο όπως ο κορωνοϊός.

5. Ποιες είναι οι προοπτικές για τα δεύτερα κύματα κορωνοϊού;
Υπήρξαν υπαινιγμοί από την Κίνα ότι ένα δεύτερο κύμα αποτελεί κίνδυνο.
Ορισμένες περιοχές της χώρας που έκλεισαν από τον ιό και στη συνέχεια άνοιξαν εκ νέου είχαν επιβάλει περιορισμούς τον Μάρτιο λόγω νέων περιπτώσεων.
Μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου εξακολουθεί να αγωνίζεται να ελέγξει το τρέχον κύμα.
Οι περισσότερες περιοχές που είχαν τον ιό το αντιμετώπισαν χρησιμοποιώντας περιορισμούς κίνησης, οι οποίοι επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, αλλά αφήνουν πολλούς ανθρώπους ευάλωτους σε λοίμωξη μόλις αρχίσουν να βγαίνουν ξανά έξω, αυξάνοντας την προοπτική των δεύτερων κυμάτων.

6. Τι θα μπορούσε να αποτρέψει το δεύτερο κύμα;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε την άρση των περιορισμών κίνησης σταδιακά για να δοκιμάσει το αποτέλεσμα πριν προχωρήσει σε μεγαλύτερη ελευθερία.
Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, το κλειδί για τη διατήρηση των λοιμώξεων σε χαμηλά επίπεδα χωρίς lockdown είναι η αύξηση των δοκιμών και η ανίχνευση των επαφών.
Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να βρουν μολυσμένα άτομα, να τα απομονώσουν και να προσδιορίσουν τις πρόσφατες επαφές τους, ώστε να μπορούν να κάνουν το τεστ επίσης και να απομονωθούν εάν είναι απαραίτητο.
Τελικά, είναι πιθανό ότι αρκετά άτομα θα εκτεθούν στον κορωνοϊό, ότι θα αναπτυχθεί η ανοσία της αγέλης και να σταματήσει να εξαπλώνεται, ή τελικά να υπάρξει ένα εμβόλιο.

Καλπάζει ο κορωνοϊός στις ΗΠΑ – Στους 53.934 οι νεκροί  – Trump: Σπατάλη χρόνου οι συνεντεύξεις

Δεν αξίζουν να σπαταλά τον χρόνο του οι καθημερινές του συνεντεύξεις Τύπου για την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump, λίγες μόλις ημέρες μετά το σάλο που προξένησαν παγκοσμίως οι δηλώσεις του για την πιθανότητα χρήσης απολυμαντικών εντός του σώματος των ασθενών ως θεραπεία για τον νέο κορωνοϊό.
Ο D. Trump σε tweet του το Σάββατο 25/4 έγραψε «ποιο είναι ο σκοπός να έχουμε συνεντεύξεις Τύπου στον Λευκό Οίκο όταν τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης κάνουν μόνο εχθρικές ερωτήσεις και στη συνέχεια αρνούνται να μεταδώσουν με ακρίβεια την αλήθεια ή τα γεγονότα» και πρόσθεσε «κερδίζουν ρεκόρ τηλεθέασης και ο αμερικανικός λαός δεν παίρνει τίποτα άλλο εκτός από ψευδείς ειδήσεις.
Δεν αξίζει τον χρόνο και η προσπάθεια!».
Πρόκειται για σχόλια του ίδιου του D. Trump που φαίνεται να επιβεβαιώνουν δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι, ενοχλημένος από ερωτήσεις για τη διαχείρισή του της υγειονομικής κρίσης, σχεδιάζει να σταματήσει να παραχωρεί συνεντεύξεις Τύπου, οι οποίες μεταδίδονται σε καλωδιακά τηλεοπτικά δίκτυα και κάποιες φορές ξεπερνούν σε διάρκεια και τις 2 ώρες.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, της χώρας που θρηνεί πάνω από 53.000 νεκρούς, προκάλεσε με τις δηλώσεις του την Πέμπτη 23/4 σε μια από τις καθημερινές ενημερώσεις δημοσιογράφων, την κατακραυγή, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά πως «βλέπω πως το απολυμαντικό τον σκοτώνει (τον κορωνοϊό) σ' ένα λεπτό. Ένα λεπτό. Υπάρχει άραγε ένα μέσο να κάνουμε κάτι τέτοιο με μια ένεση στο εσωτερικό ή σαν έναν καθαρισμό;» προσθέτοντας μάλιστα πως οι επιστήμονες θα πρέπει να το εξετάσουν.
Ωστόσο, μία ημέρα αργότερα, ο D. Trump υποστήριξε ότι η πρόταση του αυτή ήταν «σαρκαστική», τερματίζοντας εκείνη την ημέρα τη συνέντευξη Τύπου μετά από περίπου είκοσι λεπτά, χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.
Ο Λευκός Οίκος το Σάββατο 25/4, μετά από 50 συνεντεύξεις Τύπου μέσα σε δύο μήνες, δεν πραγματοποίησε καμία.
Στο μεταξύ, εξετάζει την αντικατάσταση του υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, Alex  Azar, η κυβέρνηση Trump, λόγω σφαλμάτων στον χειρισμό στην αρχή της πανδημίας, ανέφεραν το Σάββατο 25/4 η Wall Street Journal και το Politico.
Tα δημοσιεύματα διέψευσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Judd Deere, ο οποίος ανέφερε ότι το εν λόγω υπουργείο υπό τον Azar συνεχίζει να ηγείται σε σειρά προτεραιοτήτων του προέδρου.

Αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων

Σε 53.934 ανέρχεται πλέον στις ΗΠΑ ο αριθμός των θυμάτων του νέου κορωνοϊού, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν τα 939.235.
Μάλιστα, ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων στις ΗΠΑ αυξήθηκε με 2.494 νέους θανάτους να τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, το Σάββατο 20:30 τοπική ώρα, (03:30 Κυριακή ώρα Ελλάδας), φτάνοντας σε 53.511.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 24/4 οι 1.258 θάνατοι που καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο ήταν ο χαμηλότερος αριθμός τις τελευταίες σχεδόν τρεις εβδομάδες.
Οι ΗΠΑ είναι με διαφορά πρώτες παγκοσμίως τόσο στον αριθμό των θυμάτων όσο και των κρουσμάτων, αν και είναι η χώρα που έχει πραγματοποιήσει και τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ, καθώς έχουν γίνει πάνω από 4,6 εκατομμύρια.
Εν τω μεταξύ, μια σειρά από Πολιτείες είναι έτοιμες να άρουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα και να περάσουν στην επόμενη ημέρα.
Οι Πολιτείες του Τενεσί, του Τέξας, του Οχάιο, της Μοντάνα, της Τζόρτζια είναι μερικές μόνο από τις Πολιτείες που έχουν ανακοινώσει το σχέδιο τους να ανοίξουν κάποιες εμπορικές επιχειρήσεις που είχαν κλείσει στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Αν και οι κινήσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουν επιχειρήσεις και προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της νόσου, πολλοί από τους κυβερνήτες είναι αποφασισμένο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κυβερνήτη της Τζόρτζια, Brian Kemp, ο οποίος και παρά τις αντιδράσεις του Λευκού Οίκου, προχώρησε στο άνοιγμα των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των bowling, των καταστημάτων μασάζ και τατουάζ ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σινεμά και τα εστιατόρια.

Image

Cuomo: Αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων στη Νέα Υόρκη για τον κορωνοϊό

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα ξεκινήσει από τις επόμενες ώρες τη διενέργεια τεστ αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό στους εργαζομένους σε τέσσερα νοσοκομεία ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει σε τοπικά φαρμακεία να αρχίσουν να συλλέγουν δείγματα για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Andrew Cuomo.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλουν οι αρχές να ελέγξουν την πανδημία.
Ο στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των περίπου 40.000 τεστ που διενεργούνται καθημερινά.
Ο Cuomo σημείωσε πάντως ότι η κρίση φαίνεται πως αρχίζει να καταλαγιάζει στην Πολιτεία, καθώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid-19 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ημερών.
«Είκοσι μία ημέρες στην κόλαση και σήμερα βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από 21 ημέρες.
Η διάγνωση είναι αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα» είπε.
Η διενέργεια εξετάσεων στους εργαζόμενους σε τέσσερα νοσοκομεία είναι η αρχή μιας ευρύτερης προσπάθειας να γίνουν τεστ αντισωμάτων σε νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, οδηγούς λεωφορείων, υπαλλήλους παντοπωλείων και άλλων εργαζομένων που, όπως είπε ο κυβερνήτης «έφεραν το βάρος» να ταΐσουν και να κρατήσουν τους πολίτες ασφαλείς.
Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τον τελευταίο απολογισμό, οι νεκροί αυξήθηκαν το Σάββατο (25/4/2020) ελαφρά, στους 437, από 422 χθες.
Σημειώνοντας ότι η πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1918, από την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί, κράτησε δύο χρόνια, ο Cuomo κάλεσε τους Νεοϋορκέζους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να θυμούνται ότι πράττουν για το ευρύτερο καλό.
«Καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση. Βρισκόμαστε στην ημέρα 56» είπε, υποστηρίζοντας ότι με τα μέτρα που ελήφθησαν αποφεύχθηκαν 100.000 μολύνσεις.
«Πιστεύω πως όσα κάναμε το άξιζαν», κατέληξε.

Ιταλία: Αισθητή μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού και μικρή υποχώρηση θανάτων - 26.000 οι νεκροί

Αισθητή μείωση κρουσμάτων του Covid -19 καταγράφεται στην Ιταλία ενώ υποχωρεί και ο αριθμός των θανάτων
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 195.351.
Οι νεκροί έφτασαν τους 26.384.
Παράλληλα, 63.120 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Την Παρασκευή (24/4) το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 192.994 και είχαν χάσει την ζωή τους 25.969 άνθρωποι ενώ 60.498 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους 415 άνθρωποι και καταγράφηκαν 2.357 νέα κρούσματα. 2.622 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.2.102 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 21.533 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 82.212 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο μειώνεται αισθητά (664 λιγότερα κρούσματα) ενώ, παράλληλα, έχασαν την ζωή τους 5 λιγότεροι άνθρωποι.
Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή δεύτερη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
 Για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, μειώνεται ελαφρά και ο αριθμός των ασθενών σε κατ΄οίκον περιορισμό.
Ο συνολικός αριθμός των ιαθέντων περιορίζεται κατά 300 ανθρώπους σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.
Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι από τις 4 Μαΐου θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται ιολογικά τεστ, τα οποία, στην πρώτη φάση θα γίνουν, δωρεάν, σε δείγμα εκατόν πενήντα χιλιάδων πολιτών.
Μέχρι αυτή την στιγμή, τέλος, έχουν διατεθεί εκατόν τριάντα οκτώ εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες και οι περιφέρειες της χώρας έχουν άλλα σαράντα επτά εκατομμύρια μάσκες στις αποθήκες τους.

Ισπανία: Στους 22.902 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Sanchez: Από τις 2 /5 θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν

Ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό αυξήθηκε το Σάββατο (25/4/2020) στην Ισπανία σε 22.902, από 22.524 που ήταν στις 24/4, έγινε γνωστό από μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες El Pais και El Mundo και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών μέσα σε μια μέρα ήταν 378, σημειώνοντας μικρή αύξηση από τους 367 που ήταν την  Παρασκευή - ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί τον τελευταίο μήνα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 223.759 από 219.764 την προηγουμένη.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sanchez, σε διάγγελμά του προς το έθνος το Σάββατο (25/4/202), ανακοίνωσε ότι εφόσον ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της Covid-19 συνεχίσει να μειώνεται, θα επιτραπεί από τις 2 Μαΐου στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους για να ασκηθούν.
Ο Sanchez είπε ότι οι Ισπανοί θα επιτραπεί να βγαίνουν έξω για να αθλούνται ή για να κάνουν έναν περίπατο, συνοδευόμενοι από ένα πρόσωπο με το οποίο συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι, αν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ευνοϊκή.
Από τις 14 Μαρτίου οι Ισπανοί ζουν σε μια από τις αυστηρότερες καραντίνες που έχουν επιβληθεί σε χώρα της Ευρώπης.
Επιτρέπεται να βγαίνουν έξω για να αγοράζουν τρόφιμα ή φάρμακα ή για να εργάζονται –εφόσον η δουλειά τους είναι απολύτως αναγκαία– όχι όμως και για να αθλούνται.

Γαλλία: Στους 22.648 οι νεκροί από κορωνοϊό - Την Τρίτη 28/4 θα παρουσιάσει ο Philippe το σχέδιο άρσης τωνμέτρων

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 22.648 ανθρώπους στη Γαλλία από τις αρχές Μαρτίου.
Παράλληλα, τα κρούσματα ανέρχονται σε 161.644 , ενώ 45.372 άτομα έχουν θεραπευτεί.
Την Τρίτη 28/4 ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Edouard Philippe θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων την Τρίτη στο κοινοβούλιο, όπως ανακοινώθηκε.
Θα ακολουθήσει μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού συζήτηση και ψηφοφορία.
Σημειώνεται ότι στις 11 Μαΐου αναμένεται να αρθούν τα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό της κυκλοφορίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων που τέθηκαν σε από τις 17 Μαρτίου με εντολή του Γάλλου προέδρου E. Macron.
Στο μεταξύ ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού στη Γαλλία ανέρχεται σε 22/614, ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 161.644.


Γερμανία: Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός – Στους 5.877 οι νεκροί, πάνω από 156 χιλιάδες τα κρούσματα

Αν και με μειωμένη ένταση ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Γερμανία, όπου οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 5.877.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  ανέρχονται πλέον σε 156.513.

Βρετανία:  Ξεπέρασε το ορόσημο των 20.000 νεκρών από covid-19 η Βρετανία - Έκθετη η κυβέρνηση Johnson

Ξεπέρασαν το όριο των 20.000 θανάτων, οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη Βρετανία καθώς 813 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους το τελευταίο 24ωρο.
Ο συνολικός αριθμός θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται πλέον σε 20.381 που σηματοδοτεί μια ζοφερή στιγμή στην μάχη του κορωνοϊού καθώς ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, Steven Powis είχε θέσει ως ανώτερο όριο θανάτων από την πανδημία τους 20.000 θανάτους.
Όπως είχε δηλώσει στην αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας, τότε που η ανοσία της αγέλης» ήταν η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης Johnson απέναντι στη νόσο, ότι εάν οι θάνατοι δεν ξεπέρναγαν τους 20.000 θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση.
«Εάν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τους θανάτους κάτω από 20.000, θα τα έχουμε πάει πολύ καλά με αυτή την πανδημία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
«Αν ο αριθμός είναι μικρότερος από 20.000 αυτό θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα, αν και κάθε θάνατος είναι μια τραγωδία, οπότε δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό».
Στην ομιλία του ωστόσο ο διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας δεν είχε αναφερθεί στην πιθανότητα να ξεπεράσουν οι θάνατοι τις 20.000. Όπως φαίνεται, πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε ζοφερή πρόβλεψη και ίσως τώρα θα κληθούν κάποιοι να δώσουν εξηγήσεις γιατί η Βρετανία είναι ανάμεσα στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες που περνά το ορόσημο των 20.000 νεκρών μετά τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την ασθένεια.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη 16/4 να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου και δεν σκέπτεται ακόμη την έξοδο από το lockdown.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, ο Boris Johnson αναμένεται να επιστρέψει στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα την Δευτέρα 27/4 καθώς έχει αναρρώσει από τον ιό.

Κίνα: Στους 4.636 οι νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα φτάνει τους 4.636, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 83.909.
Δώδεκα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν την Παρασκευή 24/4 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι έξι την προηγούμενη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.
Από αυτά, τα 11 ήταν εισαγόμενα κρούσματα, δηλαδή ταξιδιώτες που έφθασαν στην Κίνα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό.
Ακόμη, σύμφωνα με την  Επιτροπή, καταγράφηκαν 29 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του ιού, ελαφρώς μειωμένος ο αριθμός σε σχέση με τις 34 που ανακοινώθηκαν την προηγουμένη.

Τουρκία: Τους 2.706 έφτασαν οι νεκροί απο τον κορωνοϊό, 106 το τελευταίο 24ωρο - 107.773 τα κρούσματα

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν άλλα 2.861 κρούσματα της ασθένειας
Στους 106 ανέρχονται οι άνθρωποι που πέθαναν από τον κορωνοϊό στην Τουρκία μέσα στο τελευταίο 24ωρο, ενώ την ίδια ώρα καταγράφηκαν άλλα 2.861 κρούσματα της ασθένειας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 107.773, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 2.706.
Μέχρι σήμερα, 25.582 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν άλλα 38.308 διαγνωστικά τεστ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παραθέτει το υπουργείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης