Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανασκευάζει o Di Maio για τις αποφάσεις φιάσκο της ΕΕ: Ρεαλισμός στις διαπραγματεύσεις και όχι στον «ανεπαρκή» ESM

Ανασκευάζει o Di Maio για τις αποφάσεις φιάσκο της ΕΕ: Ρεαλισμός στις διαπραγματεύσεις και όχι στον «ανεπαρκή» ESM
Η Ιταλία πρέπει να επιδείξει «ρεαλισμό» ως προς την αξιοποίηση του ESM δήλωσε ο επικεφαλής του M5S και υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio
(upd) Σε διευκρινιστική δήλωση υποχρεώθηκε ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος της Ιταλίας Κίνημα των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εξωτερικών Luigi Di Maio σχετικά με συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Stampa» η οποία άναψε φωτιάς, καθώς η αναφορά του περί του «ρεαλισμού» εξελήφθη ως μετατόπιση της Ρώμης απέναντι στον ESM.
«Δεν έχω πει ποτέ ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στον ESM, τον οποίο συνεχίζουμε να βλέπουμε ως ανεπαρκές εργαλείο, είπα αντ 'αυτού ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Di Maio στο Twitter.
Ερωτηθείς στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο La Stampa του Σαββάτου εάν το κόμμα του δεν αντιτάσσεται πλέον στον ESM, ο Di Maio είπε:
«Από τη μία πλευρά έχουμε εκείνους που ξιφουλκούν εναντίον της Ιταλίας και το βρίσκω αυτό ανησυχητικό. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν τον ESM ως την εθνική πανάκεια.
Αυτό δεν ισχύει επίσης. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.
Αυτό είναι το παιχνίδι της ζωής μας και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στην πραγματικότητα, μόλις ξεκίνησε».
To Κίνημα των Πέντε Αστέρων στο παρελθόν διακήρυττε, πως θα μπορούσε να καταρρεύσει η κυβέρνηση, εάν στρεφόταν στον ESM, το ταμείο, που δανείζει κεφάλαια σε χώρες της Ευρωζώνης με επώδυνους όρους.
Πρόκειται επί της ουσίας για την πρόταση, που υποστηρίζουν η Ολλανδία και ο ευρωπαϊκός βορράς για τα κράτη της Ευρωζώνης που χρειάζονται απεγνωσμένα κεφάλαια.
Το M5S, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte, είχαν ζητήσει τη δημιουργία των corona – bonds, προκειμένου να επιμεριστεί το κολοσσιαίο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης.
Η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη (23/4) κατέληξε στη σύσταση ενός Ταμείου Ανάκαμψης με ένα ποσό της τάξεως των 540 δισ. ευρώ πολύ πιο κάτω από τις διακηρυγμένες ανάγκες των 2,2 τρισ.ευρώ και την απόρριψη των corona – bonds.
Παρόλα αυτά, η εξέλιξη αυτή στην Ιταλία παρουσιάστηκε ως επιτυχία, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Ιταλία μετρά τους περισσότερους θανάτους από οπουδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και η πανδημία διέλυσε την ήδη εύθραυστη οικονομία της, καθιστώντας απαραίτητη την εύρεση νέων τρόπων χρηματοδότησης για την «ανοικοδόμηση».


Ποια ήταν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις 23/4;

-Τα κράτη Ιταλία και Ισπανία ζητούσαν 2,2 τρισεκ ενίσχυση ή σε ένα εύρος 1,5 τρισεκ. με 2,2 τρισεκ.
Συμφωνήθηκε να δοθούν αρχικά τα 540 δισεκ. ευρώ αρχής γενομένης από αρχές Ιουνίου 2020 και τα υπόλοιπα θα επαναξιολογηθούν.
Δεν έκλεισε το παράθυρο για ενίσχυση των κονδυλίων στο 1,5 τρισεκ. αλλά αυτό θα εξεταστεί… εν καιρώ.

-Προτάθηκε να συσταθεί Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Ενώ όλοι συμφώνησαν δεν καθορίστηκε το ακριβές πλαίσιο, ούτε εξετάστηκαν τρόποι για την χρηματοδότηση του.
Και η Γερμανία ήταν θετική στην σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά στην πράξη δεν συμφωνήθηκε ένα ξεκάθαρο και εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα.
Στις 6 Μαίου 2020 θα επανέλθουν.

-Η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν τα κεφάλαια να δοθούν υπό την μορφή επιχορηγήσεων και όχι υπό την μορφή δανείων για να μην αυξηθεί το χρέος.
Στην πρόταση αυτή διαφώνησαν 4 χώρες η Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία.
Η Γερμανία δεν πήρε θέση.
Όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Γερμανία δεν ήθελε να φανεί ο κακός… χρησιμοποίησε τις άλλες χώρες να εναντιωθούν στην ιδέα των επιχορηγήσεων.
Η Ιταλία πάντως έκανε ένα βήμα πίσω και αποδέχθηκε μέρος των κεφαλαίων να έχει την μορφή δανείων.
Η Γερμανία όπως διατυπώνεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης είναι ξεκάθαρη κεφάλαια δίδονται υπό την μορφή δανείων.

-Το Eurogroup στις 18 Μαΐου θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα υποβάλλει προτάσεις για την αξιοποίηση των 540 δισεκ. που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα θα εξεταστεί και το Ταμείο Ανάκαμψης…
Ωστόσο είναι σοβαρός ο κίνδυνος όπως και τα corona bond έτσι και το Ταμείο Ανάκαμψης να οδηγηθούν στις καλένδες.
Όταν οι ευρωπαίοι δεν θέλουν κάτι να υλοποιήσουν επιλέγουν… την γνώριμη τακτική τους που είναι χρονοκαθυστέρηση.

Συμπέρασμα

Η Σύνοδος Κορυφής αποτέλεσε μια ακόμη ευρωπαϊκή μετριότητα.
Συμφώνησαν στα λίγα, άφησαν ανοικτά πολλά ζητήματα και στην πράξη αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι 540 εκατ υπό την μορφή δανείων και θα εξεταστεί εάν θα δοθούν κάποια κεφάλαια με την μορφή επιχορήγησης.
Δυνητικά τα κεφάλαια θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,5 τρισεκ. αλλά μεταξύ της εκτίμησης και της συμφωνίας η Ευρώπη απέχει…

Σοβαρή Υποσημείωση

Η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε πριν την Σύνοδο Κορυφής ότι η ύφεση στην Ευρώπη θα φθάσει στο 15%, ποσοστό πτώσης του ΑΕΠ υψηλότερο και από τις αρνητικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Η εκτίμηση της Lagarde αποσκοπούσε είτε στο να προειδοποιήσει για τις χειρότερες ημέρες, είτε για να τρομοκρατήσει ώστε να πειστούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουν σημαντικά μέτρα.
Η τρομοκρατία της Lagarde της ΕΚΤ... δεν έπεισε τους ευρωπαίους ηγέτες.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης