Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έτοιμο το σχέδιο της σταδιακής εξόδου της Ελλάδας από το lockdown - Οι κομβικές ημερομηνίες με αρχή 4/5 - Τι θα πει ο Μητσοτάκης στις 27/4

Έτοιμο το σχέδιο της σταδιακής εξόδου της Ελλάδας από το lockdown - Οι κομβικές ημερομηνίες με αρχή 4/5 - Τι θα πει ο Μητσοτάκης στις 27/4
Οι τελευταίες λεπτομέρειες στο σχέδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων - Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 27/4
(upd6) Το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου,  καθώς δεν θα επιτραπεί συγχρωτισμός, αναμένεται να περιγράψει αύριο, Δευτέρα 27/4, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς του πολίτες.
Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες συλλογικής υγιεινής, ενώ θα κάνει αναφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων.
Ήδη, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται εδώ και εβδομάδες σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια και την ομάδα λοιμωξιολόγων του Σ. Τσιόδρα το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών, το οποίο καθαρογράφει σήμερα ο πρωθυπουργός, ενόψει του τηλεοπτικού του μηνύματος το απόγευμα της Δευτέρας.
Άλλωστε, διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά  και συνεχείς συζητήσεις , και το Σάββατο (25/4/2020), ώστε να τεθούν οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα και προοδευτικής άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Ήδη, οι προτάσεις βρίσκονται στα χέρια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου 25/4 σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας,  Β. Κικίλια, του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Χαρδαλιάς και του καθηγητή, Σ. Τσιόδρα.  
Ακολούθησε νέα σύσκεψη με την ομάδας άρσης των μέτρων με τη συμμετοχή στενών  συνεργατών  του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργών.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού για τον σχεδιασμό των βημάτων για την επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Στο πρώτο κύμα άρσης των σημερινών περιορισμών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους.
Στόχος των συσκέψεων ήταν να μπουν στο μικροσκόπιο όλες οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα ανακοινώσει με διάγγελμα ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα 27/4.
Στο Μαξίμου αξιολογούνται τα στοιχεία,  τόσο από τους επιστήμονες του υγειονομικού τομέα, όσο και εκείνα που αφορούν στην πορεία της οικονομίας, αλλά και να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι εξόδου από την καραντίνα.
Πάντως, σε όλους τους τόνους οι επιστημονικοί σύμβουλοι, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία, έχουν τονίσει πως απαιτείται προσοχή και υπομονή για μια αργόσυρτη επαναφορά στην κανονικότητα, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας σχετικά με τη διασπορά και τον έλεγχο της λοίμωξης του κορωνοϊού στην κοινότητα,  αλλά και την ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έτσι ώστε  να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εκτροπής.

Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του  προς τον ελληνικό λαό, αφού τονίσει πως με τις θυσίες, τη συνέπεια και την πειθαρχία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, κερδήθηκε η πρώτη μάχη με τη νόσο, θα τονίσει, πως θα πρέπει η διαδικασία μετάβασης στην κανονικότητα να γίνει με όλα τα μέτρα προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου να μη χαθούν όσα με κόπο κερδήθηκαν.
πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει σε αυτό το σημείο εξηγώντας τους Έλληνες πολίτες πως θα πρέπει να κινηθούμε από εδώ και πέρα, προκειμένου να μπουν σε αμφισβήτηση τα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Αυτό που θα κάνει σαφές ο πρωθυπουργός είναι πως σε καμία περίπτωση η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που θα διαρκέσει για περίπου ένα δίμηνο δεν σημαίνει ότι θα πάψουν να ισχύουν περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνης, καθώς από τις 27 Απριλίου - λίγες ώρες πριν από τη δήλωση  Μητσοτάκη -  θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, άμισθα και έμμισθα.
Επίσης, ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για συγκεριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.
Το γενικό πλαίσιο προβλέπει την άρση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων στις 4 Μαΐου, ημερομηνία η οποία θεωρείται ουσιαστικά το πρώτο ορόσημο του πλάνου, το οποίο θα εκτελείται σταδιακά ανά εβδομάδα και εκτείνεται έως τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Το πλάνο αυτό, θα αξιολογείται διαρκώς και θα γίνονται προσαρμογές, όπου και όταν κριθεί αυτό απαραίτητο.
Όσον αφορά στις μετακινήσεις, είναι σαφές πως από την 4η Μαΐου τα SMS και οι βεβαιώσεις  θα καταργηθούν, αλλά ορισμένοι περιορισμοί πιθανώς να συνεχίσουν να υπάρχουν για μικρό χρονικό διάστημα και θα αφορούν κυρίως στις μετακινήσεις, δηλαδή από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και αντίστροφα.
Όσον αφορά στα σχολεία πι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου για την τρίτη Λυκείου προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές για να δώσουν πανελλήνιες στο τέλος του μήνα.
Εξετάζεται αν θα ανοίξουν σταδιακά τα υπόλοιπα τμήματα με το πλέον ισχυρό σενάριο να υποστηρίζει ότι μετά από τρεις εβδομάδες, στις 29 Μαΐου, θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες με ανάλογη παράταση του σχολικού έτους ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από τα μαθήματα τα οποία δεν έχουν γίνει στα σχολεία.
Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι σε πρώτη φάση θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και θα ακολουθήσουν την 1η Ιουνίου τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.
 Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη ροή των σχολείων, δηλαδή από τις 11 Μαΐου θα λειτουργήσουν για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου ενώ την ίδια εβδομάδα θα ανοίξουν σταδιακά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών καθώς πολλά παιδιά θέλουν να δώσουν αντίστοιχες εξετάσεις για τα πτυχία.
Σε ότι αφορά τις αθλητικές δραστηριότητες από την 1η Ιουνίου θα επιτρέπονται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα ατομικά αθλήματα και θα είναι ανοιχτοί οι χώροι άθλησης για αθλήματα όπως το τένις ή ο στίβος καθώς δεν έρχονται πολλά άτομα σε επαφή για να έχουν συγχρωτισμό.
Πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις και για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.
Στα μέσα Ιουνίου και συγκεκριμένα, 10 με 15 του μήνα, οι πολίτες θα μπορέσουν να πάνε στις παραλίες αφού τότε αναμένεται να ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ.
Ωστόσο, θα υπάρχουν προβλέψεις για το πόσες ξαπλώστρες θα μπορούν να τοποθετηθούν στην παραλία καθώς και για τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται.
Από τα μέσα Ιουνίου θα ανοίξουν η εστίαση και τα καφέ ενώ στο τέλος του μήνα ενδεχομένως να λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης αλλά και τα μπαρ.
Στην πρώτη φάση μάλιστα, θα λειτουργούν μόνο με τραπέζια έξω ανάμεσα στα οποία θα υπάρχει απόσταση, περίπου δύο μέτρων ενώ θα δέχονται συγκεκριμένο αριθμό πελατών.
Μένει βέβαια, να οριστικοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα μέχρι την Δευτέρα που ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ένα από τα γνωστά μηνύματα που ξέρουμε όλο αυτό τον καιρό της κρίσης.

Παρά την άρση του lockdown αυστηρά μέτρα για το τριήμερο της πρωτομαγιάς

Με επιμονή, με υπομονή με ξεχωριστή καρτερικότητα συμμετέχουμε όλοι σε μια συλλογική προσπάθεια, η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τόνισε κατά την ενημέρωση του Σαββάτου (25/4) για την πανδημία του κορωνοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Δεδομένου ότι σήμερα, Σάββατο, παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και λόγω του καιρού, υπενθύμισε ότι τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν απολύτως και στο ακέραιο έως τις 4 Μαΐου, όπως ισχύουν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα. «Και το λέω ώστε να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά» επισήμανε.
Σημείωσε ότι το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκαν πολλές άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Περαιτέρω ανέφερε πως μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια όπως την ξέραμε.
Σε ό,τι αφορά το τι ανοίγει και πότε, τόνισε ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις πρώτες ημέρες της ερχόμενης εβδομάδας και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο μελετώντας όλα τα δεδομένα.
Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα.
Ενημέρωσε επίσης ότι η μετακίνηση από Δευτέρα προς τα ειρηνοδικεία και τα υποθηκοφυλακεία για τη διαδικασία της συναινετικής προσομοίωσης θα γίνεται με χρήση του κωδικού Β2 στο 13033.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης